Anasayfa
9 Ocak 2023, 16:24
Namaz
Abone

4 rekatlı farzlı namazı 5 rekat veya 3 rekat kılarsak ne yapmalıyız?

4 rekatlı farzlı namazı 5 rekat veya 3 rekat kılarsak ne yapmalıyız?

Kayıtsız Üye
4 rekatlı farzlı namazı unutarak 5 rekat veya 3 rekat kılarsak ne yapmalıyız?


Cevap: 4 rekatlı farzlı namazı 5 rekat veya 3 rekat kılarsak ne yapmalıyız?

Desert Rose
Soru: 4 rekâtlık bir namazda unutarak 5. rekâta veya 2 rekâtlık bir namazda unutarak 3. rekâta kalktığımızda ne yapmalıyız?
Cevap: Eğer son oturuşu yapmadan ayağa kalkarsa, hüküm aşağıdaki gibi olur: Namazın farz olan son oturuşu yapmayarak sehven fazla rekâta kalkmış olan kimse tamamen kalkmış olsa da o rekâtı eğer ruku ve secde ile tamamlamadıysa hemen oturur, tahıyyatı okur ve farzı geciktirmiş olduğundan dolayı sehiv secdesi yapar. Bunda farz ile nafile birdir. Eğer ayaktayken hatırlasa veya hatırlamasa da yani bilerek veya bilmeyerek ruku ve secdesiyle rekatı tamamlarsa farzı nafileye dönüşmüş olur, namazı tekrar kılması gerekir.
Eğer son oturuşu yaptıktan sonra fazla rekâta kalkması ise hüküm aşağıdaki gibi olur: Son oturuşu yaptıktan sonra rukuyu yapmış bile olsa hemen oturup tahiyyatı okumadan selam verir. Çünkü bir rekâttan daha azı terk olunabilir. Ayakta iken selam verse dahi olur ama sünneti yerine getirmemiş olur. Çünkü sünnet olan oturarak selam vermektir. Eğer dördüncü rekâtta oturup sonra sehven kalkan kimse ruku ve secdesiyle bir rekat kılarsa bu farz olan dört rekatı iptal etmez. Bu kimse fazladan kılmış olduğu bu rekata bir rekat daha ilave eder ve iki rekat nafile kılmış olur. Fakat bu kimse vacip olan selamı tehir ettiği için ister ayaktayken hemen oturmuş olsun isterse fazladan iki rekât okuyarak oturmuş olsun, sehiv secdesini yapar. Bu iki rekat nafile namaz, vaktin son sünneti yerine geçmez.
Kaynak: Nimetü’l İslam, Mehmed Zihni Efendi

Okudunuz mu?  Cuma günü ölen şehit olur mu ? Namaz kılmayan birisi Cuma günü ölürse günahları affolur mu ?

Cevap: 4 rekatlı farzlı namazı 5 rekat veya 3 rekat kılarsak ne yapmalıyız?

klav
Nnamaz kılarken bir yanlışlık yapsak bir duayı şaşırıp yanlış okusak ya da 4. rekat yerine 3. rekatta oturup ettehiyyatüyü okusak ne yapmamız gerekir?

Cevap

Hanefi mezhebine göre sehiv secdesi, bir namazın kusurlu kılınması hâlinde, bu kusuru düzeltmek maksadı ile, namazın sonunda (son oturuşta tahiyyatı okuduktan sonra) yapılan secdedir. Kusur genellikle namazda farzın te’hiri, vâciblerden birinin unutularak yapılmaması (terki), yahut sonraya bırakılması (te’hiri), yahut da vaktinden önce yapılması (takdimi) suretiyle ortaya çıkar. Namaz içinde bu yanlışlıklar hatırlanırsa namaz sonunda sehiv secdesi yapılır. Sehiv secdeleri vâcibdir.

Sehiv Secdesinin Yapılışı Nasıldır?

