Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:14
sizden91
Abone

Yellenme Özürlü hakkında

Yellenme Özürlü hakkında

peugeot_bor
Bismillahirrahmanirrahim
Benim sürekli yellenme gibi bir sorunum var. Bundan dolayı özürlü sayılıyorum ama vakit içinde hiç yellenmediğimde oluyor. Bir kaç kere denedim namaz kılmaya başladığımda yellenmem yine başlıyor. Bu durmda ne yapmam gerekir. Özrüm devam ediyor diye biliyorum ama vakit içinde kesildiğinde hemen abdest alıp kıldığım namazı tekrar edamı etmem gerekirmi? Birde özürlü iken namaz kıldığımda huşu bulamıyorum, tekrar tekrar abdest alıp kıldım oluyor ama yine gazım çıkıyor sonunda Allahım affet diyorum. Ama sanki hiç namaz kılmamışım gibi bir his oluyor. Bu his şeytandan mıdır? Birde baırsaktaki gazı azaltmakla ilgili bilgisi olan varsa yardımcı olabilirmi? Karnım çok şiş ve çok gaz üretiyor. Hap kullanmaya başladım ama şimdilik bir faydası yok cevaplarınız için çok teşşekkür ederim.

Okudunuz mu?  Namazı kıldım sonra Ezan okundu ne yapmalıyım

Cevap: Yellenme Özürlü hakkında

Hoca
Allah şifa versin.

İslam fıkhında yellenme ve mazeret

Kendini tutamayacak şekilde yel çıkması bir özürdür. Bir illetin özür sayılabilmesi için bir müddet vardır. Şöyle ki, bir özür, önce abdest alınıp namaz kılınacak kadar bir zaman kesilmememek üzere tam bir namaz vakti devam etmelidir. Sonra da her namaz vaktinde hiç olmazsa bir kez daha o illet meydana çıkıp durmalıdır ki, bu illet sahibi özürlü sayılsın. Özürlü bir kimse o vakit için aldığı abdest iledilediği kadar farz ve nafile namaz kılabilir. (28)
Kaynak: Büyük İslam İlmihali, Ömer Nasuhi Bilmen

Okudunuz mu?  Üçler, Beşler, Yediler, Kırklar Kimdir ?

ebediyyetyolcusu
Selamün Aleyküm

Kardeşim gaz problemi genellikle mide bağırsak hastalığından ileri gelir. Eğer süt dozuna veya buğdaya karşı alerjin varsa ondan olabilir. Deneyebilirsin bir bardak süt iç eğer gaz problemi devam ediyorsa demek ki süt dozuna karşı alerjin vardır. Bu durumda süt ve peynir türleri örneğin Kaşar veya beyaz peynirden uzak durman lazım. Aynı şekilde buğday ve beyaz ekmeği de deneyebilirsin o da aynısını yapıyorsa mecburen bundan da uzak durman lazım. Sık sık büyük abdestini gidermeye çalışmalısın. Bu durumu çok iyi bilirim çünkü aynısı uzun zamandan beri bende de var daha yeni iyileşmeye başladım.

Okudunuz mu?  Çok acı çekiyorum

Karnında sürekli bir şişkinlik hissediyorsan bu sindirim sorunundan ileri geliyor. Sindirim hapları kullanmak fayda verir.


Esma
< Tam bir namaz vakti devam etmelidir >
Yani namaz kılacağımız Zaman suretli yel çıkmak mı ? Yoksa bir namazın başka namaza kadar vaktine ? Bende hep abdest aldığım Zaman yellenme oluyor , namazda da aynı şey ama namazdan sonra da oluyor . Namazdan sonra eğer kesilse , yani başka namazının vaktine kadar kesilse yeniden abdest alıb kılmalıyız mı ?

Okudunuz mu?  Bir insanı kötü yoldan kurtarmak

Kayıtsız Üye
Hocam iki gündür abdestimi tutamıyorum. Yelleniyorum ama koku ve ses yok ama işitebiliyorum. Bu sabah abdest aldım yine yellendim ve nasıl olsa yine olacak diye tekrar abdest almadım özürlü hükmünde olduğum için. Yani ben öyle düşündüm ama içim biraz huzursuz. Şimdi nerdeyse iki gündür bu sorun devam ediyor ve nerdeyse her vakit. Özürlü sayılırım değil mi ?

Okudunuz mu?  İki secde arası rabbiğfirli demek vacip midir?

Hocam nasıl anlatsam bilemiyorum ama vesvese olmadığından eminim. Böyle karnımdan sürekli sesler çıkıyor uzun zamandır ve bir şey kaçırdığımı hissediyorum ama dediğim gibi ses ve koku yok. Sürekli abdest alıyorum bu durum yüzünden, ben de çok bunaldım 🙁
Bu gibi durumlarda vaktin çıkmasına az kalsa namazıma devam etmeli miyim abdestim bozulsa bile ?

Okudunuz mu?  Abdest alırken meslek icabı elleride boya olursa abdeste engelmi?

arifselim
Hem koku ve ses yok diyorsun hemde işitebiliyorum diyorsun bu nasıl oluyor. Eğer ses ve koku yoksa bu durum abdesti bozmaz demektir. Yok eğer kesin bir şekilde vesvese olmadan ses işitmişsen abdestin bozulmuştur.

Bu kategoride yer alan Gusül abdesti yanlış alınırsa ne olur başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yellenme Özürlü hakkında Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.