Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:02
sizden5
Abone

Oruç tutarken adet olmak!!!

Oruç tutarken adet olmak!!!

nur1986
oruç tutarken bayanlar iftara misal 3 4 saat kala hasta olsa oruç bozulurmu…kuran kursuna giden bir arkadaşım bozulur demişti hasta olduğunu anladığında bir bardak suyla oruçunu bozman gerekir dedi bu doğrumudur tüm bayanların sorunu!!!


Cevap: oruç tutarken adet olmak!!!

imamhatipli42
Oruç tutan bir kadın iftara 1 dk kala bile olsa adet görürse orucu bozulmuş sayılır yiyip içebilir.
İlla ki adet görünce bir bardak su içecek diye bir şart yok.


Cevap: oruç tutarken adet olmak!!!

Desert Rose
< :S ben farklı biliyorum. Oruçluyken vücuttan kanın çıkması orucu bozmaz diye biliyorum. Aynı sebepten oruçluyken kan vere biliyoruz.

Adetli kadınların oruç tutması konusundaki bilgim şöyledir. Adet gusül abdestini bozar. O sebeple gusül abdesti gerektiren hiçbir ibadet yapılamaz. Ama oruç gusül abdestini farz olarak gerektirmez, o yüzden tutula bilir. Lakin, bazı kadınlar adetlerini çok ağır geçiriyorlar, adeta hasta oluyorlar. Hasta olmuş birisi ise kadın olsan ve ya erkek, iyileşene kadar ramazan orucunu tutmayıp, sonra kaza yapar.

Okudunuz mu?  İşlediğim günaha pişman olamıyorum

. < Bir yanlışım varsa bilgilerimde, beni düzeltin > >

Hz. Âişe (r.anha) validemiz, "Bizlerden birisi Resul-u Ekrem (s.a.s) zamanında,
hayızdan temizlendikten sonra orucunu kaza eder, namazı
ise kaza etmezdi"
Fethül-Kadir, I,114)

Muaz (r.a.) şöyle demektedir: "Ben Hz. Aişe (r.a.)’ye hayızlı bir
kadının sadece orucu kaza edip, namazı etmediğinin sebebini sordum.
O şöyle cevap verdi: "Biz Rasûlullah ile beraber
bulunduğumuzda, hayızlı iken sadece orucu kaza etmemizi söyler, namaz
hakkında herhangi bir emirde bulunmazdı.”
Buhâri,Savm,14;Müslim,Sıyam,21.



Cevap: oruç tutarken adet olmak!!!

Kayıtsız Üye
Ya neden kadınlar adet görünce namaz kılamayıp, oruç tutamıyor, Kur’an’a dokunamayıp, kabeyi tavaf edemiyorlar? Yine abdesti alsalar ve akıntı olsa da artık Allah’ın karşısına öyle çıksalar ne olur ki? Bu durum Allah ile kulu birbirinden ayırmak olmuyor mu?


arifselim
Adet olmak kadının fıtratında vardır. Adet olmakla Allah kadını bir çok sıkıntıdan temizler ve kadın rahatlayıp sağlıklı olur. Böyle bir sıkıntı içinde ibadetleri farz kılmamakla Allah kadına rahmet etmiştir ve kolaylık etmiştir.

Okudunuz mu?  Amcamın kızlarıyla tokalaşmam caiz midir ?

Kayıtsız Üye
regl olmanın orucu bozmadığını iddia eden ilahiyatçılar olsa da, bozduğunu kabul edersek yine sorun olmayacaktır.

zira günümüzde akşam ezanı güneş battığı anda değil, ihtiyatlı olmak amacıyla güneş battıktan 6-7 dakika sonra okunduğu için böyle bir durumla karşılaşıldığında o gün uygulanan temkin müddetini öğrenmek gerekir. eğer beş dakikadan fazlaysa zaten iftar vaktinde regl olunmuştur.

güneş battığı anda oruç vakti biter, ezan okunduğunda değil.

söylediğimi doğrulamak için güneşin batışını açıkça görebildiğiniz bir yerde akşam ezanına 10 dakika kala gözlem yapabilirsiniz. güneş ufukta tam olarak kaybolduktan 6-7 dakika sonra ezan okunduğunu göreceksiniz.