Son oturuşta Tehıyyât okunduktan sonra, imam olan kimse sadece sağ tarafına, yalnız kılan ise iki tarafına da selâm verir ve hemen ardından Allahü Ekber diyerek 2 defa secdeye varır. İkinci secdeden sonra doğrulup oturur ve yeniden Tehıyyâtı, salâvat ve duaları okuyarak selâm verir. Böylece sehiv secdesi yerine getirilmiş olur. Namaz kılan kimse şayet selâm verdikten sonra yanıldığını hatırlarsa, yönünü kıbleden çevirmemiş ve henüz konuşmamış ise, sehiv secdesini yapabilir. Fakat yerinden kalkmış, yönünü kıbleden çevirmiş veya konuşmuş ise, artık sehiv secdesi yapamaz. Namaz sahihtir, ancak sehiv secdesi yapılmadığı için sevabı noksandır. Vâciblerden biri, kasden terkedilirse namazı iade etmek gerekir. Sehiv secdesi yapmak kâfi gelmez. Sehiv secdesi yapan imama iktida sahihtir.

Okudunuz mu?  Kaza namazı nasıl kılınır nasıl niyet edilir

Hanefi Mezhebine Göre Sehiv Secdesini Gerektiren Haller:

1 – Fâtiha’dan sonra zamm-ı sûre okumadan rükû’a gitmek. Rükû’da iken hatırlarsa, doğrulup sûreyi okur, sonra tekrar rükû’a gider. Namazın sonunda da sehiv secdesi yapar.

2 – Unutarak Fâtiha’yı iki kere okumak.

3 – Vitir namazlarının tekbir ve kunut duasını unutmak. Rükû’da iken hatırlasa, doğrulup kunut okumaz. Sonunda sehiv secdesini yapmakla yetinir.

4 – Dört rek’atlı namazlarda, iki rek’at kıldıktan sonra oturmayı unutarak üçüncü rek’ata kalkmak, yani, ilk oturuşu terketmek. Bu durumda bakılır: Eğer namazı kılan kişi tamamen kalkmış veya kalkmaya daha yakın bir durumda ise, oturmaz; namazı bitirip sonunda sehiv secdesi yapar. Eğer oturmaya daha yakın bir halde ise, oturur; sonunda da sehiv secdesi yapmaz. Tam kalktıktan sonra oturmak ise, namazı bozar.

5 – Birinci oturuşta Tehıyyât’ı okuduktan sonra hemen kalkmayıp salâvatları ve duaları okumak yahut da bir rükün edâ edecek kadar gecikmek. Bu durumda eğer salâvattan okunan kısım bir cümle teşkil eder ise (Allahümme salli alâ Muhammedin demek gibi) namazın sonunda sehiv secdesi yapılır. Fakat okunan kısım bir cümle teşkil etmemişse, sehiv secdesine gerek yoktur.

Okudunuz mu?  Namaza Neden Başlayamıyorum

6 – Dört rek’atlı farz namazlarda, son rek’atta oturmaksızın beşinci rek’ata kalkılacak olsa, beşinci rek’atın kıyam, kırâet ve rükû’u tamamlanıp secdeye gidilmedikçe, dönüp tekrar oturulur. Tehıyyâtdan sonra selâm verilip sehiv secdesi yapılır. Çünkü bu durumda farz olan son oturuş te’hire uğramıştır. Fakat beşinci rek’at için secde yapılmış olursa, bu namaz nâfileye döner. Artık buna bir rek’at daha ilâve ederek, 6 rek’atlık bir nâfile namazı kılınmış olur. Dolayısıyla sehiv secdesi de gerekmez. O farzı yeniden kılması gerekir.

7 – Dört rek’atlı bir farz namazın son ka’desinde teşehhüd miktarı oturduktan sonra kalkan kimse, hemen oturup selâm verir. Tekrar Tehıyyat okumasına gerek yoktur. Hâtta oturmadan ayakta bile selâm verebilir. Zira farz olan oturuşu yapmıştır. Yalnız ayakta selâm vermekle sünneti terketmiş olur. Sonunda ayrıca sehiv secdesi de lâzımdır. Çünkü selâm te’hire uğramıştır.

8 – İmama sonradan yetişen kimse, kendi kıldığı rek’atlar içinde hatâ yaparsa, o hatâsı için sehiv secdesi yapar.

9 – İmamın, açıktan okuması vâcib olan yerlerde gizli; gizli okuması vâcib olan yerlerde de açık okuması… Meselâ öğle namazında Fâtiha ve zamm-ı sûreyi sesli okuması, akşam namazında da içinden okuması gibi. Namazdaki tesbih ve tekbirlerin cehren okunması, sehiv secdesini icab ettirmez.

Okudunuz mu?  Dört rekat namazlarda ilk oturuşta unutarak selam verilirse namaz bozulur mu?

