Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:03
missa95
Abone

Günahkâr, istiğfar eder, sonra bu günahı tekrar yapar, sonra istiğfar eder Üçüncüde yine yapar, yine tevbe ve istiğfar

Günahkâr, istiğfar eder, sonra bu günahı tekrar yapar, sonra istiğfar eder Üçüncüde yine yapar, yine tevbe ve istiğfar

Kayıtsız Üye
selamün aleyküm…Bir günahkâr, istiğfar eder, sonra bu günahı tekrar yapar, sonra istiğfar eder. Üçüncüde yine yapar, yine tevbe ve istiğfar ederse, dördüncü defa yapınca, büyük günah yazılır.) [Deylemi] ben bu hadisten korktum aynı günahı 3 den fazla işlediğim olabiliyor o zaman ne yapabilirz….şimdiden RABBİM RAZI OLSUN..


Cevap: Günahkâr, istiğfar eder, sonra bu günahı tekrar yapar, sonra istiğfar eder Üçüncüde yine yapar, yine tevbe ve ist

Desert Rose
Her an bilerek yada bilmeyerek günah işliyoruz. Onun için mutlaka her an tövbe istiğfar etmeliyiz. Hele böyle mübarek bir ayı fırsat bilmeliyiz. İstiğfar etmek, estağfirullah demektir. Tövbe, haram işledikten sonra pişman olup, Allahü Teâlâ’dan korkmak, bir daha yapmamaya azmetmek, karar vermektir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
"Tövbe, günahtan sonra o günahı bir daha yapmamaktır." [İ.Ahmed]
Günahtan hemen sonra tövbe etmek farzdır. Tövbeyi geciktirmek de büyük günahtır. Bunun için de, ayrıca tövbe etmek gerekir. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
"Allah’a tövbe edin!" [Nur 31]
"Allahü Teâlâ, tövbe edenleri sever." [Bekara 222]
"Allah’a tövbe-i nasuh yapınız!" [Tahrim 8]
Nasuh kelimesine 23 mana verilmiştir. Bunlardan en meşhuru günahlara pişman olup, istiğfar etmek ve bir daha işlememeye karar vermektir. Nasuh tövbesinin ne olduğunu soran zata Peygamber efendimiz buyurdu ki:
"Tövbe-i nasuh, günahkârın işlediği günahtan pişman olması, Allah’tan mağfiret dilemesi, bir daha böyle bir günah işlememesi demektir." [Beyheki]
İstiğfarın fazileti çok fazladır. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
"İstiğfar okuyunuz! İmdadınıza yetişirim." [Hud 52]
Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
"Allahü Teâlâ, günah işleyip pişman olanı, istiğfar etmeden önce affeder." [Taberani]
"Küçük günahlarda ısrar edilirse küçük kalmaz. Büyük günahlara istiğfar edilirse büyük kalmaz." [Deylemi]
"İstiğfar eden, günde 70 defa aynı günahı işlese ısrar etmiş sayılmaz." [Tirmizi]
"Günde 70 defa istiğfar edenin, 700 günahı affolur." [Beyheki]
"İstiğfara devam edeni, Allahü Teâlâ, dertlerden, sıkıntılardan kurtarır. Ummadığı yerden rızıklandırır." [Nesai]
"Bir mümin günah işleyince, melek üç saat bekler, eğer o kimse istiğfar ederse, o günahı yazmaz." [Hakim]
"Günahınız çok olup göklere kadar ulaşsa, pişman olunca, Allahü Teâlâ, tövbenizi kabul eder." [İbni Mace]
"Günahlar kalbi paslandırır, karartır. Kalblerin cilası ise istiğfardır." [Beyheki]
"Derdinizi ve devasını bildireyim. Derdiniz, günahlar, devası da istiğfardır." [Hakim]
"Bir günahkâr, istiğfar eder, sonra bu günahı tekrar yapar, sonra istiğfar eder. Üçüncüde yine yapar, yine tövbe ve istiğfar ederse, dördüncü defa yapınca, büyük günah yazılır." [Deylemi]
"Günaha devam edip, dili ile istiğfar eden, Rabbi ile alay etmiş sayılır." [Beyheki]"Herkes günah işler. Fakat günahkârların en iyisi tövbe edendir." [Hakim]"Günahına pişman olup abdest alıp, namaz kılanı ve günahı için istiğfar edeni, Allahü teâlâ affeder." [Nesai]
"Kıyamette, amel defterinde çok istiğfar bulunana müjdeler olsun!) [Beyheki]
Peygamber efendimiz,""Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüverrahmanürrahim el-hayy-ül-kayyumüllezi la-yemutü ve etubü ileyh Rabbigfir li" istiğfarını 25 defa okuyanın, odasında, ailesinde, evinde ve şehrinde kaza, bela olmaz) buyurdu. Bunu her sabah ve akşam okumalıdır! Âlimlerin çoğu, talebelerine ve evlatlarına bunu okumalarını tavsiye etmişler, çok faydasını görmüşlerdir. Bu nimetlere kavuşabilmek için Ehl-i sünnet itikadında olmak ve dinimizin emir ve yasaklarına riayet etmek şarttır. İtikadı bozuk olanın, bid’at ehlinin okuması fayda vermez. (Mearicülhidaye)
Ehl-i sünnet itikadında olmak, kul haklarını ve kazaya kalan farzlarını ödemek ve haramlardan vazgeçmek şartı ile Cuma günü sabah namazından önce, aşağıdaki duayı okuyanın bütün günahlarının affedileceği hadis-i şerifle bildirildi. Dua şudur:
"Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." [Ramuz]
Tövbe, istiğfardan önce yapılmalıdır! Tövbe çirkin şeyi bırakıp güzel olana dönmek demektir. İstiğfar, günahın çirkinliğini görüp, ondan yüz çevirdikten sonra, mağfiret talep etmektir. Hadis-i şerifte "Pişmanlık tövbedir" buyuruldu. (Hakim)
Yapılan günahları her hatırlayışta istiğfar etmelidir! Günahları hatırladıkça istiğfara devam edilirse, geçmiş günahlar affolur.
Tövbe edebilmek, Hak Teâlâ’nın büyük nimetlerinden biridir. Günah işleme korkusu ile tövbeyi asla geciktirmemelidir! Çünkü, hadis-i şerifte "Sonra yaparım diyenler helak oldu" buyuruldu. Yani tövbeyi ve diğer iyi işleri geciktirenler, bu günün işini yarına bırakanlar, aldandı, ziyan etti. (İ.Gazali)
Günah, kulun yanında küçük ve kıymetsiz görününce, Allahü Teâlâ katında büyük olur. Kul küçük günahı büyük görünce, o günah Allahü Teâlâ’nın katında küçülür. Mümin, iman ve marifetiyle küçük günahları da büyük görür. Her günah işleyişte kalbi sızlar. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
"Mümin, günahını dağ gibi görüp, üstüne düşeceğinden korkar. Münafık ise, burnunun üzerine konan ve hemen uçacak sinek gibi görür." [Buhari]
Günah işlediğini bilmek büyük nimettir. O kişinin mümin olduğunu gösterir. Allahü Teâlâ’nın hakkı olan günahları için tövbe etmeli, pişmanlık ve üzüntü duymalı, günahı terk etmeli, kefaret olması için çok sevap işlemelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
"Günah işlediğin zaman, karşılığında onu mahvedecek sevap işle!" [İ.Gazali]
Kul hakkının kefareti için, hak sahiplerine iyilik ve dua etmelidir! Hak sahibi ölmüş ise, o kimseyi rahmetle anmalı, çoluk çocuğuna ve vârislerine ihsanda bulunmalıdır! Günahları için istiğfara devam etmelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
"Allahü Teâlâ, istiğfara devam edeni, her sıkıntıdan kurtarır, her darlıkta bir genişlik verir ve ummadığı yerden rızıklandırır." [Nesai]
Bir kimse günah işleyince, Allahü Teâlâ’nın bu günahı işlerken gördüğünü bilse, Allahü Teâlâ, kulunun kendisini hatırlaması sebebiyle günahını affeder. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
"İşlediği günahı, Allahü Teâlâ’nın bildiğine inanan, günahına tövbe etmese bile, Allahü Teâlâ onu affeder." [Taberani]
İşlediği günahı, Allahü Teâlâ’nın bildiğine inanan kimse, Allah’a inanıyor demektir. Allahü Teâlâ’ya inanan kimse de günah işleyince, günahını Allahü Teâlâ gördüğü için utanır ve ister istemez pişmanlık duyar. Pişmanlık ise tövbedir. Tövbe eden kimseyi de Allahü Teâlâ affeder. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
"Ya Rabbi, iyilik edince müjdelenen, kötülük edince istiğfar edenlerden eyle." [Buhari]

