Anasayfa
21 Ocak 2024, 22:15
missa2
Abone

İki kişi kendi aralarında nikah kıyabilir mi?

İki kişi kendi aralarında nikah kıyabilir mi?

murat usta
birinsan sevdiyi kızla ilişki yaşaması için iki kişi kendi aralarında dini nikah kıyabilirmi bunu nasıl olması lazım kimisi diyorki iki insan birbirini kabul ettikten sonra o nikah sayılır
bunun cevabını nasıl ve nezaman öyrenebilirim


Cevap: iki kişi kendi aralarında nikah kıyabilirmi?

Muhasibi
Kardeşim islamın koymuş olduğu bazı kurarlar vardır bu kurarlardan biride dini nikahın nasıl kıyılacağı şartları gibi kurarları vardır.
< iki insan birbirini kabul ettikten sonra o nikah sayılır
iki kişi kendi aralarında nikah kıyabilirmi? >

Böyle bir görüş yoktur kim diyorsa yalan atmış olur.
Dini nikahı kıymanın bazı şartları vardır?
Nikâh bir akit, sözleşme ve anlaşmadır. Bunun için bazı şartları vardır. Bu şartlardan birisi yerine getirilmezse nikâh sahih olmaz.
Dini Nikahın Şartları Nelerdir?
1. Evlenecek kişilerin veya vekâletlerini verdikleri şahısların hazır bulunması.
2. Tarafların irade beyanı. Evlilik akdini kabul ettiklerine dair eşlerin "kabul ettim” şeklinde ifade etmeleri.
3. Nikâhın duyurulması. Gizli bırakılmaması. Bu şart bazı mezheplere göredir.
4. Kızın velisinin izninin olması. Bu hüküm Hanefi mezhebi hariç diğer mezheplere göredir.
5. Şahitlerin hazır olması. Bu şahitler, ergenlik çağına ermiş, aklı başında iki erkek veya bir erkekle iki kadın olmalıdır. Yani şahitlikte mutlaka bir erkeğin bulunması icap eder.


sevgilimle imam nikahı kıydık

Kayıtsız Üye
iki kişi kendi aralarında nikah kıyabilirmi?

Okudunuz mu?  Zeytin çekirdeği yutmanın faydaları nelerdir?

imam nikahını kişi kendisi kıyabilirmi

Kayıtsız Üye
bizde kendi aramızda Allahın huzurunda meleklerin şahitliğinde kendimize nikah akdi yaptık ama bunun caiz olmadığını çok sonradan duydum … sakın böyle bir şey yapmayın.


mum
< iki kişi kendi aralarında nikah kıyabilirmi? >
iki kişi arasında imam nikahı nasıl kıyılır

Böyle saçmalık olur mu?

Kızın babası, ereğin babası, iki tarafı tanıyan adil şahitler ve resmi nikah olmadan nikah mı olurmuş


musab
Aklıma gelen birkaç nikah konusundaki soruya cevap veremedim.Nikah konusunda çok yetersiz olduğumu gördüm.Yakın zamanda İnşAllah nikah kısmını kitaplardan okuyacağım.

Okudunuz mu?  İslam'a göre devlete vergi vermek gerekli midir?

Kayıtsız Üye
Biz sevgiliyix ama bersber yasiyoruz kimsemiz yok nasıl yaparız niksh kiymak istiyorum Allahin huzurunda karim olsun istiyorum daha fazla günaha girmek istemiyoruz cevap larmisiniz bize yol gösterin


Kayıtsız Üye
Arkadaşım git bir cami imamına durumunu aynen yazdığın gibi anlat Allah rızası için rica et, kimsenin sizi geri çevireceğini sanmıyorum, sonuçta istediğiniz Allahın emri teferruata takılmanın lüzumu yok ikiniz birbirinizi seviyorsanız nikahlısınız diye bir şey de olduğunu düşünmüyorum o zaman dini nikah diye bir durum olmazdı.


Kayıtsız Üye
Nikahın 1. Kuralında geçen kişilerin haZır bulunması derken ne anlatılmak isteniyor. ?

kendi kendine imam nikahı kıyılır mı


mum
iki kişi kendi arasında dini nikah kıyabilir mi ?

Gelin ve damat yada kızın vekilinin orada olması anlamında kullanılmış
Damat ve gelin yada damat ve gelinin vekili hazır değilse nikah olmaz.

İki kişi kendi aralarında nikah kıyamazlar. Nikahta kız ve babası, iki şahit ve damat hazır olacak. birde dini nikahı kıyacak bir hoca.

Okudunuz mu?  Aşık cennette sevdiğine kavuşur mu?

Kayıtsız Üye
Biz eslerimizden boşanmış çocukları olan iki genciz resmiyetten önce Allah katında aramızda dini nikah kıymak istiyoruz akli başında çocukları olan insanların aileleri çocukları bahane ederek istemiyorlar diye biz dini nikah kiyipta kavusamayacakmiyiz


mum
< biz dini nikah kiyipta kavusamayacakmiyiz >
Dul olan kişilerde Aile izni şart değildir. Şart olan gizli kıymamanız ve nikahı ilan etmenizdir.