10 – Namaz içinde Fâtiha okunduktan sonra hangi âyet veya sûreyi okuyacağı bir müddet tefekkür edilse, sehiv secdesi icab eder. Çünkü vâcib te’hire uğramıştır. Bu süre bir ayet okuyacak kadar veya bir rükü ve ya secde yapacak kadar bekleme süresi esas alınır.

Bir rüknü veya bir vacibi yerine getirirken meydana gelecek bir dalgınlık ve bir düşünce ise, sehiv secdesi gerektirmez.

11 – Ta’dîl-i erkânın terki, sehiv secdesini gerektirir.

12 – Namazda sehiv secdesini icab eden birkaç hatâdan dolayı tek sehiv secdesi yeterlidir.

13 – Herhangi bir namazın bir rüknünü tekrar etmek, sehiv secdelerini gerektirir. Bir rekatta iki defa rükü veya üç defa secde yapılması gibi. Birinci ve ikinci rekatlarda Fatiha’nın tekrarlanarak okunması veya arka arkaya okunması veya rüku, secde ve teşehhüdde Kur’an okunması da böyledir. Fakat üçüncü veya dördüncü rekatlarda Fatiha’nın iki defa okunması veya bunlarda Fatiha ile beraber başka bir surenin de okunması yahut yalnız başka bir sürenin okunması sehiv secdelerini gerektirmez. Çünkü bu takdirde bir vacib terk edilmiş veya geciktirilmiş ve Kur’an da meşru olan yerin başkasında okunmuş olmaz. Ancak bu halde rekatlar, önceki, rekatlarden daha fazla uzatılmış ve cemaata da ağırlık verilmiş olursa, kerahetten korunmuş olmaz.

Okudunuz mu?  Teveccüh Namazı (Gece Namazı) Nasıl Kılınır

Sehiv secdesinde, iki secde ile Tehıyyât’ı okumak ve selâm vermek vâcibdir. Tehıyyât’dan sonraki salâvat ve dualar ve secdedeki tekbirler ve tesbihler ise sünnettir.

Bir namaz içinde, o namazın rek’atları sayısında şüphe etmek, namaz kılan kimse vesveseli biri değilse, kılınan namazı iptâl eder. Yeniden kılmak gerekir. Nitekim vakit varken, namazı kılıp kılmadığında tereddüd eden de o namazı kılar. Namazı tamamladıktan sonra rek’at sayısında şüpheye itibar yoktur. Ancak noksan kıldığını kesin olarak anlarsa namazı yeniden kılar.
Sorularla İslamiyet


Cevap: 4 rekatlı farzlı namazı 5 rekat veya 3 rekat kılarsak ne yapmalıyız?

#UguR
4 Rekatlık bir namazda 5.Rekat’a kalktığınızda sehiv secdesi gerekir.


Kayıtsız Üye
4 rekat namazda 5.rekata kalkarsak ne olur


#UguR
Sehiv secdesi yapmanız gerekmektedir.


Kayıtsız Üye
4 rekatlik bir kaza namazında 4. rekata kalkmak yerine 3 rekat kıldım ve boyle yaptigimi ettehiyyatude hatirladim sehiv secdesi yaptim doğru mu yaptim?


arifselim
Bu durumda hatırladığın yerde hemen kalkıp 4. rekatı da kılman ve en sonunda da sehiv secdesi yapman gerekirdi. Eğer öyle yapmışsan doğru olmuştur. Yok 3. rekatta bitirmişsen namazı yeniden kılman gerekir.

Okudunuz mu?  Dört rekatlı bir farz namazda unutarak beş rekat veya üçüncü rekat kılarsak sehiv secdesi mi yapmalıyız

imam tokat
Teravih namazını 4 rekatta bir selamla kıldıran bir imam son 4 rekatta ilk otutuşu yapıp son 3 ve 4. Rekatlara kalkıyor.Fakat 4.rekatta oturmadan 5.rekata kalkıp namazı kılıyor.yani en son 2 rekat yerine 3 rekat kılıp cemaatle selam veriliyor.Durum nedir?


arifselim
Dört rekatlı namazın sonunda teşehhüt miktarı oturduktan sonra yanılır da beşinci rekate kalkacak olursa, bu durumda henüz secde yapmadan hatırlıyarak oturup selâm verirse, namazı tamamdır, ancak Yanılma Secdesi yapması gerekir. Ama beşinci rekati secdeyle bağladıktan sonra hatırlarsa, artık dönüp oturmaz, belki bir rekat daha ilâve ederek altı rekat kılar, oturup selâm verdikten sonra Yanılma Secdesi yapar.


