Anasayfa
11 Nisan 2022, 12:32
missa9
Abone

Mekruh, günah, haram kavramları hakkında

Mekruh, günah, haram kavramları hakkında

Kayıtsız Üye
Mekruh, günah, haram kavramlarının birbirinden ayırarak örnekler vererek açıklar mısınız?
Burda mekruh kavramı harama yakın, helale yakın diye ikiye de ayrılıyor. Misal ben mekruhu dinde hoş karşılanmayan şey olarak bilip, günahı da yasaklanan şey olarak bilirken(yani günah daha ağır) bu sitede biri sigara mekruhtur, sen günaha giriyorsun demişti. Kafam karıştı.
Yine haram ile günah arasındaki fark nedir?

Okudunuz mu?  Alkolik bir babanın oğlu olmak

Mekruh, günah, haram kavramları hakkında

imam
Mekrûh Nedir?

Mekrûh, lügatte, sevimsiz bulunan, nâhoş ve kerih görülen şey demektir Istılahta ise, dînen yapılması çirkin ve kötü görülen işler mânasına gelir Abdest alırken ve gusül ederken suyu israf etmek, kısa kollu elbise ile veya başı açık namaz kılmak gibi hususlar mekruhlardandır Mekrûh iki kısma ayrılır:
1 – Tahrîmen Mekrûh: Harama yakın olan mekrûha denir Abdest alırken suyu israf derecede harcamak gibi
2 – Tenzîhen Mekrûh: Helâla yakın olan mekruhtur Burnu sağ el ile temizlemek gibi

Okudunuz mu?  Gözü kapatarak namaz kılabilir miyiz?


Haram Nedir?

Yapılması, kullanılması, yenilip içilmesi dînimizce kat`î olarak yasak edilmiş şeylere denir. İçki içmek, kumar oynamak, zinâ etmek, adam öldürmek, gıybet ve iftirada bulunmak gibi… Haram kılınan eşya veya fiil, kendisinde bulunan, hiç ayrılmayan bir zarar, kötülük ve pislik sebebiyle haram kılınmış ise, buna liaynihî (bizzat) haram denir. Domuz eti ve şarap gibi. Kendi tabiat ve vasfından dolayı değil de elde etme şekli, kazanma yolu gibi dıştan bir sebeble haram kılınmış ise, buna da ligayrihî (bilvasıta) haram denir. Çalınmış ekmek, gasbedilmiş para gibi…

Okudunuz mu?  Tebük seferi katılmayan sahabe

Mehmet Dikmen


Cevap: Mekruh, günah, haram kavramları hakkında

imam
GÜNAH KAVRAMI NEDİR?

Günah Farsça bir kelime olup sözlükte "suç" anlamına gelir. Dinî bir kavram olarak ilâhî emir ve yasaklara aykırı fiil ve davranış anlamında kullanılır.


mekruh ile kerahatin arasindaki fark

Bu kategoride yer alan Kabirde ne var? Orada neler oluyor? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mekruh, günah, haram kavramları hakkında Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.