Anasayfa
15 Ocak 2023, 3:53
sizden02
Abone

Askerlerin oruç tutması

Askerlerin oruç tutması

kalem_55
selamun aleyküm arkadaşlar

arkadaşlar doğuda komando birliğinde askerim bu yaz ayında oruç tutmak istiyorum yalnız oruç tuttuğum sure zarfında herhangi bir çatışma olursa güç ve kuvvetim kalmayacağı belli her an çatışmaya girebilme ihtimalimiz var ve eğitimler keza bu onu hakkında peygamberimizin hadisler var geçmiş dönemde osmanlı ordusunun savaşa giden personele oruç tutturmamaları htta diyanetin bile açıklamaları var malum bölgede düşük yoğunluklu savaş var bilgi verirseniz sevinirim.

Okudunuz mu?  Nakit avans çekilip yenen para haram mıdır?

Cevap: Askerlerin oruç tutması

imam
< selamun aleyküm arkadaşlar

arkadaşlar doğuda komando birliğinde askerim bu yaz ayında oruç tutmak istiyorum yalnız oruç tuttuğum sure zarfında herhangi bir çatışma olursa güç ve kuvvetim kalmayacağı belli her an çatışmaya girebilme ihtimalimiz var ve eğitimler keza bu onu hakkında peygamberimizin hadisler var geçmiş dönemde osmanlı ordusunun savaşa giden personele oruç tutturmamaları htta diyanetin bile açıklamaları var malum bölgede düşük yoğunluklu savaş var bilgi verirseniz sevinirim >

ve aleykumusselam. Allah yardımcınız olsun. .
Tehlikeli işlerle uğraşanlar ve ağır iş yapmak zorunda kalanlara fetva veriyor alimler

< KİMLER ORUÇ TUTMAYABİLİR?

Okudunuz mu?  Küpe takarak gusül alınır mı?

Hiçbir özrü yokken oruç tutmamak veya başladığı orucu bozmak günahtır. Hem de kaza ve (eğer başladığı Ramazan orucunu kasden bozmuşsa) keffaret olarak cezası vardır. Bâzı hallerde ise, oruç tutmamak veya başlanmış orucu bozmak şer`an câiz hâle gelir. Bu haller, şunlardır:-

1 – Hastalık: Oruç tuttuğu takdirde hastalığının şiddetlenmesinden veya çok sürmesinden korkan kimsenin sonradan kazâ etmek üzere oruç tutmaması veya başladığı orucu bozması câizdir.

2 – Yolculuk: Ramazanda yolculuğa çıkanların oruç tutmayıp sonraya bırakmaları câizdir. Ancak yolda meşakkate, bedenî bir halsizlik ve rahatsızlığa mâruz kalmak söz konusu değilse, oruç tutmak, tutmamaktan efdal

3 – İkrâh (Tehdit ve Zorlama: Orucunu bozmadığı takdirde dövülmek veya yaralanmak veyahut öldürülmekle tehdit edilen bir kimse de oruç tutmayabilir.

4 – Gebelik ve Emziklilik: Oruç tuttuğu takdirde kendisine yahut çocuğuna bir zarar geleceğinden korkan hâmile veya emzikli kadın, oruç tutmayıp sonradan kazâ eder. Emzirdiği çocuğun başkasının çocuğu olması hükmü değiştirmez.

5 – Şiddetli Açlık ve Susuzluk: Açlık ve susuzluktan dolayı helâk olacağından veya aklî muvazenesinin bozulacağından korkan kimse orucunu bozabilir.

6 – Düşkünlük Derecesinde İhtiyarlık: Böyle kimselerin de oruç tutmaması câizdir. Böyleler oruç tutmayacakları gibi, kazâ da edemeyeceklerinden fidye verirler.

7 – Hayız – nifas hâli: Bu hallerde oruç tutulması haramdır.
Nâfile oruç tutanlar için, ziyafete dâvet edilmek bir özürdür. Böyle bir kimse, hane sahibinin ısrarı üzerine orucunu bozabilir.
Yazar: Mehmet Dikmen >

Okudunuz mu?  Günahları hafife almak

Cevap: Askerlerin oruç tutması

se’es
Ve aleykumusselam.Allah yardımcın olsun kardeş.


askerde oruç tutmamak günah mı , Askerde oruc mumsema

Bu kategoride yer alan Bu yaptığım zina mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Askerlerin oruç tutması Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.