Kayıtsız Üye
Camide namaza sonradan yetistim 2. rukuu ya yetistim sonra hocayla selam verip namazı bitirdim yeniden kılmam gerekir mi

Camide hoca ogle namazının 2. Rekatin da rukusun da iken imama uydum namaz bitince hocayla beraber selam verdim tekrar kılmam gerekir mi eksik kilmis oldum mu


arifselim
İkinci rekatın rükuuna yetiştiğin için ikinci rekata yetişmiş oldun ama bir rekatın eksik kaldığı için imam selam verdikten sonra sen selam vermeden hemen ayağa kalkarak eksik kalan bir rekatını kılar ve namazı öyle bitirmen gerekirdi. Böyle yapmadığın için bu namazını yeniden kılman gerekir.


Kayıtsız Üye
4 rekat farz namazda son oturusta tahiyyat okuyup unutarak 5.cı rekata kalkarsa ne yapmak lazım

Okudunuz mu?  Namazda ilk farzmı sünnetmi kılınır

arifselim
Dört rekatlı namazın sonunda teşehhüt miktarı oturduktan sonra yanılır da beşinci rekate kalkacak olursa, bu durumda henüz secde yapmadan hatırlayarak oturup selam verirse, namazı tamamdır, ancak Yanılma Secdesi yapması gerekir. Ama beşinci rekati secdeyle bağladıktan sonra hatırlarsa, artık dönüp oturmaz, belki bir rekat daha ilave ederek altı rekat kılar, oturup selam verdikten sonra yanılma Secdesi yapar.


Kayıtsız Üye
4 rekatli namazda 2nci rekatta oturmadan 3 rekata kalkilirsa ve tekrar 2nci rekat kilarsa namaz bozulur mu?


mum
2. rekatta tahiyatta oturmadan kalkan artık geri dönemez ve namazın sonunda sehiv secdesi yapar.


Kayıtsız Üye
4 rek at lik bir öğle namazı sünnetinde 3. rek atte zammı sure okumayı unuttum.(Öğle namazı farzını kıldığımı zannettim.)

4. rek’at e kalktım ve sünnet kıldığımın farkına vardım.Ve fatihadan sonra zammı sure okudum.

Namazın sonunda sehiv secdesi yaparak tamazı tamamladım.

Acaba doğru mu yaptım?

Yanlış ise ne yapmam gerekirdi?

Bilgileriniz için şimdiden teşekkürler


arifselim
Hanefi mezhebine göre zammı sure okunması gereken yerlerde okumamak sehiv secdesi gerektirir. Bu şekilde yaptığın doğrudur. Allah kabul etsin.


Ogle namazi
Ogle namazının son sünnetinde rabbene atinadan sonra rabbenagfirli duasını okumayi unutup selam verdim…yaptigim hatanin farkina varip son sünnete tekrar niyet edip tekrardan kıldım ..namazim kabul olmus mudur…vakit gecmeden crvap gelirse çok sevinirim..Allah razı olsun..

Okudunuz mu?  Namazda secde edilecek yerin yüksekliği en fazla ne kadar olabilir,bilgi verebilirmisiniz?

arifselim
Bu hata namazı bozmaz ve sehiv secdesi bile gerektirmez. Oturuşta Rabbena dualarını okumak sünnettir. Hiç okunmasa bile namaza hiç bir zararı yoktur.


Kayıtsız Üye
Hanefi mezhebıne gore sehıv secdesı, farzın sadece tehırınde vacıbın ıse terk ve tehırınde gerekır. Zammı sure namazda farz oldugu ıcın ve yapılmadığı için namaz eksık rukunla kılınmıs olur kı sehıv (unutma) secdesi kurtarmaz. Yıne de sız bılırsınız. Allah kabul eylesın.

—————–

şafii mezhebine gore 4 rekatlik namazın 3. rekatinda oturursak ne yapmaliyiz


mum
Şafii ve hanefiye göre bu durum değişmez.
3. rekatta oturan hatırladığı anda kalkmalı ve namazın sonunda sehiv secdesine gitmelidir.