Okudunuz mu?  Hak Helal Etmenin Fazileti, Sevabı, Mükafatı

"Yatağa girince, 3 defa "Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa huv el-hayyel- kayyume ve etubü ileyh" diyenin günahları, deniz köpükleri kadar çok olsa da, affolur." [Tirmizi]

""Rabbim, seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Kötü işlerde bulundum. Senden başka günahımı affedecek yoktur. Beni affet!" diyenin karıncalar sayısınca günahı olsa, Allahü Teâlâ affeder." [Beyheki]

Okudunuz mu?  Düz lise mezunu aynı zamanda hafız olan biri imam olabilirmi?

"Ey kullarım, koruduklarım hariç, hepiniz günahkârsınız, benden mağfiret dileyeni bağışlarım. Mağfiret etmeye kadir olduğuma inananı affederim." [Tirmizi]"Günahtan korunmayanı Allahü Teâlâ da [dünya ve ahirette felaketlerden] korumaz." [İ.Huzeyme]
"Müminler için, her gün 25 defa, istiğfar okuyanın kalbinden kin, hile ve haset çıkar. İsmi evliyalar arasına yazılır. Ona bütün Müslümanlar sayısınca, sevap verilir. Kıyamette bütün müminler, "Ya Rabbi, bu kulun bizim için istiğfar okudu. Sen de onu affet!" derler."

Okudunuz mu?  Kulun konuşmalarında inşaAllah demesi, imanının mükemmelliğindendir.

Müminler için istiğfar:
"Allahümmağfir-li velivalideyye veli üstaziyye velil-müminine vel-müminat, vel-müslimine vel-müslimat, el-ahya-i minhüm vel-emvat, birahmetike ya erhamerrahimin."[Miftah-ün-necat]

Günah işlemeye devam eden kimse unutkan olur, ahmaklaşır, aklı da azalır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki :
"Günah işleyenin bir aklı gider, bir daha geri dönmez." [İ.Gazali]
Günahların hepsi Allahü Teâlâ’nın emrini yapmamak olduğundan büyüktür. Hadis-i şerifte, buyuruldu ki:
"Ufacık bir günahtan kaçınmak, bütün cin ve insanların ibadetleri toplamından daha iyidir." [R.Nasıhin]
Allahü Teâlâ cümlemizi her an tövbe istiğfar eden kullarından eylesin. (Amin)

Okudunuz mu?  Siğil duası ile siğil geçer mi?

Müslim Abacı

Bu kategoride yer alan Kedi öldürmenin islamdaki yeri nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Günahkâr, istiğfar eder, sonra bu günahı tekrar yapar, sonra istiğfar eder Üçüncüde yine yapar, yine tevbe ve istiğfar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.