Kayıtsız Üye
Efendim dul kadinla aramizda iki canli agaci sahid tutarak mecburiyetden dini nikah kiydik Allah guzurunda


@hmet
< erkegin babasi vefat etmisse gecerli olmzmi >
Kızın babası olması gerekir nikah sırasında, erkeğin değil
< dul kadinla aramizda iki canli agaci sahid tutarak mecburiyetden dini nikah kiydik >
Efendim bu yaptığınız hiç bir dinde yoktur, sahte dinlerde bile yok
Hemen dini nikahınızı kıyın ve evlendiğinizi ilan edin

Okudunuz mu?  Zenginliği istediğime ilmi isteyene veririm" ifadesi ayet veye kutsi hadis olup olmadığını öğrenmek

Kayıtsız Üye
Erkek evliyse bekar bir kizlada dini nikâh kiya bilirmi


Şema
< Erkek evliyse bekar bir kızla da dini nikâh kiyabilirmi >
Erkek 2. evliliğini yapabilir ama ailesini razı ederek ve kızın babasından izin almak şartıyla


Kayıtsız Üye
Sa
Biz sevdiğimiz kadınla imam nikahı yapacağız yanlız cami hocaları resmi nikah olmadan kiymiyor hocada bulamadık…yanlız nikahın bütün şartları yerine getirdik sadece nikah kiyacak hoca yok bende iki kadın bir erkek yakin tanıyanlar sahidinde ikimizin nikahini kiyabilirmiyim duasını ben yapabilirmiyim kabul olurmu


Şema
Nikah sırasında kızın babası iki adil şahit erkek gelin ve damat hazır olacak bir de nikahı kıyan fıkıh bilecek
Şartlar yerine gelmelidir


uye
Hanefî ye göre ailelerin bilmesinde ve herkese duyurulmasinda zorunluluk yok . Babasının olmasi zorunlu değil . Öyle bir zorunluluk yok .


Kayıtsız Üye
evlenecek oldugum bayanla kendi aramizda nikah yaptik caizmidir


arifselim
Nikahın şartları vardır. İki kişi kendi arasında nikah kıyamaz bu geçerli değildir. Zaten nikahın özelliği ilan etmektir. Öyle herkes kendi arasında ve gizlice dini nikahı kıyamaz.

Okudunuz mu?  Eşimle aramızdaki soğukluk

Kayıtsız Üye
Diyelimki bir müslüman erkek yabancı bir ülkede uzun süre bir ortamda mahsur kaldı. Oradan ayrılamıyor ve başkasına ulaşamıyor. Ehl-i kitap bir bayan
la nikah kıymak istiyor ama ne şahit var ne nikah kıyacak kimse. Bu durumda ne yapılır?


arifselim
Ehli kitap olan bir kadınla dini nikah kıymak caizdir. Ama iki müslüman şahit olmadan nikahı kıyamazsınız bu geçerli bir özür değildir. Günümüzde hemen hemen öyle bir ülke yok sayılır.


Kayıtsız Üye
Nikahta kadın şahitlerden biri uzakta olsa ve internetten görüntülü şahitlik etse dini nikah sahih olur mu?


arifselim
Şahitlerden biri uzakta ise kullandığınız sisteminin ikna edici düzeyde ciddi ve güvenli olması gerekir ayrıca şahitlerin sizi ve eşinizi olacak bayanı sorulduğunda tarif edecek kadar kavrayabilmeleri, tanımaları, durumunda caiz olabileceği söylenebilir.

Okudunuz mu?  Zina yaptığım kızla evlenmek istiyorum ama o istemiyor

Kayıtsız Üye
Benim sevdiğim ezan şahit olsun ki mutlulukta sağlıkta karım olurmusun dedi evet dedim ezan okunurken kabul olurmu


ACİLSERVİS
Saçmalamakta bir yere kadar. O kadarda değil.


Kayıtsız Üye
Arkadaslar bana akil verin ben bir bucuk yildir biriyle birlikte ayni evde yasiyorum daha önceden evliydim ve eşim mahkemeye gelmedigi için bir türlü mahkeme bitmiyo ve ben boşanamiyorum adam kayip gibi bisey ve şuan yaşadigim kişiyle evlenemiyorum bu yüzden ben şimdi bu halde imam nikahida kiydiramiyorum malum yasak evlenmeden imam nikahi ve sürekli bu günahin içinde kivraniyorum ne yapmam lazim sizce he bu arada ben esimden ayrilali 5 sene oluyor yanlis anlasilmasin durumum benim diğer eşimle hiç bir alakam yok


