Anasayfa
17 Nisan 2022, 7:11
missa03
Abone

Tırnak kesmenin mekruh günleri varmı?

Tırnak kesmenin mekruh günleri varmı?

Kayıtsız Üye
Hangi gün ve gece tırnak kesilmez mekruh günleri var mı ? Dinimiz göre bir kişi ne zaman tırnaklarını kesmesi gerekmektedir ?


Cevap: Tırnak kesmenin mekruh günleri varmı?

Desert Rose
Tırnak kesmenin belirli bir günü yoktur.

Okudunuz mu?  Özel sektörde tanıdıkla işe girmek günah mıdır?

Gerektiği her an (yani uzayınca) kesilebilir. Önce ellerinkini, sonra ayaklarınkini kesmek, ellere sağ elin işaret parmağından başlayıp, eller avuç içleri birbirine gelecek şekilde birbirine yapıştırıldığında parmakların oluşturduğu daireyi sağa doğru giderek tamamlamak, sonra sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın küçük parmağında bitirmek müstehap görülmüştür. (6 Hattâb es-Sübkî, el-Menhel I/189)

Okudunuz mu?  Hac ve Hac'la İlgili Sık Sorulan Sorular

Gazalî’nin söyledigi budur. Bu konuda görüşler vardır. Efdal olan, tırnakların haftada bir kesilmesidir. Onbeş güne kadar bırakmasında da bir mahzur yoktur. Kırk günü aşması ise, harama yakın (tahrîmen) mekruhtur. Ama tırnakları çok uzayıp,sınırı aşmayacaksa, bekleyip cuma günü kesmek (özellikle camiye gidecek erkekler için) müstehaptır.

Okudunuz mu?  Subhaneke Duasının Nereden Geldiği

Bu konuda Fetâvây-i Kâdihân’da şöyle denir: "Bir adam tırnak kesmek ya da saç traşı olmak için, cuma gününü belirlese; başka günlerde de bunun câiz olduğunu kabul etmekle beraber, cumaya kadar beklemesi tırnak kesmeyi çok geciktirmiş olsa, bu mekruh olur. Çünkü tırnakları uzun olanın rızkı kıt olur. Eğer çok geciktirmiş olmayacaksa ve cumayı hadîsin tavsiyesine uymak için bekliyorsa bu müstehaptır. Çünkü Aişe Validemizden nakledildiğine göre, Rasûllullah Efendimiz: "Kim cuma günü tırnaklarını keserse, Allah onun öbür cumaya kadar ve üç gün daha fazla belâlardan korur" (7 Kidihân (Hindiyye kenarında) NI/411; Hindiyye V/358 Benzer hadisler için bk. el-Hindî, Kenzu’I-ummâl VI/656 659;

Okudunuz mu?  Bir kadının, kadınlara makyaj yapması caiz midir?

Tırnak kesmenin uygun zamanı olarak perşembeyi gösteren bir hadis vardır. Ancak bu, Deylemî’den başka hadis kaynaklarında zikredilmemektedir. Bk. Hindî, Kenz. VI/17256,17384


Yorum: Tırnak kesmenin mekruh günleri varmı?

Kayıtsız Üye
El tırnaklarının kesme sırası nasıldır.


Yorum: Tırnak kesmenin mekruh günleri varmı?

arifselim
El tırnaklarını sünnete göre kesmenin şekli şöyledir: Şehadet denilen işaret parmağından başlanır ve o sıradan el tamamlanır daha sonra kalan baş parmağın tırnağı kesilerek sağ el tamamlanmış olur. Sol eli ise baş parmaktan başlayarak serçe parmağına doğru sırası ile tırnaklar kesilir.

Okudunuz mu?  Deveyi 9 kişi keserse ne olur

Kayıtsız Üye
Bunun kaynağı nedir benim bildiğim atlayarak kesilmesi çünkü efendimiz S.A.V gelen yahudi cocugu babamda sizin gibi sira sira keserdi deyince efendimiz S.A.V atlayarak kesmistir diye biliyorum yanlissam duzeltiniz


arifselim
En baştaki cevapta kaynak belirtilmiştir. Bu bir vacip yada farz değildir. Ama bu şekilde kesilmesi sünnete uygun olanıdır. Peygamber aleyhisselam böyle yaparak kafirlere muhalefet etmiştir.

Okudunuz mu?  Amenerresulü latin

tırnak kesme günleri, tırnak kesmenin günleri, tırnak hangi gün kesilmez

Bu kategoride yer alan Benim dinim benim öldürülmemi istiyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tırnak kesmenin mekruh günleri varmı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.