Anasayfa
8 Mayıs 2021, 0:57
kandil
Yönetici

Beraat gecesi ile ilgili ayetler ve hadisler

Beraat gecesi ile ilgili ayetler ve hadisler

Kayıtsız Üye
Beraat günü ile ilgili ayet ve hadis var mı? Berat gecesi ile ilgili ayetler ve hadisler


Yorum: Beraat gecesi ile ilgili ayetler ve hadisler

arifselim
Selamun aleykum. Şaban ayının ortası yani 15. gecesine beraat gecesi denir. Bu gecenin fazileti hakkında bir çok hadisi şerifler vardır. Bir kaç ayette de bu geceye işaret edildiği görüşü vardır. Bu geceyi, tövbe, kuranı kerim, dua ve namaz ile ihya etmek bir fırsattır. Bu geceye işaret eden ayet ve hadisi şeriflerden bazıları şunlardır:

Okudunuz mu?  Beraat Kandilinde Görülen Rüyalar

Berat Kandili İle İlgili Ayetler

Apaçık olan Kitaba an dolsun ki, biz onu mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız
(Duhan Suresi, 44/1-3)

Apaçık kitaba andolsun ki, Biz Kur’an-ı mübarek bir gecede indirdik Çünkü biz onunla insanları uyarmaktayız O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir.(Duhan, 44/1-4)

Berat Kandili İle İlgili Hadisler

Okudunuz mu?  Regaip kandilinin özellikleri

Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allah’u teala buyurur ki: Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızk isteyen yok mu, rızk vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa, istesin vereyim. Bu hal, sabaha kadar devam eder. (İbni Mace)

Yüce Allah Şabanın yarısının Berat gecesinde, dünya semasına tecelli eder. Benikelb kabilesinin koyunlarının kıllarından daha çok kimsenin günahlarını affeder. (İbni Mace, Tirmizi)

Okudunuz mu?  Kadir gecesi doğanlar şanslı mıdır?

Aişe validemiz buyuruyor ki: Resulullah’ın hiçbir ayda Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şaban ayının tamamını oruçla geçirirdi. (Buhari)

Yüce Allah, Şabanın on beşinci gecesinde müşrik ve mü şahin hariç herkesi affeder.(İbni Mace)


Yorum: Beraat gecesi ile ilgili ayetler ve hadisler

Kayıtsız Üye
Duhan suresindeki ayetler kadir gecesini işaret etmektedir


Yorum: Beraat gecesi ile ilgili ayetler ve hadisler

arifselim
Duhan suresindeki ayetlerin hangi geceye işaret ettiği hakkında ihtilaf olmuştur. Hiç şüphesiz hem şaban ayının 15. gecesi hemde kadir gecesi çok faziletli gecelerdir. Allah istifade edebilmeyi nasip eylesin. Amin.

Okudunuz mu?  Miraç kandili gecesinde cinsel ilişki olur mu?

Kayıtsız Üye
Duham suresinin beraat gecesine işaret etme ihtimali daha yüksektir.Zira kadir gecesi surei celileyle sabittir.Selam ve dua ile


Kayıtsız Üye
Sahabe veya peygamber efendimiz Resulullah s.a.v bu gün için özel bir ibadet tavsiyesinde bulundumu?? Sahi bir hadis ile anlatımı varmı buharı vs delilli olarak çünkü yüce Kur’an’da yanlız kadir gecesinden bahsedilir !! Böyle bir gün için kutlamalar bidat diyorlar ve işin Garibi delil var dine sonradan dahil edilen herşey bidat peki şimdi ne yapicaz zayıf olan bir hadisi uygulucaz Kur’an dan yola çıkarak mı hareket edicez yoksa bidatmi kabul edicez ??

Okudunuz mu?  Şaban ayı mesajları

Kayıtsız Üye
Kuran-ı Kerim’ de sadece kadir gecesine işaret vardır. Geri kalan tüm geceler ve kandiller bid’at tır. Tüm kandiller Osmanlı döneminde uydurulmuştur. Herhangi bir ayet veya hadis bulunmamaktadır. Kaynak: Diyanet işleri eski başkanı.


arifselim
Hakkında en açık açıklama olan gece kadir gecesidir. Daha sonra Şaban ayının 15. gecesi gelir. Kandil ismi isimlendirilmeleri sonradan ihdas edilmiştir. Kadir gecesi ile Şaban ayının 15. gecesi ihya edilebilir ancak dikkat edilmesi gereken şey, kuran ve sünnette olmayan ibadetleri yapmamaktır.

Okudunuz mu?  Kadir Gecesinde Hangi Olay Olmuştur?

mum
berat kandili ile ilgili hadisler

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:
"Azabından affına, gazabından rızana sığınır, senden yine sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamdetmekten âcizim. Sen seni senâ ettiğin gibi yticesin. " (et-Tergib, II, 119, 120).

"Şaban ayının yarısı (Berâet gecesi) gelince: gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Cenâb-ı Allah o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne iner ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu; onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu; rızık vereyim. Şifaâ dileyen yok mu; ifâ vereyim. "

Okudunuz mu?  Kadir gecesinde ilişkiye girmek hakknda

"Allah Teâlâ Şaban’ın onbeşinci geresi (Berâet gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah’a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar. " (İbn Mace, İkametü’s-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38).


Kayıtsız Üye
Yazmış olduğunuz ayetler kadir gecesi ile ilgili ayetlerdir neden beraat diye lanse ediyorsunuz bu kandırmak olmuyormu?

Okudunuz mu?  Miraç kandili neden kutlanır

Kayıtsız Üye
Berat gecesi için kuvvetli hadisi şerifler varken, sen kaynak olarak kim olduğu belli olmayan eski başkanı gösteriyorsun, üstüne birde Osmanlıya dil uzatıyorsun, 365 günün 360 gününü yatarak geçiriyoruz , 5 günün gecesinide ibadetle geçirsek ziyanmı ederiz be kardeşim…..


arifselim
< Yazmış olduğunuz ayetler kadir gecesi ile ilgili ayetlerdir neden beraat diye lanse ediyorsunuz bu kandırmak olmuyormu? >
Kuranı kerimin kadir gecesinde indirildiği kuranı kerimde sabittir. Bir görüşe göre kuranı kerim kadir gecesinde dünya semasına bir defada indirildiği ve beraat gecesinde de peyder peynazil olmaya başladığı görüşü vardır. Bu konuda tefsir kitaplarına müracaat edebilirsiniz. Ancak kesin bir şey vardır ki kuranı kerim kadir gecesinde indirilmeye başlanmış olmasıdır.

Okudunuz mu?  Regaip kandili camide ne yapılır?

berat kandili ile ilgili ayetler, berat kandili ile ilgili hadisler, berat gecesi ile ilgili ayetler

Bu kategoride yer alan Beraat Gecesi ile ilgili Hadisi Serifler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Beraat gecesi ile ilgili ayetler ve hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.