Anasayfa
22 Haziran 2021, 22:37
Gusul
Yönetici

Maliki mezhebine göre gusül abdesti nasıl alınır?

Maliki mezhebine göre gusül abdesti nasıl alınır?

Kayıtsız Üye
Maliki mezhebine göre gusül abdesti nasıl alınır? Malikiler nasıl gusül alması gerekmektedir ?


Cevap: Maliki mezhebine göre gusül abdesti nasıl alınır?

m.deniz
Maliki mezhebinde gusül

1- Gusülde niyet, muvalat ve delk farzdır.

a) Gusül, abdest ve namaza başlarken niyette Maliki mezhebine uymaya niyet etmelidir. [Abdest aldıktan veya guslettikten yahut namaz kıldıktan sonra, Maliki’ye uymaya niyet etmediğini hatırlasa, (Bu abdesti veya guslü Maliki’ye göre aldım, namazı Maliki’ye göre kıldım) derse, yeniden abdest alması, gusletmesi veya namaz kılması gerekmez.]

Okudunuz mu?  Sessiz ve kokusuz yellenmek abdesti bozmaz deniyor

Niyet, gusle başlarken yapılır. Unutulursa gusülden sonra hatırladığı zaman niyet etmesi de sahihtir. Gusle başlarken cünüplükten temizlenmeye diye niyet edilir; cünüp olduğunu bilerek gusleden, zaten buna niyet etmiş demektir.

Muvalat, uzuvları ara vermeden yıkamaktır.

Delk, yıkanan yerleri el veya havlu ile hafif sıvazlamaktır. Dokunmak da delk yerine geçer.

Okudunuz mu?  Rüyalandım gusül almaya utanıyorum

b) Gusülde saçı hilallemek, [saç arasına iki elin parmaklarını sokup çekmek] farzdır. [Hilallemek, tarakla da yapılabilir.]

c) Kadın, gusülde, saçların dibine, yani başındaki deriye su ulaşabiliyorsa, saçındaki örgüyü çözmez. Yani, örülü saçın dibi ıslanınca, çözmeden örgünün üstünü ıslatmak yeterlidir. Saç dibi ıslanmazsa, örgüyü açmak gerekir. Örülmemiş saçların her tarafını da yıkamak farzdır. [Hanefi’de de böyledir.]

Okudunuz mu?  Rüya görüp meni çıkmazsa gusül gerekir mi

d) Gusülde yıkamadık yer kaldığını bir ay sonra bile hatırlasa, yalnız orayı hemen yıkaması gerekir. Yıkamazsa guslü bâtıl olur.


Cevap: Maliki mezhebine göre gusül abdesti nasıl alınır?

Kayıtsız Üye
Malikide delk yaparken örneğin elimi yıkarken alimin her noktasına degmelimiyim teşekkürler.

Okudunuz mu?  Meni düşen yeri temizleme hükmü ?

Cevap: Maliki mezhebine göre gusül abdesti nasıl alınır?

Şem’a
Delk eliyle vücudu silmektir su iyice deriye işlesin diye. Malikide bu gereklidir.


Kayıtsız Üye
Maliki mezhebini taklit eden birinin tırnakları uzunsa ve kenarlarından su girişi zorsa bir tırnağını diğeri diğerinin içine sokması yeterli mi delk yerine geçermiş ayrıca vücudumun her noktasına dokunmalımıyım yoksa ıslansa ve elimden geldiğince dokunsam yeter mi

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken burna su çekmenin ölçüsü nedir,genizin sızlaması gereklimidir?

arifselim
Tırnaklarının kenarlarına suyu ulaştırmaya çalışması yeterlidir. Tırnakların uzun olması normalde bir engel teşkil etmez önemli olan suyun temas etmesidir. Vücudunun her yerine dokunmak da yeterlidir. Delk, yıkanan yerleri el veya havlu ile hafif sıvazlamaktır.


Kayıtsız Üye
Bayanlar saclarini nasıl hilaller benim saclarim çok gür zaten suyu ulastirmak için yikiyorum ayrica hilallemek gerekir mi dis dolgusundan dolayi maliki mezhebine uyuyorum ve malikilerde hilallemek farz lakin bayanlari örgüsü acilmasa da olur denmis açılmadan hilalleme olur mu..

Okudunuz mu?  Abdestsiz cenaze namazı kılmak günah mıdır

Şem’a
Maliki mezhebini taklit etmenize gerek yok. Kendi mezhebinize uyun ve yapabildiğiniz kadar yıkayın.


Kayıtsız Üye
Maliki mezhebini taklit ediyorum , gusülde DELK farz olduğu.için elimden geldiğince her yerimi sıvazlıyorum ve sırtımada dokunabildiğim kadar dokunuyorum elimin ulaşamadığı yerler oluyorsa o yere delk yapamadan sadece su döksem gusülüm sahih olur mu ??

Okudunuz mu?  Kadınların küpe takma zorunluluğu var mı, bu gusül için şart mı?

arifselim
Normalde elin ulaşabilir istersen bir uzun lif kullanarak da yıkanabilirsin. Bunu vesvese de etmeden guslünü al. Elinin hafifçe ulaşması bile delk için yeterlidir.


Kayıtsız Üye
maliki mezhebine göre gusül alırken eşim banyodan bir şey almak için kapıyı araladı ve beni gördü sonra da kapadı. Gusülü tekrar etmek gerekir mi?

Okudunuz mu?  Elim dikişli nasıl gusül abdesti alırım?

imam
Eşlerin birbirini çıplak görmesi, gusül sırasında bile olsa dört mezhebe göre bir sakıncası yoktur.
Nerden çıkarılıyor kim uyduruyor bunları bilmiyorum


Kayıtsız Üye
benim dişimde dolgu var hanefi mehzebindeyim maliki taklid mi edecem yoksa kendi mehzebime uygun güsül mü alacağım cevaplarsanız sevinirim nolur

Okudunuz mu?  Gusül takıntısı

Tohat
Abedest ve namazlarında kendi mezhebini taklit edebilirsin fakat gusülde Maliki veya şafii mezhebini taklit ederek gusül abdestini alabilirsin.


maliki mezhebine göre gusül abdesti nasıl alınır, maliki mezhebi gusül abdesti nasıl alınır, maliki mezhebinde gusül abdesti nasıl alınır

Bu kategoride yer alan Ayağım alçıda gusül abdestini nasıl alabilirim? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Maliki mezhebine göre gusül abdesti nasıl alınır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.