Kayıtsız Üye
Farz namazını dördüncüde oturmayıp beşincisi kalkarsak tekrarlamak gerekir mi
Ahmet bilgiç


arifselim
Ahmet bilgiç kardeşim. Eğer yukarıdaki cevaplara bakacak olursanız aynı soruları tekrar sormanıza gerek kalmaz. Böylece siz hızlı cevabınızı da almış olacaksınız. Sorunuzun cevabı şöyledir:

– Dört rekatlı namazın sonunda teşehhüt miktarı oturduktan sonra yanılır da beşinci rekate kalkacak olursa, bu durumda henüz secde yapmadan hatırlayarak oturup selam verirse, namazı tamamdır, ancak Yanılma Secdesi yapması gerekir.

– Ama beşinci rekati secdeyle bağladıktan sonra hatırlarsa, artık dönüp oturmaz, belki bir rekat daha ilave ederek altı rekat kılar, oturup selam verdikten sonra yanılma Secdesi yapar.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine güre 5 vakit namaz da okunacak dua sünet kılınışı ve sureler

Kayıtsız Üye
Selamunaleyküm.Farz namazlarında bazen eksik kıldığımı düşünüyorum.yada saşırıyorum namaz sonunda selam verip 4. Rekata devammı etmeliyim.teşekkut ederim.

Efendim bir sorum daha olacak.emekli oldum.adak kestirmek istiyorum.adak etini misafir oldugum evde yiyebilirmiyim.teşekkur ederim


arifselim
Aleykum selam. Eksik kıldığını düşünmek eğer rekat sayısı ise, selam vermeden eksik olan rekatı kılar ve sonunda sehiv secdesini yaparsın. Şaşırma konusu ise çok farklı olabilir. Yanlış ne ise ona göre cevaplanabilir.

– Adak etinden adayan kişinin yemesi caiz değildir.


Çaylak2017
Yatsı namazının son sünnetinde son oturuş yapmdan yanlışlıkla 3. rekata kalktım ve Fatiha okudum. Aklıma gelince kısa bir süre ne yapacağımı düşündüm ve oturup Ettehiyyatü, Allahümme Salli-Barik ve Rabbena Dualarını okuyup selam verdim. Sehiv Secdesi yapmayı unuttum. Son Sünneti (ya da yanlış hangi namazda yapıldıysa) tekrar kılmam mı gerekir?

Edit: Sehiv Secdesi unutularak yapılmasa da namaz geçerlidir şeklinde bilgi buldum.


arifselim
Bu namazı kaza etmene gerek yoktur. Namazda ilk oturuşu unutup ayağa kalkan artık geri dönmeyecek ve namazın sorunda sehiv secdesi yaparak telafi edecek. Sehiv secdesini de unutmuşsan yinede kazaya gerek yoktur.


Kayıtsız Üye
Öğle namazının ilk sünneti nde 4. rekatta oturmak gerekirken 5. Rekata ayağa kalktım, ayağa kalktigimda oturmam gerektiği anladim. Ne yapacağımı bilmedigimden fatiha ve bir sure okuyup ruku, ardindan sehiv secdesi yaptim ve ardından etteyahatu salli barik rabbena duaları ve selamlarla namazı bitirdim. Ardindan farz ını ve 2 rekatlik son sünneti kıldım. Namazım geçerli midir?

Okudunuz mu?  İlk kılınan farz namazı hangisidir?

mum
5. rekatın rukuuna varılmamışsa hemen oturulur ama rukuya varılmışsa artık 6 ya tamamlanır ve sehiv secdesine gidilir.


Kayıtsız Üye
Sabah namazı farzını 2 rekat oturup tahiyyati okuyup kalkıp 3 rekatta fatihayi okuyup secde yapıp tahiyyati oturup selam vermek bu namazı tekrar kılmak gerekirmi


mum
Sabah namazını 3 rekat kılmak olmaz ama istenmeden yapıldığında hemen tamamlanır ve yanılma secdesine gidilir.


namazda fazla rekat kılmak, 4 rekatlık namazı 3 rekat kılmak, 4 rekatlık namazı 5 rekat kılmak

Bu kategoride yer alan Hamile iken namaz kılma şekli nasıldır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

4 rekatlı farzlı namazı 5 rekat veya 3 rekat kılarsak ne yapmalıyız? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.