Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:53
Gusul
Yönetici

Namaz abdestinde burna su çekme nasıl olmalıdır ?

Namaz abdestinde burna su çekme nasıl olmalıdır ?

Kayıtsız Üye
selamün aleyküm. ben namaz abdesti alırken suyun burna iyice çekileceğini sanıyordum, genzime kadar çekiyordum bu yaşa kadar öyle yaptım. bu sene burnun sadece deliklerinin azcık için ıslanmasının yeterli olacağını diğer türlü genizden girdiği için orucun bozulacağını söylediler. kaç aydır uğraşıyorum yok buda olmadı buda çok az oldu diye artık bir sıkıntı yapıyorum anlatamam. orucada az kaldı ne olur yardım edin. açıkca yazarsanız o kadar memnun olacağımki. birde alta yazan mesela abdest hakkında diye yazıyor tıklıyorum ama kendi sorumun cevabını bulamıyorum zaten bilgisayarıda iyi bilmiyorum. şimdiye kadar yardımcı olduğunuz cevaplar içinde Allah razı olsun cennet mekanınız olsun inşAllah!

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde su israfı

Cevap: Namaz abdestinde burna su çekme nasıl olmalıdır ?

imamhatipli42
İSTİNŞÂK

Abdest veya gusül sırasında buruna üç defa su çekme; şiddetle koklama, koklatma. Buruna su çekilmesi gusül abdestinde farz; normal abdestte ise sünnettir. Guslün farzları ağız ve burna su vermek ve bedenin tamamını yıkamak olmak üzere üçtür.
Kur’an-ı Kerîm’de; "Eğer cünüp iseniz iyice temizlenin" (el-Mâide, 5/6) buyurulur. Gerçekte guslün rüknü; suyun bir güçlük olmaksızın ulaşabileceği bütün bedeni bir defa yıkamaktan ibarettir. Bedende herhangi bir kuru yerin kalmaması şarttır. Ayet, "bedeninizi iyice yıkayınız" demektir. Beden kelimesi, insanın dış ve iç kısımlarını ifade eder. Bu yüzden suyun zorluk olmaksızın ulaşabildiği ağız ve burnun içi de beden kapsamina girer. Mazmaza (ağza su alma) ve istinşâk (buruna su alma)’ın gusülde farz olmasının sebebi budur.
Abdestin farzlarından birisi olan; "Yüzlerinizi yıkayınız" (el-Mâide, 5/6) emri ise, ağız ve burnun içini kapsamina almaz. Çünkü yüzü yıkarken, ağız ve burnun içine suyun kendiliğinden girmesi mümkün olmaz. (el-Kâsânî, Bedâyîu’s-Sanâyi’, Beyrut 1402-1982, I, 34, 35).
Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Sizden biriniz abdest aldığı zaman burnuna su çekip sümkürsün (istinşâk yapsın)" (Buhârî, Vüdû’, 25, Savm, 98, Bedü’l-Halk, II; Müslim, Tahâre, 21, 22; İbn Mâce, Tahâre, 44; Mâlik, el-Muvatta’, Tahâre, 3, 72). Bu duruma göre, abdestte istinşak yapmak sünnettir.
Buruna su verilirken şu hususlara dikkat edilmelidir.
a. Suyun önce ağza, ondan sonra buruna verilmesi ve dışarı atılması.
b. Üç defa su verilmesi.
c. Her defasında suyun yenilenmesi.
d. Oruçlu olmayan kimsenin burna su verirken mübalağa göstermesi. Yani su mazmazada boğaza iner, istinşakta burnun katı yerine kadar vardırılır. Böylece ağız ve burnun içerisi yıkanılmış ve kullanılacak suyun tadı ve kokusu anlaşılmış olur (Mehmed Zihnî, Ni’met-i İslâm, İstanbul 1324, s. 82-83).
İmam Şafiî’ye göre mazmaza ve istinşak gusülde de, abdestte de sünnettir. Ahmed b. Hanbel’in ilk görüşü de böyledir. Başka bir rivayete göre ise, İbn Hanbel mazmaza ve istinşakın gusülde de abdestte de farz olduğu görüşündedir (Sahîh-ı Müslim Terc. ve Şerhi, Terc. A. Davudoğlu, İstanbul 1978, II, 825, 826).
Şâmil İA

Okudunuz mu?  Meni temizliği nasıl yapılır? kısaca bilgi

namaz abdestinde burna su çekmek, abdest alırken burna su çekme, abdest alirken burna su cekme

Bu kategoride yer alan Cunup iken gusl abdestinde şampuan kullanmak guslü bozar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namaz abdestinde burna su çekme nasıl olmalıdır ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.