Kayıtsız Üye
Lütfen yardımcı olurmusunuz. Adet günüme 2 gün var. Bugün Kalktım çok ağrım vardı . WC ye gittim kan gelmedi ama afedersiniz tuvalet kağıdında pembemsi leke vardı . Orucum bozulmuşmudur ?


Kayıtsız Üye
Ben orucumu devam edip o gününkini bozmuyorum…ama yerine bir başka zaman tutuyorum…orucumuzu bozup bozmamayi iyi bilmek lazım diye…😊

Okudunuz mu?  Pantolon giymek

Kayıtsız Üye
Ben yediğim oruçları totuyorum iftara yarım saat kala adet gördum kabul olurmu yoksa yememmi gerekiyor


Şema
< iftara yarım saat kala adet gördüm >
Adet gören kadının orucu bozulur sayılmaz yeniden o günü tutmanız gerekir.
Ama sevabınızı alırsınız.


Kayıtsız Üye
bugün regaib Kandil’i akşam niyetlendi oruç tutuyordum bugün ama saat 9:50 civarlarında hastalandım orucum bozuldu değil mi ?


arifselim
Evet bu durumda orucunuz bozulmuş oluyor. Günün hangi vaktinde hastalanırsanız aynıdır. Oruç bozulmuş olur. İyileştikten sonra bugünü tutarsınız.


Kayıtsız Üye
10gün adet oldum 12 gün sonra yine adet oldum bu Özürmü yoksa adetmi ne yapmam lazım


arifselim
Adette en fazla süre 10 gündür. 10 günden sonra gusül al ve ibadetlerine başla bundan sonra gelen akıntılar özür sayılır.


Kayıtsız Üye
Ezandan iki dakika sonra bir damla adet kanı gördm orucun bozulurmu


arifselim
Eğer adetin başlangıcı ise ve imsaktan sonra gelmişse elbette orucun bozulmuştur ama akşam namazından sonra adetin başladıysa orucun geçerlidir.

Okudunuz mu?  TOP oynamak günahmıdır

Kayıtsız Üye
Bn orucluyum ve orucluyken adetim geldi ne yapmam gerek ve iftara 1 saat varr yarim saat önce geldi gununede 3 gun var orucumu daha yemedim ne yapmm gerek ama bn yimicem yarinda tutmm siz nederdinizz???????😕😣😯


arifselim
Oruçluyken adetin gelmesi ile oruç bozulur. Bir dakika kala bile gelirse o günkü oruç bozulmuş olur. Adetin erken gelmesi bir şeyi değiştirmez bu durumda bu günü kaza etmelisin.


Sudo
Ben 3-4 senedir Kuran kursuna gidiyorum evet oruç bozulur ama günah sayılmaz


Kayıtsız Üye
Oruç tutarken adet olursak oruç bozulur. sonradan kazasını yapmalıyız


Kayıtsız Üye
Yarim saat kala bozmana gerek yok ama kabul de olmuyor


Kayıtsız Üye
Adet kanaması erken olursa yani henüz adet zAmanı gelmeden adet olursanız ..yine de orucunuz bozulur. Kanama gördüğünüz gün iftara az süre kalmışsa ve oruca devam ettiyseniz o günün sevabını alırsınız . Ama sonradan kaza olarak tekrar dan o günler için oruc tutmamız farz .

Okudunuz mu?  Gerçekleşmeyen olayı kendi kendine konuşmak gıybetmidir?vesvese mi?helalik alınabilir mi?

