Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:04
ibadetler
Yönetici

Kuşluk Namazının Önemi

Kuşluk Namazının Önemi

rana
Kuşluk Namazının Önemi

Sual: Kuşluk namazının önemi nedir?

CEVAP: Kuşluk namazı kılmak çok sevabdır. Bu konudaki hadis-i şeriflerden bazıları şöyledir:

(Günde iki rekat kuşluk namazı kılanın; deniz köpüğü kadar günahı olsa, affolur.) [Tirmizi, İ. Mace, Ebu Davud]

(Günde iki rekat kuşluk namazı kılan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.) [Ebu Ya’la]

(İki rekat kuşluk namazı, kabul olunmuş bir hac ve umreye bedeldir.) [Ebuş-Şeyh]

(İki rekat kuşluk namazı kılan gafillerden olmaz. 4 rekat kılan, abidlerden olur. 6 rekat kılana, bu namaz o gün ona kâfi gelir. 8 rekat kılan, masivayı terk edip itaat eden kullardan yazılır. 12 rekat kılan da cennette özel bir köşke kavuşur.) [Taberani]

(SübhanAllah, Elhamdülillah, La ilahe illAllah ve Allahü ekber demek birer sadakadır. İyiliği tavsiye, kötülüğü önlemek birer sadakadır. İki rekat kuşluk namazı kılmak ise hepsinden daha sevaptır.) [Müslim]

(Cennette, Duha kapısı denilen bir kapı vardır. Buradan ancak kuşluk namazı kılanlar girer.) [Taberani]

Peygamber efendimizin, düşman üstüne gönderdiği askerler, kısa zamanda zafer kazanıp bol ganimet ile evlerine döndüler. Bu askerlerin haline gıpta edenleri, imrenenleri görünce buyurdu ki:

(Size bunlardan daha kısa süren, daha çok ganimet getiren ve daha tez eve döndüren cihad yolunu göstereyim. Kuşluk namazı kılmak için camiye giden, daha az savaşmış, daha çok ganimet almış ve daha tez evine dönmüş olur.) [İ. Ahmed]

(İki rekat kuşluk namazı kılmak bana farzdır.) [İ. Ahmed]

(İki rek’at kuşluk namazı kılan vücudunun zekâtını ödemiş olur.) [İ. Asâkir]

Redd-ül muhtar’da, (Kuşluk namazına devam eden şehid olarak ölür) buyuruluyor.

İmam-ı Şaranî hazretleri, (Kuşluk namazına devam edenlere cin musallat olamaz.) buyurmaktadır.

Kuşluk namazı nafile bir namazdır. Kazası olan kimse, kazasını ödemedikçe nafile namaz kılarsa kabul olmaz. Önce kazasını ödemelidir. İmam-ı Gazalî hazretlerinin (Dürret-ül Fahire) kitabındaki hadis-i şerifte (Kazaya kalmış namaz borcu bulunanın, nafile namazı kabul olmaz) buyuruldu.

Ahmed Cami hazretlerinin, (Miftah-un necat) kitabındaki hadis-i şerifte, (Ya Ali, halk nafile ile meşgul olurken, sen farzla meşgul ol) buyuruldu.

Hz. Alinin rivayet ettiği hadis-i şerif şu mealdedir:

(Farz borcu olan, kaza etmeden, nafile kılarsa, boş yere zahmet çekmiş olur, kazasını ödemedikçe, nafile namazları kabul olmaz) [Fütuh-ul Gayb makale 48]

Bir hadis-i şerif meali: (Farzları eda ve muhafaza etmek en faziletli cihaddır.) [Taberânî]

Hadis-i Kudsi meali: (Farz yapmakla bana yaklaşıldığı gibi, hiçbir ibâdetle yaklaşılamaz) [Beyheki]

Kaza namazı borcu olan, kuşluk vakti kuşluk namazı kılmak isterse, (İlk kazaya kalmış sabah [veya öğle, ikindi, akşam, yatsı] namazının farzını ve kuşluk namazı kılmaya) diye niyet ederse, hem kazası ödenmiş, hem de kuşluk namazı kılmış olur.

Kuşluk namazı, işrak vaktinden öğleye yirmi dakika kalıncaya kadar kılınır.


Cevap: Kuşluk Namazının Önemi

rehnüma01
< Kuşluk namazı nafile bir namazdır. Kazası olan kimse, kazasını ödemedikçe nafile namaz kılarsa kabul olmaz. Önce kazasını ödemelidir. İmam-ı Gazalî hazretlerinin (Dürret-ül Fahire) kitabındaki hadis-i şerifte (Kazaya kalmış namaz borcu bulunanın, nafile namazı kabul olmaz) buyuruldu. >
çok teşekkürler rana kardeş. Ayrıca şunu ilave etmek isterim ki, imamı gazali şafii mezhebine mensuptur. dolayısı ile vermiş olduğunuz bu bilgi şafii ulemasının benimsediği görüştür. Hanefilere göre ise nafile namazların yeri ayrı kaza namazlarının yeri ayrıdır. Hanefiler kazaları da olsa nafile kılabilirler. Geniş tefrruat için fıkıh kitaplarına müracaat edilebilir.

Okudunuz mu?  Nisa Süresini Okumanın Fazileti/Sevabı (Nisa süresi ile ilgili hadisler)

Cevap: Kuşluk Namazının Önemi

emniciba
Benim yaptım şeyi nakledim elhamdülillah müslümanız küstahça yaşıoz ben 1 günlük kaza kılım tabıkı vaıtlerıde ama nafılede kılıom niyetim bu bu kabul olmazımı 12 rekat kuşluk 6 evvabin bazen şükür bazaen mescit bazen abdest şükür bazen gece namazı bunlar nafıle namaz kabul olmuo yıne Allah Hz bilir ama salih kişilerin beyanı nedir ? ? ?

Okudunuz mu?  El ve ayak öpülür mü?

Cevap: Kuşluk Namazının Önemi

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar kabul olup olmayacağını ancak cenabı Allah c.c. Bilir ne kadar namaz kılmaya gücü yetiyorsa bir müslüman kılsın namazını Allah’a havale etsin kabul edecekte etmeyecekte ancak cenabı Allah c.c. Dur.


duzgunomer
En fazla 12 rekat mı kılabiliyoruz? Yani mendup olanı en fazla 12 mi?

Okudunuz mu?  Nafile Namazların önemi ve Fazileti: Evvabin Namazı

Bir de 2 şer rekat olarak mı, 4 er rekat olarak mı daha iyi?


kuşluk namazı, kusluk namazi, kuşluk namazının önemi

Bu kategoride yer alan Hu Çekmek Hakkında başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kuşluk Namazının Önemi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.