Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:47
sizden05
Abone

Zina yapmış biri zina yapmamış biriyle evlenirse dinden mi çıkar yoksa sadece günah mıdır?

Zina yapmış biri zina yapmamış biriyle evlenirse dinden mi çıkar yoksa sadece günah mıdır?

Zeor
”Zina eden erkek, zina eden ya da müşrik olan bir kadından başkasını nikahlayamaz; zina eden kadını da zina eden ya da müşrik olan bir erkekten başkası nikahlayamaz. Bu, mü’minlere haram kılınmıştır.” burda belirtilenin aksine zina yapmış biri zina yapmamış biriyle evlenirse dinden mi çıkar yoksa sadece günah mıdır?


Cevap: Dinden mi çıkarız, günah mı?

Ercan
Kardeş yazı biraz uzun ama okudukça okuyası geliyor insanın.

İşte link.

forumduasi.com/diger-soru-ve-cevaplar-kategorilerin-disinda-kalanlari-bu-bolume-acalim/94341-zina-yapan-birisinin-zina-yapmayan-birisi-ile-evlenmesi-caiz-midir.html


Cevap: Dinden mi çıkarız, günah mı?

Zeor
Bu yazıyı okudum fakat recm de var.Zinaya tövbe edilebiliyorsa neden recmetmek gibi bir ceza var?Bi yerde okumuştum peygamberimiz bile recmetmiş.Öyle yazıyordu gerçek mi yalan mı bilemem, dinden gelen her şey kabulumdur.Lütfen herkes fikirlerini yazsın..


Cevap: Dinden mi çıkarız, günah mı?

Ercan
Kuranı Kerim’de recm ile ilgili ayet yoktur ancak Hz.Muhammed (S.A.V) zamanında recm uygulaması vardır. Yani recm sünnettir. Ancak zina eden tevbe edip kurtulabilir mi? Bence İslamda bunun cezası neyse o uygulanır. Ancak zina edenin tevbesinin kabul edilip edilmeyeceği Allah katındadır.

Okudunuz mu?  As bin vail es-sehmi kimdir?

Maiz b.Malik(r.a) in recm cezası örneği

. Zinasını dört defa ikrar eden Mâiz b. Mâlik (r.a)’in recmedilmesi.

Mâiz b. Mâlik, Hz. Peygamber’e gelerek "Beni temizle" dedi. Hz. peygamber "Yazık sana, çık git, Allah’a tövbe ve istiğfar et" buyurdu. Mâiz, pek uzaklaşmadan geri döndü ve "Ey Allah’ın Resulu! Beni temizle" dedi. Hz. Peygamber aynı sözlerle üç defa daha geri gönderdi. Dördüncü ikrarında "Seni hangi konuda temizleyeyim?" diye sordu. Mâiz; "Zinadan" dedi. Hz. Peygamber "Bunda akıl hastalığı var mıdır?" diye sordu. Böyle bir rahatsızlığı olmadığını söylediler. "Şarap içmiş olabilir mi?" diye sordu. Bir adam kalkıp içki kontrolü yaptı. Onda şarap kokusu tesbit edemedi. Hz. Peygamber tekrar "sen zina ettin mi?" diye sordu. Mâiz "Evet" cevabını verdi. Artık emir buyurdular ve Mâiz recmedildi. Recimden sonra onun hakkında sahabiler iki kısma ayrıldılar. Bir bölümü Mâiz’in helâk olduğunu, başka bir grup ise onun en faziletli tövbeyi yaptığını söylediler. Bu farklı yaklaşım üç gün sürdü. Daha sonra yanlarına gelen Resulullah (s.a.s) "Mâiz b. Mâlik için dua edin" buyurdu. "Allah Mâiz’e mağfiret eylesin" dediler. Hz. Peygamber şöyle buyurdu: "Mâiz öyle bir tövbe etti ki, bu tövbe bir ümmet arasında paylaştırılırsa onlara yeterdi" (Müslim, Hudûd, 22; eş-Şevkânî, Neylül-Evtâr, VII, 95,109; ez-Zeylaî, Nasbu’r-Râye, III, 314 vd.).