Kayıtsız Üye
Can’ım adetin 20 günden sonra ozurdur ve adetin bitikten sonra 15 gun say 15 günden öncesi ozurdur (Hanefi mezhebinde)


Kayıtsız Üye
Tesekkur ederim arif selim kardes😙


Kayıtsız Üye
Simdi simdi hastaligim bitti oruc tutmak istiyirum tutamam size bide sorim dedim bnm kulagimin zari drlik olmus onun için doktora gitim damla hap verdi napmam gerek lütfen "ARIFSELIM"YARDIM EDEBILIRMI????


arifselim
Eğer kulak zarı delik değilse bu damla orucu bozmaz ama kulağında delik varsa bu damla orucunu bozar. Damlayı geceleri kullanabilirsin.


Kayıtsız Üye
1 – Bir hafta önce adetim bitti simdi yine leke gormeye basladim orucum bozulurmu birde orada tutugum bir hafta irucun da bozuldugunu soylediler cevaplarsaniz sevinirim

2 – Ben hasta oldum ama ezanı 1.30 saat var devam ediyimi mi bozulmuştur


mum
1. Arada gelen kanama adet kanı sayılmadığı için oruç bozmaz.

2. Hasta olduğunuzda oruç biter/bozulur.


Kayıtsız Üye
Ben adet olmussum yalniz kirmizi değil kahverengi. 5 gun önce oldum, ama olacagim hiç aklima gelmezdi. Iftarimi actiktan sonra gördüm. Orucum eğer iftardan önce gormediysem yinede bozulurmu yoksa gorunce mi bozuluyor? Beni bilgilendirirseniz sevinirim

Okudunuz mu?  Seferilikte şehirden giriş çıkış günleri dahil mi?

arifselim
Adetin gelmesi ile oruç bozulur. İftar olmadan önce akıntının farkına varmamışsan orucun sahihtir geçerlidir.


Kayıtsız Üye
1 – Ben de bu sorunu yasamaktayim.şoyle ki ben 2gün küçük pembemsi lekeler olur sonra normallesiyor.az akinti da qusl abdestimizi bozarmi?lutfen cevaplayin

2 – Orucluyum ve adetime normalde 3 gün var agrıyla uyandım çok az pembemsi bir leke geldi wc gittigimde ,orucumu bozmalımıyım?

3 – Iftara 3saat kala adet oldum orucumu bozmalimiyim


arifselim
1- Adet süreni bilmen gerekir. Adet süresi belli olduktan sonra ancak o zaman adet bittikten sonra gelen ufak akıntı gusül gerektirmez.

2- Adet akıntıları bellidir ve adetinin nasıl başladığını da bilmen gerekir. Eğer bu akıntılar adet başlangıcı olacak kadar akıyorsa adetten sayılırlar ve oruç tutamazsın.

3- İftara bir kaç dakika kala olsa bile adet gelirse oruç bozulmuş olur.

Okudunuz mu?  Hz.Adem ile ilgili bir şey söyledim doğrumu yanlışmı ?

Kayıtsız Üye
1 – Merhaba adetim dün bitti ve gece abdest alıp sahur yaptım sabah ezan ndan snra çok küçük bir kırmızı leke geldi sizce bozulurmu orucum bugün tutmaliyim

2 – İftara bir saat varken kahve rengimsi leke gibi geldi orucumu bozmadim ve bugünde niyetliyim adet günümde ama tam olarak dökülmesi şimdi adetlimi sayilirim


arifselim
1- Adet sürenin dolduğunu biliyorsan artık daha sonra gelen ufak akıntıların önemi yoktur. Bunlar sadece namaz abdestini bozar. Orucuna devam edebilirsin.

2- Adet zamanını ve adet başlangıcı akıntılarının nasıl olduğunu bilmen gerekir. Eğer bu şartlara uyuyorsa adetli sayılırsın. Aksi takdirde adetten sayılmazlar.


