Anasayfa
22 Şubat 2022, 3:06
sizden09
Abone

Evden kıble yönünü bulmak

Evden kıble yönünü bulmak

ikra_40
Merhaba Bizim ev camiye biraz uzak ama kaba taslak olarak camiye göre kıbleye döüyorum ama bazen aynı olmuyor bu durmda namaz kabul olur değil mi?


Cevap: kıble yönü

Guray
Değerli kardeşimiz;

Bizler evlerimizdeki kıblemizi yakınımızda bulunan camilere göre tespit ederiz. Başka çaremiz de yoktur zaten. Bu şekilde kıldığımız namazlarımızın da kıbleye yönelik olduğunda şüpheye düşmeyiz. Çünkü, namazda kıbleye yönelen insanın santimi santimine Kâbe’nin duvarına yönelmesi şartı yoktur.

Okudunuz mu?  Erkeğin dar pantolon giymesi caiz mi?

Sadece Kâbe’yi de içine alan Mescid-i Haram tarafına doğru yönelmiş olmak yeterlidir. Bakara Sûresi’ndeki ayette de böyle bir ifade kullanılmaktadır: "Yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir!” Bu "Mescid-i Haram tarafına çevir” tabirinden geniş bir kıble anlayışı çıkmakta, Kâbe’nin kendisini de içine alan Mescid-i Haram tarafına yönelmiş olmanın yeterli olduğuna delil olarak gösterilmektedir. Hatta bu konuda yapılan tespitte şöyle bir açı ile de konu daha da netleşmektedir:

Okudunuz mu?  Bir kadın kendisiyle beraber 4 kişiyide cehenneme götürebilir sözü doğrumu?

– "Kâbe’nin bulunduğu noktadan 45 derece sağa ve sola sapmalar kıbleden (Kâbe’ye yönelmeden) sapma sayılmaz!.. Sapma derecesi daha fazla olursa "kıbleye yönelme” şartı aksamış olur.” (İSAM – 232)

Bir diğer tespitte de, "Mekke şehrinin coğrafi yeri/ yönü Müslümanların kıblesidir.” denerek geniş bir kıble sahasına işaret edilmektedir. (Hayatımızdaki İslam).

Okudunuz mu?  Allah insanı kendi suretinde mi yarattı?

Demek ki, evinde namaz kılan kimsenin 45’er derecelik sağa sola meyille kıldıkları namazlar dahi sahihtir. Çünkü bu halde iken bile Mescid-i Haram, Mekke tarafına yönelmiş olma şartı gerçekleşmektedir.

Bu sebeple yakınımızdaki camilere bakarak yaptığımız kıble tespitlerinden şüpheye düşmemeli, evlerimizde kıldığımız namazlarımızın tehlikede olduğu evhamına yer vermemeli, kıble anlayışımızın çok geniş bir sahayı içine aldığını düşünerek rahatlamalıyız.

Okudunuz mu?  Şafii abdest nasıl alınır?

Ayrıca, kıblesini bilmediğimiz yabancı bir yerde kılacağımız namazı, kıbleyi bilenlerden sorarak kılarsak, kıbleye isabet etmesek dahi namaz sahihtir. Çünkü bize düşen, bilen yerlilerden sormaktı. Sorduktan sonra verilen bilgiden bizim sorumluluğumuz yoktur. Ancak araştırma yapmadan rastgele kılar da isabet etmediğiniz sonra anlaşılırsa bu namazı yenilemek gerekir. Çünkü üzerimize düşen araştırma görevimizi ihmal etmiş, rastgele kılmış olmaktayız.

Okudunuz mu?  Namaz dualarının sırasını karıştırma

Demek ki, çevremizdeki camilere bakarak yaptığımız kıble tespiti bize huzur vermeli, evde kıldığımız namazlarımızdan şüpheye düşmemeliyiz.

Aslında burada dikkat edilmesi gereken bir mühim nokta da şu olmalıdır:

Biz namazda kalıbımızla kıbleye yönelik durumda iken, kalbimizle nereye yönelik halde oluyoruz acaba? Asıl düşünülecek konu bu olsa gerektir. Kıbleye, hem kalıbımız hem de kalbimizle yönelmeliyiz… Namazın asıl sıhhati burada, kalıp ve kalp birliğinde aranmalıdır.

Okudunuz mu?  Allahın yaşarken bizden razı olup olmadığını anlayabılecek alametler varmıdır?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Cevap: kıble yönü

ikra_40
Allah razı olsun


Cevap: Evden kıble yönünü bulmak

Kayıtsız Üye
Son paragraftaki "kalbimizle nereye yöneliyoruz ?" tarzındaki cümle harika yani bütün metni böyle ters düz etmiş diyebiliriz, gerçekten sağ olun.

Okudunuz mu?  Erkek kendine parmak atarsa gusül gerekirmi

kıble bulma, kıble bul, kıbleyi bul

Bu kategoride yer alan Sevgili olmak günah mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Evden kıble yönünü bulmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.