Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:36
missa09
Abone

Cenaze namazına nasıl niyet edilir?

Cenaze namazına nasıl niyet edilir?

Kayıtsız Üye
Cenaze namazına nasıl niyet edilir?


Cevap: Cenaze namazına nasıl niyet edilir?

Desert Rose
Cenaze namazının şartı niyettir. Bu niyette, ölünün erkek veya kadın, küçük erkek veya kız çocuğu olduğu belirtilir. İmam olan kimse; Allah Teâlâ’nın rızası için hazır olan cenaze namazını kılmaya ve o cenaze için dua etmeye niyet ederek, namaza başlar. Ayrıca imamlığa niyet etmesi gerekmez.

Okudunuz mu?  Söylediğimiz Her Şey Dua Niyetine Mi Geçer?

Cemaatten her biri de Allah rızası için o cenaze namazını kılmaya ve onun için duaya ve imama uymaya niyet eder. Ölü, erkek ise: "şu hazır erkek için", kadın ise; "şu hazır kadın için" diye niyet edilir. Çocuklar için de bu şekilde niyet edilir. Cemaatten biri, cenazenin erkek mi, kadın mı olduğunu bilmezse, "Üzerine imamın namaz kılacağı ölüye, imam ile beraber namaz kılmaya ve dua etmeye" niyet eder.

Okudunuz mu?  Namazda Secdeye Giderken Önce Eller mi Yere Konur?

Cevap: Cenaze namazına nasıl niyet edilir?

Şema
Mezheplere göre cenaze namazına niyet şekli

Niyetin ne şekilde yapılacağı hususunda mezheblerin tafsilâtlı görüşleri aşağıda sunulmuştur.

Hanefiler dediler ki: Bir kimsenin cenaze namazına içinden niyet etmesi yeterli olur. Bazıları da cenaze erkekse, er kişi niyetine , kadınsa kadın kişi niyetine , kız çocuksa kız çocuğu niyetine , erkek çocuğuysa erkek çocuğu niyetine diye niyet etmenin zorunlu olduğunu söylemişlerdir. Ama cenazeyi tanımayan kimseler imamın üzerine namaz kılmakta olduğu ölünün üzerine namaz kılmaya niyet ettim demelidir. Çünkü namazın sebepi ölüdür. Öyleyse sebepin niteliğini belirlemek gerekir. İhtiyata uygun olan en kuvvetli görüş budur. Diğer bazıları da derler ki: Bu niyetle birlikte, ölü için duaya da niyet etmek icâbeder.

Okudunuz mu?  Hadisi şerif ve Kuranı kerimin bize kazandırdıkları nelerdir

Malikiler dediler ki: Ölü üzerine namaz kılmaya niyet etmek yeterlidir. Kadın mı, erkek mi olduğunu bilmemenin bir sakıncası olmaz. Öyle ki, cenazenin erkek olduğu kanısında olur da, sonra kadın olduğu anlaşılırsa, yine de bir sakıncası olmaz. Hanefüerin de görüş olarak ileri sürdükleri gibi, cenaze namazının farzlığına niyet etmek gerekli değildir.

Şafiiler dediler ki:
Cenaze namazına ve bunun farzlığını edâ etmeye niyet gereklidir. Bu farzlığm kifâye olduğunu açıkça belirtmemenin bir mahzuru yoktur. Hazırda duran ölünün erkek veya kadın olduğunu belirtmek şart değildir. Şayet belirtir de sonra belirttiği gibi olmadığı anlaşılırsa, kıldığı namaz sahîh olmaz.

Okudunuz mu?  Rabbenâ âtina fid'dünyâ haseneten ve fil'âhireti haseneten ve kınâ azâbennâr

Hanbeliler dediler ki: Cenaze namazına şu şekilde niyet edilmelidir: Hazırda bulunan bu meyyit (ölü) için namaz kılmaya niyet ettim . Eğer ölüler birden fazla ise hazırda bulunan bu mevta (ölüler) için namaz kılmaya niyet… edilmelidir.


cenaze namazına nasıl niyet edilir, cenaze namazı nasıl niyet edilir, cenaze namazına niyet

Bu kategoride yer alan Cenaze namazında tekbirlerden birini unutmanın hükmü nedir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cenaze namazına nasıl niyet edilir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.