Kayıtsız Üye
Ezan vakitlerinde önceden tedbiren 5 10 dk vakte göre daha geç ya da erken olabiliyordu ama artık olmuyor diye biliyorum yani baya süredir yeni olan bsy deil de


Kayıtsız Üye
Çünkü Allah’ın karşısına temiz çıkmamız gerekir yani akıntı olduğu zaman pek temiz olmuyoruz…

Bu emir Allah cc emri. Görüş değil. Keza kadınlar için bir dinlenmedir buyruluyor. Çok ibadet yapmak istiyorsanız tesbih Çek’in, sadaka verin bunlarda ibadet

Okudunuz mu?  İçimde bir sıkıntı var ne yaparsam yapayım Allah affetmeyecek gibi hissediyorum

Kayıtsız Üye
Banada aynısı oldu ben oruc tutamam diye caiz olmasın diye bozdum kefaret gerekir mi cevap verin lütfen


mumsema
Maalesef hanefi mezhebine göre bilerek oruç bozan heme kaza gerekir hemde 60 gün kefaret


Kayıtsız Üye
Ben reglim bitti diye gusül aldım niyetlendim ama iftara beş dj kala çok az kan geldi orucum bozuldu mı gusül aldıktan sonra gelen kanamalar ne kadar olursa oruc bozulur


arifselim
Eğer bir adet düzenin varsa ve adetin bitmişse artık daha sonra gelen ufak tefek akıntılar guslü bozmaz. Orucunda ibadetlerinde sahihtir.


Kayıtsız Üye
Merhaba. Reglimin bugün 10. Günü ve ben kandil olduğu için dün temizlenip bugün oruca niyetlendim. Dün leke gibi geldiği için bugün artık gelmeyeceğini düşündüm. Ancak bugün de yine lekelenmeden biraz fazla gelmiş. Orucumu açmalı mıyım devam edeyim mi?

Okudunuz mu?  Cuma günleri işlenen sevap ve günahlar diğer günlere göre daha da mı katlanır?

arifselim
Merhaba. Adetin 9 gün sürüyorsa gusül alır ve ibadetlerine başlayabilirsin ve akıntı gelse bile engel olmaz. Ama adetin on gün sürüyorsa onuncu gününü de adetli olarak tamamlaman gerekir.


Kayıtsız Ü
Mrh 6 gün adetten sonra regl bitti. gusül alıp oruca niyetlendim ancak ertesi gün öğlen 3-4 damla kan gelmiş.bh durumda napmalıyım.orucum bozulmuş olur mu.namaz kılabilir miyim bilemedim. Yardımcı olursanız sevinirim


mum
< 6 gün adetten sonra regl bitti >
Gelen kan adet kanı gibiyse bir gün daha oruç tutmayın ve bir daha yıkanın.


Kayıtsız Üye
Oruçluyken adet olunca orucu bozmakla ilgili ayet veya hadis var mı? Ben bulamadım da eğer yoksa bu hükm neye göre verilmiştir?


mum
Hz. Âişe şöyle demiştir: Biz Rasûlullah (asm) devrinde âdet görüyorduk. Namazı kaza etmekle emrolunmadığımız halde, tutamadığımız orucu kaza etmekle emrolunuyorduk." (Buhârî, Hayız, 20; Ebfı Dâvud Tahâre,104; Tirmizî, Savm, 67; Nesaî, Hayz,17; Siyâm, 64)


Kayıtsız Üye
Merhabalar kardeşim hayızlı bir bayan bu durumdayken kirli sayılır ve Rabbimiz bu şekilde karşısına çıkılmamasını buyurmuştur ancak temizlenip gusül sonrası namaza durabiliriz nihayetinde namaz da hadesten ve necasetten olduğu üzere taharet adabı üzerine kurulu bir ibadet olması sebebi ile bu halde doğru karşılanmaz. Allah ile kul arası da kul istemedikçe açılmaz 🙂 yine her zaman dua edebilir Kur’an dan ezbere bildiklerini okuyabilirsin
Hayırlı günler

Okudunuz mu?  Yanlış kıbleye duran kişiyi uyarmak

orucluyken adet olmak orucu bozar mı, adet olunca oruç bozulur mu, oruçluyken adet olmak

Bu kategoride yer alan Yüzdeki simler gusle engel mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruç tutarken adet olmak!!! Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.