Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:38
Oruc
Yönetici

İnşaatta zor şartlar altında çalışan birisi orucu yeyip daha sonra yerine tutabilir mi ?

İnşaatta zor şartlar altında çalışan birisi orucu yeyip daha sonra yerine tutabilir mi ?

Kayıtsız Üye
selamu aleykun mumsema hocam size öncelikle bir soru sormak istiom hocam ben ramazan da inşaatta çılışıyom ve çok yoruluyom bizim patron da Allah var kendide oruç tutuyor ama bizi hadinden fazla yoruyo kendisi parayı biraz fazla sever hocam ramazanda çalışmıcam ailede tek çalışan benim 4 kardeşime bakıyom hocam ban bir yol gösterin ….bildiğiniz üzere hava çok sıcak inşaatta ama cehennem dahada sıcak bana bir yol gösterin Allah razı olsun

Okudunuz mu?  1948 yılında ramazan bayramı hangi güne denk gelmiştir

Cevap: İnşaatta zor şartlar altında çalışan birisi orucu yeyip daha sonra yerine tutabilir mi ?

Ercan
A.S kardeşim.

bünyesi veya içinde bulunduğu durum ve şartlar sebebiyle orucu zor tutan, oruç tutmakta zorlanan, devam ettiği takdirde hasta olmaktan veya mecbur olduğu işini yapamamaktan korkan kimseler oruç tutmak yerine her gün için bir fidye verebileceklerdir. Eski zamanlarda yaşlılık yüzünden zayıf düşmüş kimselerle emzikli ve hâmile kadınlar "orucu tutmakta zorlananlar"a örnek olarak zikredilmiştir. Bunlardan yaşlıların oruç yerine fidye vereceklerinde ittifak vardır. Diğer ikisine gelince, meselâ Şâfiî ve Mâlik’e göre bunlar da fidye verirler, sonra da mazeretleri ortadan kalkınca kazâ ederler. Hanefîler’e göre bu ikisi fidye vermezler, sonradan tutamadıkları oruçlarını kazâ ederler.

Okudunuz mu?  Abdest alırken boğazıma su kaçtı oruç bozulur mu ?

Günümüzde dökümcü, maden, beton ve yol işçisi, tellâk, hamal gibi ağır işlerde çalışan kimselerin de "orucu tutmakta zorlananlar" sınıfına dahil edileceği hükmü birçok fıkıhçı tarafından benimsenmiştir. Bunlar da zarar gördükleri takdirde oruç tutmak yerine fidye verebileceklerdir.

Fidye bir yoksulun bir günlük yiyeceğidir. Fıkıhçılar bunu buğday, arpa ve hurmadan bir müd (dört koşam) miktarı olarak belirlemişlerdir. Bu yiyecekler Hz. Peygamber döneminde bölgenin temel gıdaları idi. Başka zaman ve mekânlarda da fidye "temel yiyeceklerin orta kalitede olanından bir günlük ihtiyaç karşılığı" olarak tesbit edilmelidir. Bu miktar fidyenin alt sınırıdır. Âyete göre daha fazlasını vermek, veren için dünya ve âhirette hayırlara vesile olacaktır (ayrıca bk. Mâide 5/89).

Okudunuz mu?  Oruçlu iken gusul abdesti alınır mı

Hasta ve yolcu olanlara oruç tutmama ve başka zamanda sayısınca kazâ etme izin ve imkânı verilmiş olmakla beraber, önemli bir güçlüğün ve engelin bulunmaması halinde bu durumlarda da orucun tutulması, "Tutmanız sizin için daha hayırlıdır" buyurularak tavsiye edilmiştir. Bu cümleyi "genel olarak oruç ibadetinin insanlar için iyilikler getireceği" şeklinde anlayan, hastalık ve yolculukta oruç tutmakla ilgili olmadığını ileri süren fıkıhçılar da vardır.

Okudunuz mu?  Oruç hangi yılda farz olmuştur?


Cevap: İnşaatta zor şartlar altında çalışan birisi orucu yeyip daha sonra yerine tutabilir mi ?

m.deniz
< Günümüzde dökümcü, maden, beton ve yol işçisi, tellâk, hamal gibi ağır işlerde çalışan kimselerin de "orucu tutmakta zorlananlar" sınıfına dahil edileceği hükmü birçok fıkıhçı tarafından benimsenmiştir. Bunlar da zarar gördükleri takdirde oruç tutmak yerine fidye verebileceklerdir. >
ercan27 kardeş kaynak verebilir misin

Okudunuz mu?  Oruçluyken mastürbasyon (istimna) yapmak kaza mı gerektirir keffaret mi?

Cevap: İnşaatta zor şartlar altında çalışan birisi orucu yeyip daha sonra yerine tutabilir mi ?

EarthQuake®
Yazısı Hayrettin Karaman’ın sitesinden alıntı.


Hoca
< selamu aleykun mumsema hocam size öncelikle bir soru sormak istiom hocam ben ramazan da inşaatta çılışıyom ve çok yoruluyom bizim patron da Allah var kendide oruç tutuyor ama bizi hadinden fazla yoruyo kendisi parayı biraz fazla sever hocam ramazanda çalışmıcam ailede tek çalışan benim 4 kardeşime bakıyom hocam ban bir yol gösterin ….bildiğiniz üzere hava çok sıcak inşaatta ama cehennem dahada sıcak bana bir yol gösterin Allah razı olsun >
ve aleykumusselam ve rahmetullah.
"Oruç tutmamayabilirsiniz" dememizi beklemeyin. Allah’ın emri her şeyden âlidir.
Allah (cc) yardımcınız olsun.

Bu kategoride yer alan İftarı geciktirmek caiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnşaatta zor şartlar altında çalışan birisi orucu yeyip daha sonra yerine tutabilir mi ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.