Okudunuz mu?  Kabul olunan hacet duası

Zeor
ercan27 benimaruz örün lakin anlamadım.Recmetmek taşlayarak öldürmek değil mi.Maiz recmedildi, recimden sonra nasıl tövbe etti öldükten sonra mı etmiş ?


@mir
Maiz’in (ra) "Beni recmedin" diye Resululah’a gelmesi
onun tevbe etmesiydi


Zeor
Allah razı olsun..


mumsema
zina yapmış biri zina yapmamış biriyle evlenirse dinden mi çıkar yoksa sadece günah mıdır?

ilgili cevap için tıkla: forumduasi.com/diger-soru-ve-cevaplar-kategorilerin-disinda-kalanlari-bu-bolume-acalim/94341-zina-yapan-birisinin-zina-yapmayan-birisi-ile-evlenmesi-caiz-midir.htmlZina yapan birisinin zina yapmayan birisi ile evlenmesi caiz midir?


Zeor
Allah razı olsun.


melle
Zina yapan birisinin zina yapmayan birisi ile evlenmesi caiz midir?

Okudunuz mu?  Sehiv Secdesi Gerektiren Haller Nelerdir, Bu Tür Durumlar Gerektirir mi?

Nur suresi üçüncü ayet-i kerimede "zina yapan erkek, zina yapan kadınla ya da bir müşrik kadınla evlenir zina yapan kadın da zina yapan bir erkekle ya da müşrik bir erkekle evlenir" buyurulmuştur Peki yanlışlıkla bu yola sapmış birisi sonradan tevbe-i nasuh ile tevbe ederse durum ne olur?

Bu ayet ile ilgili açıklamaları Elmalı Merhumun Tefsirinden şöyle özetleyebiliriz Önce farklı görüşleri verip, 7 maddede sonucu belirteceğiz:

1- Bazıları " bu ayette maksat, nikahın hükmünü açıklamak değil, zinanın kötülüğünü açıklamadır Burada nikah çiftleşme manasındadır ve bu sebepten haramlık ta zinanın haramlığıdır" demişlerse de anlamsızdır Çünkü Kur’an da nikah, hep akit "nikahlanma" manasına geldiğinden çiftleşme manası verilmesi doğru değildir Bir de bu manaca ayetin hiçbir fayda ifade etmemiş olacağı gösterilmiştir

2- Hz Aişe (ra) dan rivayet edilmiştir ki: "Bir erkek bir kadınla zina etse onu nikahlayamaz, bu ayette haramdır O işe başladığında zina etmiş olur…" Ebu Hayyan tefsirinde: Ashab-ı kiramdan İbn-ü Mesud ve Bera bAzib (ranhüma) nin de görüşlerinin böyle olduğu bildirilmiştir (1) Fakat buna karşılık Hz Peygamber (sav)den bu konu sorulmuş "Evveli akılsızlık, ahiri nikahtır, haram, helali haramlaştırmaz" (2) buyurduğu nakledilmiştir Ebu Bekr’i Sıdık, İbnü Ömer, İbnü Abbas ve Cabir’den ve Tavus, Said b Müseyyeb, Cabir b Zeyd, Ata, Hasen’den ve dört İmam’dan naklonunan görüşte caiz oluşudur (3) Ancak Fahrür Razi tefsirinde zikredildiği üzere zina eden erkek ve zina eden kadının iffetli erkek ve iffetli kadın ile ve iffetli erkek ve iffetli kadının, zina eden erkek ve zina eden kadın ile evlenmesinin haram olması, Hz Aişe ve İbnü Mes’ud gibi Hz Ebu Bekir, Hz Ömer, Hz Ali’nin de mezhepleridir, (4) deniliyor

Okudunuz mu?  Oje ile abdest almak

3- Hasen’in görüşüne göre bu haramlık, belirli zina eden erkek ve zina eden kadın haklarındadır Had cezası dediğimiz sopa vurulmuş zina eden erkek, ancak zina etmiş bir kadınla evlenebilir, HzAli böylesinin nikahını reddetti diye, rivayet edilmiştir