Kayıtsız Üye
İyi günler hocam, benim durumumu anlatan başlılar açılmış ama benim durumum çok daha farklı
Okuyucular dalga gecmesinler ama benim yaşım 17, kız arkadaşımım yaşı da benimle aynı, biz 1.5 yıldır birlikteyiz, birbirimizi çok seviyoruz ve zaten evliliğimizden yaşayacağımız yere kadar herşeyi de planlarık, ama şu aralar yaptıklarımızın caiz olmadıgını düşünüp huzursuz olmaya başladık(el ele tutuşmak, sarilmak)ben onun ailesini taniyorum ailesi de beni tanıyor ve benim ailem de onu kendi kızları gibi görüyorlar, ailemiz biraz serbest ve evlilik konusunda benim ailem illa iş, ev, ve arabamın olmasi gerektiğini söylüyorlar, kız arkadaşımım ailesi de üniversiteyi bitirmesi gerektiğini söylüyorlar, soyledikleri bir nebze doğru ama biz günaha girmek istemiyoruz ve ailemizden izin istersek katı şekilde reddedileceğimiz de aşikar, biz bu konuyu konuştuk ve en azından resmi nikaha kadar günahlardan korunmak için dini nikah yapmaya karar verdik, şahitlerimiz de hazırlar ama aile konusunda tıkandık, mahallelerimizdeki camii’leri dolaşıp camii imamlarina danışsak olurmu, veya benim babası imam olan, dini konulara da son derece hakim olan bir arkadaşım nikahımızı kıyabilirmi?

Okudunuz mu?  Kız kaçırarak evlenmek

arifselim
İyi günler kardeşim. Bu hassasiyetin çok güzel. Allah sana haramlardan sakınmayı ve rızasına uygun bir şekilde yaşamayı nasip etsin. Ne var ki dini nikahı gizli kıymak geçerli değildir. Şahitler ve kıyan kişi olsa da bunu şahitlerle gizli tutmak bile nikahı geçersiz kılar. Biraz daha sabırlı olun ve birbirinizden sizi harama sürükleyecek durumlardan uzak durun. Haramlar ve günahlar üzerine bir yuva kurmak istemiyorsanız birbirinize yaklaşmayın. Yaşınız çok genç ve Allah size hayırlı ve kolaylıklarla dolu kapıları açacaktır inşaAllah.

Okudunuz mu?  Cüzdanımı kayıp ettim nasıl bulabilirim?

Kayıtsız Üye
Teşekkür ederim hocam, siz de sağlıcakla kalın.


Kayıtsız Üye
ben uzun yıllardır gönül ilişkisi yasadım erkekle hoca ya gidip nikah kıydırdık kendisi başka bir kadınla resmi olarak nikahlı oldu için resmi nikahımız olamıyor benim aklıma takılan bir husus var bizim nikahımız kıyılırken şahit yoktu ben eşim ve hoca vardı ve bize sadece eş olarak kabul ettin mi diye bir kez soruldu benim nikahım kabul olmuş mudur içim hiç rahat dil


arifselim
Sanırım en baştaki cevapları okumamışsın. Nikahın geçerli olması için gizli olmaması ve sizden başka iki şahidin hazır bulunması şarttır. Bu kıyılan nikah geçerli değildir.

Okudunuz mu?  Hazreti havva anamızın kaç çocuğu oldu?

Kayıtsız Üye
Merhaba hocam ben ve kız arkadaşım birbirimizi çok seviyoruz üniversite son sınıf öğrencisizyiz ve yaklaşık 3 aydır birlikte yaşıyoruz ve bunun getireceği günahlardan korunmak için nikah kıymak istiyoruz ailelerimiz ilişkimizden haberdar lakin herkes okulun bitmesini ve atanmamizi bekliyor size sualim soyle şimdi ben sevdiğim hanım ve iki de şahit nikahı kılsak kabul olur mu ayrıca etrafımızda ki herkeste ilişkimiz olduğunu biliyor bize yardımcı olursaniz çok sevinirim hayırlı günler


arifselim
Merhaba. Gizliden kıyılacak olan nikah geçerli değildir. Nikahsız birlikte yaşamak ise zinadır. Hemde sürekli bir günah ve sürekli bir zina içinde olursunuz. Ailelerin haberi varsa hemen onları ikna edin ve evlenin. Yoksa bu isyanların hesabını Allah’a veremezsiniz.


Kayıtsız Üye
Sa
Biz sevdiğimiz kadınla imam nikahı yapacağız yanlız cami hocaları resmi nikah olmadan kiymiyor hocada bulamadık…yanlız nikahın bütün şartları yerine getirdik sadece nikah kiyacak hoca yok bende iki kadın bir erkek yakin tanıyanlar sahidinde ikimizin nikahini kiyabilirmiyim duasını ben yapabilirmiyim kabul olurmu

Okudunuz mu?  Hadis ezberlemek

mum
Kızın velisi de şart, o da hazır olsun kıyabilirsiniz ama şahitlerin de adil olmaları gerekir.
Yani açıktan günah işleyen kişiler olmamaları gerek.


iki kişi kendi arasında dini nikah kıyabilirmi, iki kişi kendi arasında dini nikah kıyabilir mi, imam nikahını kişi kendisi kıyabilirmi

Bu kategoride yer alan Bela anmak "Allah belanı versin" başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İki kişi kendi aralarında nikah kıyabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.