Anasayfa
6 Ağustos 2021, 23:43
Namazlar
Yönetici

Nafile namazın önemi

Nafile namazın önemi

yaren
Namaz bütün Müslümanların yerine getirmesiyle mükellef olduğu bir sorumluluktur. Bu sorumluluk Müslümanlara Miraç’ta farz olunmuştur. Farzı yerine getirmeyle mükellefiz aksi olursa cezayı hak etmiş oluruz. Namaz kılarak ademoğlu Allah’a (c.c)yaklaşır.

Namaz günde 5 vakit yerine getirilen bir ibadettir. Bu ibadeti yaparken de günde 5 vakit temizlenmiş oluruz. Yani namaza için yapılan ön hazırlık bile insan kazandırdığı birçok şeyler vardır. Farz namazların yanında birde nafile namaz kılarsak bizim için kabrimiz aydınlatılır. Tabi bunları yaparken ihlaslı ve samimi olmamızda önemlidir. Yani riya ve şirke girmeden ibadetimizi yerine getirmeliyiz.
Yalnız başına namazı kılarken verip veriştiren adam başkalarının yanında uzatıyorsa ve süslüyorsa namazı bu, Allah(c.c) muhafaza şirktir. Yalnızken namazı uzun uzadıya kılan birisi başkalarının yanında kısa kılıyorsa namazı bu da riyadır; çünkü, o davranışta da insanların mevcudiyetini kâle alma ve ona bir değer atfetme vardır. Öyleyse,insan yalnızken nasıl namaz kılıyorsa cemaat içinde de öyle kılmalı. Ne uzun ne kısa… hiçbir farklılık ortaya koymamalı, âdeta bir çobanın koyunların yanında kıldığı namaz gibi. Teşbihte hata olmasın, çoban kıldığı namazı koyunlarının görmesini dikkate alır mı? Bu arada insan namazını kâmil namaz seviyesine çıkarmak için hep gayret içinde olmalı.
Namaz bizi kurtaracak bir ibadettir. Ondaki su-i istimalimizle öbür tarafta başımıza iş açmasın sonra!…
5 vakit namazların yanında nafile ve sünnet namazları da önemlidir. Nafile namazları için kırıkçılık için sargı ifade kullanılır. Nafile namaz ile farz namazlarımızdaki eksiği, gediği kapamayı hedefliyoruz.
Namaz hem bu dünya hem de ahiretimiz için çok önemlidir. Ahirette ilk sorguya çekileceğimiz sorulardan biridir. Namazlarımız tam ise diğer sualleri geçebiliriz Allah’ın(c.c) inayeti ve keremiyle. Fakat tam değil ise eksiğimiz gediğimiz var ise kıldığımız nafile namazları eksik olan farz namazların yerine koyulur ve farz namazlarımızdaki eksiğimiz ve gediğimizi kapamış oluruz inşAllah.
Nafile namazların arasında en önemlisi teheccüd namazıdır. Kur’ân-ı Kerim de birkaç yerde teheccüde işaret edilmiştir. Mesela: Sana mahsus bir namaz olmak üzere gecenin bir kısmında kalkıp Kur’ân oku, teheccüd kıl. Böylece Rabb’inin seni Makam-ı Mahmûd’a eriştireceğini umabilirsin. (İsrâ,17/79) Sabahakşam Rabbinin ismini an. Gecenin bir bölümünde de O’na secde et (akşam ve yatsı namazlarını kıl). Hem de O’nu uzun bir gece tesbih et (teheccüd namazı kıl). (İnsan. 76/25-26)
Teheccüd namazı iki rekat kılınabileceği gibi sekiz rekat olarak ta kılınabilir. Buhari ve Müslim’in rivayetine göre, Abdullah ibn Ömer, rüyasında iki dehşetli kimsenin gelip, kollarından tutarak kendisini derin, alevli bir kuyunun başına getirdiklerini ve atacaklar diye korkunca da Korkma, senin için endişe yok dediklerini Efendimize (sallAllahu aleyhi ve sellem ) anlatır. Allah Resûlü ibn Ömer ne güzel insandır, keşke, teheccüd namazını da kılsa! şeklinde tabir ve tevcihte bulunurlar. Allah, rüyasında ibni Ömer’e cehenneme ait berzah levhasını göstermiş ve ona hazırlık yapmasını iş’ar buyurmuştur.
Namazın bizler için nezih hayat kaynağı ve fuhşiyâttan alıkoyan bir sur olduğunu da hatırlatıp, bunu ifade eden ayet-i kerimenin meâliyle bu bahsi kapatalım: Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir. (Ankebut 29/45

Allah(c.c) hepimize borcumuzu ödemeye muvaffak eylesin ve namazı dost doğru ihlaslı samimi kılan kullarından eylesin


Cevap: nafile namazın önemi

Amenna
< Nafile namaz ile farz namazlarımızdaki eksiği, gediği kapamayı hedefliyoruz. >
Hiç şüphesiz.
Allah cc. razı olsun paylaşım için.

Okudunuz mu?  Namazda mekruh olan vakitler

Yanıt: nafile namazın önemi

tayfun1470
Allah paylaşımda bulunan ve burda emegı gecen herkesden razı olsun


nafile namazların önemi, nafile namazının önemi, nafile namazının anlamı

Bu kategoride yer alan Gecenin ihyâsı (gece ibadeti) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nafile namazın önemi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.