4- Bazıları bu hükmün Medine de İslam’ın başlangıcında gelmiş olup, daha sonra nesh edildiğini söylemişlerdir Said b Müseyyeb bu süredeki "Aranızdaki bekarları evlendirin" (Nûr 24/32) ve Nisa süresindeki "Size helal olan kadınlardan nikahlayın" (Nisa 4/3)ayetlerinin umumlarıyla birlikte neshedildiği rivayet edilmiş ve bu görüş yaygınlık kazanmıştır(5) Mutezilen Cübbai de icma ile nesholunmuştur, demiş Fakat Fahrür-Razi tefsirinde açıkladığı üzere araştırmacı alimler bu iki görüşün ikisinin de zayıf olduğunu anlatmışlardır (6) Çünkü neshedenin icma olduğunu söylemek ise, icmanın nasih olmayacağı Fıkıh usülü ilminde sabittir Bir de Ebu Bekir, Ömer, Ali gibi zatların muhalefetleri bulunan bir konuda icma sahih olamaz Bu sebepten icma ile nesholunmuştur, demek doğru olmayacağı gibi mensuh olduğuna icma edilmiş demek te doğru değildir Çünkü açıklandığı üzere aksi sabittir Gerçi " ve enkihul eyame minkum" ve "fenkihu ma dabe lekum" emirleri geneldir Fakat bunların da dinen bir engel bulunmayanlara ait olduğunda şüphe yoktur Bundan dolayı diğer haramlar gibi buradaki haram kılınmanın da engellerden biri olması düşünülebilir(7)

Okudunuz mu?  Kuranı Yere Atmak

5- Abdullah b Ömerden, İbnü Abbastan (ranhüm) Mücahidden, Said b Cübeyr’den ve yine Said b Müseyeb’den gelen rivayetlere göre bu ayetin iniş sebebi şudur: Cahiliye devrinde fahişeleri işleten kirahaneler (Kerhaneler) kerhaneciler vardı İslam geldiği vakit Medine de bunlardan Ümmü Mehzûl gibi meşhur karılarla, kapıları bayraklı, alametli dokuz kadar kerhane bulunuyordu Bu karılar, bu kerhaneciler hep müşriklerden idi İçlerinde servet edinmiş olanları vardıİslamda zina haram olduğundan bu fahişelerden bazıları, yeni müslüman olmuş olan bazısına nikah teklif temiş ve kabul ederlerse nafakalarını taahhüt etmek istemiş, onlarda fakirlikleri ve ihtiyaç içinde bulunduklarından dolayı Resülullahtan izin istemişler, bunun üzerine bu ayet indirilmiş, o nikahın mü’minlere haram olduğu anlatılmıştır

Okudunuz mu?  Küveti Yarıya kadar Su doldurup, uzanmak, Gusül Sayılırmı ?

Bundan dolayı bazı tefsirciler bu haramlığın nüzul sebebi olanlara mahsus olduğunu zannetmişlerdir ki, "elif lamlar" ahd için demek olur Gerçi karine tamam olduğu zaman hüküm, nüzul sebebine tahsis oluna bilir Fakat burada hüküm, umumi sıfat üzerine gelmiş ve bu suretle haramlığa sebep olanların şahıslarında değil; ötede zinakarlık, beride iman vasıfları arasında zıtlıkta gösterilmiştir Bu ise tamim, yani umumilik karinesidir Öyle ki "lam" ahde yorumlansa bile, hükmün kıyas ile genelleştirilmesi zorunlu olacaktır Bundan dolayı, nüzul sebebine mahsustur, diyenlerin muradı da bu haram kılmanın özellikle kerhane fahişeleri hakkında olduğunu söylemektir

Okudunuz mu?  Kuranı kerimdeki bazı ayetlere göre bir kişinin münafık olup olmadığını anlayabilir miyiz?

Ve bu fahişelerin belirgin özelliği ise zinayı helal kabul etme veya hafife alma demektir ki, küfürdür İslamiyetin hakimiyeti ile o cahiliyet kalıntısı olan kerhaneler kalkmış ve had cezalarının konulması ve uygulanması İslam topraklarında artı öylelerinin ortaya çıkmasına meydan bırakmamış olduğu müddetçe, bunların nevi şahıslarına münhasır kalmış olmasından dolayı bu, onların şahıslarına mahsus kaldı, diyenler de olmuştur Bununla beraber:

6- Tefsircilerin çoğunun açılamasına göre, bu haram kılma, zina edenleri nikahlamaktan müminleri sakındırıp korkutmak için mübalağa içindir Çünkü diyorlar; zina damgası basılmış fasıkların peşine takılmak caiz değil, mahzurludur Fasıklara benzemesine, töhmet mevkiinde bulunmasına, hakkında kötü lakırdılar edilmesine ve daha birçok bozgunculuğa sebeptir Günahkarlar topluluğunda oturmakta bile günahlar işlemeye maruz kalmak tehlikesi ne kadar çoktur! Artık zina eden kadınlar, kahpelerle evlenmek nasıl olur? " Aranızdaki bekarları, kölelerinizden ve cariyelerinizden iyi olanları evlendirin" (Nur, 24/32) emrindeki "salah" "iyi olanlar" kaydında da bu manaya dikkat çekilmiştirAncak bir mümin, kaçınılması gereken böyle haram bir nikahı -faraza- yapmış olsa o nikah nikah olur mu? Yoksa o da bir zinamı olur?

Okudunuz mu?  Bir insanın hakkını helal etmesinin mükafatı var mıdır?

7- Şimdi bunu özetlemekle ayetin manasını tesbit edelim: Burada üç kısım vardır: Müşrikler, zinayı helal kabul edip hafife alanlar, bir de böyle olmayanlar

BİRİNCİSİ: Herhangi bir mümin erkeğin veya mümin kadının, şirk koşan bir kadın veya şirk koşan bir erkekle nikahı sahih olmaz, kesinlikle haramdır, o bir zina olur

İKİNCİSİ: Zina eden erkek ve zina eden kadın, ayetin nuzul sebebi olan kerhaneciler ve sermaye olarak kullandıkları kadınlar gibi zinayı helal gören veya zinayı hafife alan takımdan ise, haramlığı nass ile benimsenmiş olanı helal kabul etme veya hafife alma küfür olduğu için, bunlar müşrik hükmünde olduklarından, nikahları nikah olmaz, kesinlikle haramdır, müşrik nikahı gibidirOnun için ayette zina eden erkek ve kadın, müşrik erkek ve kadına denk tutulmuş, "Bu müminlere haram kılınmıştır" buyurulmuştur Ayet bu iki kısmın nikahının haram oluşuna delildir Ancak gerçekten tövbe etmiş olanlar başkadır

Okudunuz mu?  Secdede yada rüküda yanlış tesbih okumak ?

ÜÇÜNCÜSÜ: Helal sayma veya hafife alma gibi küfür delili olmayarak zinası tesbit olunmuş, önceden de başından hiç nikah geçmemiş ise, iffet sahibi müminlerin bunları nikahlamaları tahrimen mekruh, fakat nikahları sahih olur ayetin tahriminin bu kısmı içine aldığı hususunda bir çeşit şüphe vardır Onun için içtihada yol açmıştır İşte zikredilen ihtilaf, bu kısım hakkındadır Yalnız Hz Aişe ve İbnü Mesud ve Bera b Azib hiçbirisinde nikahlanmayı uygun bulmamış, bu kısmın haramlığını da diğer iki kısım derecesinde tutmuşlardır

Özetle söylemek gerkirse Zinayı helal sayanlar ancak zina eden biriyle evlenmelidir Zinanın haram olduğunu kabul edip nefsini uyarak zina eden bir müminin zina etmeyen birisiyle evlenmesi helaldir Ayrıca içten ve samimi yapılan tövbeler inşAllah kabul edilir

Okudunuz mu?  Cinler insanlara dokunabilir mi?

Dipnotlar:

(1)Ebu Hayan, VI, 430

(2) Alûsi, XVIII, 88

(3) Kurtubi, el-Camiu li Ahkami’l- Kur’an, XII, 169; Süyuti, ed-Durrul-Mansur,VI,126-130

(4)Fahrü’r Razi, XXIII, 151

(5) Alusi Ruhul Meani IX, 87

(6) Fahrür Razi, XXIII,152

(7) Suyuti, ed durul Mansur, VI, 128, 130

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet Editör


Zina eden erkek bakire kızla evlense günah mı

Bu kategoride yer alan Kişi sevdiği ile haşrolur. Hadisini açıklar mısınız ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zina yapmış biri zina yapmamış biriyle evlenirse dinden mi çıkar yoksa sadece günah mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.