Anasayfa
8 Mayıs 2021, 0:57
kandil
Yönetici

Kandiller ve özellikleri

Kandiller ve özellikleri

Kayıtsız Üye
Kandiller ve özellikleri hakkında bilgi veriniz Kandil Geceleri ile ilgili yazılar yazar mısınız ?


Cevap: kandiller ve özellikleri

Desert Rose
Müslümanların kutsal saydıkları beş geceye ‘kandil geceleri’ adı verilmesinin de kandilin ruhani kimliği ile ilişkisi vardır. Aslında kandil kelimesini sadece Türkler kullanırlar.

Kadir
, Regaip, Miraç, Berat ve Mevlit adını alan bu kutsal gecelerden; ‘Regaip’,

Araplar, anadili Arapça olan topluluklara denir. Akdeniz’in güneyinde Afrika’da Büyük Sahra ve Sudan’a, doğusunda Irak’a ve Arabistan Yarımadası’na kadar uzanan bir coğrafyada yaşarlar. Arapça konuşulan ülkeler Arap ülkeleri olarak adlandırılır. Bu ülkelerde, Arapça’nın dışında Kuzey Afrika’da Berberice , Irak’ta Kürtçe ve Türkmence, Güney Arabistan’da ise çeşitli yerel diller konuşulur.

Okudunuz mu?  Kutlu doğum haftası ile ilgili görseller

Hz. Muhammed‘in ana rahmine düşüşü, ‘Miraç’, gökyüzüne yükselmesi, ‘Berat’, günahların affedilmesi, ‘Kadir’ Kuran’ın ilk ayetinin indirilmesi, ‘Mevlit’ ise Hz. Muhammed’in doğum günü olarak kutlanır.

Kadir Gecesi İslam dininde mübarek gecelerin en kıymetlisi. Kadir Gecesi, Ramazan-ı şerif ayı içinde bulunan bir gecedir. Hangi gecesinde olduğu kesin ve açık bildirilmemiştir. İmam-ı Şafii on yedi, İmam-ı A’zam Ebu Hanife, yirmi yedinci gece olması çok vaki olur (meydana gelir) dediler. Yirmi ile otuzuncu geceleri arasında aranması tavsiye edilmiştir. Kur’an-ı kerimde medhedilen, övülen en kıymetli gecedir. Kur’an-ı kerim Peygamber efendimize bu gece gelmeye başlamıştır.

Okudunuz mu?  Recep ayı duası arapça

Regaip gecesi Hz. Peygamber’in ana rahmine düştüğü gece olarak rivayet edilir ama bu gece ile doğum günü olarak kabul edilen Mevlit gecesi arasındaki 8 ay 15 günlük süre dikkate alındığında bu tarihin annesi Hz. Amine‘nin hamile kaldığını anladığı tarih olması daha makuldür.

Okudunuz mu?  Regaip Kandili ile ilgili ayet var mı?

Miraç gecesi Hz. Muhammed’in evinden alınıp önce Kudüs’teki Mescid-i Aksa‘ya götürüldüğü oradan da göklere yükseltildiği gecedir. Bu mucizenin Kudüs’e kadar olan bölümü Kuran’da,
Mescid-i Aksa Kudüs’te Süleyman mabedinin bulunduğu yere kurulan cami. Mescid-i Aksa, Arapça’da "en uzak cami" anlamına gelmektedir. Hicret’in ikinci yılından sonra Kabe’nin kıble olarak kabul edilmesiyle, tüm Müslümanlar namazlarını Mescid-i Aksa yerine Kabe’ye dönerek kılmaya başlamışlardır.

Okudunuz mu?  Kandil geceleri nelerdir

Miraç Suresi‘nde anlatılır. İkinci aşama yani Hz. Muhammed’in yedi kat göklerde diğer peygamberlerle karşılaşması, Tanrısal kata ulaşması ve burada namazın vahi ile farz kılınması olayları hadislere dayanır.

Arapça bağımsız olma anlamına gelen
Hami-Sami Dil Ailesi’nin Sami koluna mensup bir lisan. Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika’da halkın çoğunluğunca, Türkiye ve İran’da ise Arap azınlıklarca kullanılmaktadır.

Okudunuz mu?  Regaip kandili camide ne yapılır?

Berat gecesinde yaratıkların rızklarına, zengin veya fakir olacaklarına, diriltilip öldürüleceklerine ve ecellerine karar verileceğine ve de Hz. Muhammed’e bu gece için tam bir affetme yetkisi verildiğine inanılır.
İslam dininde kıymet verilen, mübarek gecelerden. Kameri aylardan Şabanın on beşinci gecesidir. Mübarek geceler, İslam dininin kıymet verdiği gecelerdir. Allahü teala kullarına çok acıdığı için, bazı geceleri üstün tutmuş, bu gecelerdeki dua ve tövbeleri kabul edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibadet yapması, dua ve tövbe etmeleri için bu geceleri sebep kılmıştır. Berat gecesi de bunlardan biridir.

Okudunuz mu?  Adetli bayanlar regaip kandilinde nasıl ibadet etmelidir?

Mevlit gecesi Hz. Muhammed’in doğum günüdür. İslamiyet gelişip yayıldıkça Hz. Peygamber’in doğduğu ev giderek önem kazanmış ve 700’lü yılların sonunda mescit haline getirilerek doğum günü olarak kabul edilen Rebiülevvel ayının 11-12 gecesi yaklaştığında burada dini törenler yapılmaya başlanılmıştır. Mevlit (Arapça=yeni doğmuş) adı altında, Mekke dışında ilk tören
Mekke (Arapça: مكة), Arap Yarımadası’nda Hicaz eyaletinin başkenti ve Suudi Arabistan’ın en büyük şehri. İslam dini bu şehri kutsal kabul etmektedir ve ‘Şehirlerin Anası’ diye nitelemektedir.

Okudunuz mu?  Kadir gecesi (1900-2015 Yılları Arası Kadir Geceleri Tarihleri)

Cevap: kandiller ve özellikleri

Kayıtsız Üye
çok güzeldi emeği geçen herkese teşekkür ederim


Cevap: kandiller ve özellikleri

Kayıtsız Üye
Kandil günlerini seviyorum.


Kayıtsız Üye
Çok teşekkürler hocamız bize ödev verdi bende yararlandım


Kayıtsız Üye
çok güzel sınavıma burdan çalıştım


Kayıtsız Üye
çok teşekkürler çoğu ödevimi bu siteden baktım yarın sınavım vardı inşAllah ful çekerim din den

Okudunuz mu?  Beraat Gecesi ile ilgili Hadisi Serifler

kandiller ve özellikleri, kandillerin özellikleri, kandillerimiz ve özellikleri

Bu kategoride yer alan Beraat Gecesi ile ilgili Hadisi Serifler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kandiller ve özellikleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.