Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:06
Oruc
Yönetici

Adet halinde oruç tutulup namaz kılınır mı

Adet halinde oruç tutulup namaz kılınır mı

Kayıtsız Üye
kadınların adet halleri 10 günü geçtikten sonra namaz kılmaları ve oruç tutmaları caizdir gibi bir
söylenti duymustum bu dorumudur. yardımlarınız için simdiden teşekkürler


Cevap: adet halinde oruç tutulup namaz kılınır mı

Muhammed
Değerli kardeşimiz;
Abdest aldıktan sonra yarım saat içerisinde namaz kılınabilir diye bir durum söz konusu değildir. Adet döneminde namaz kılınmaz. Bahsettiğiniz konunun doğruluk payı yoktur.

Namaz kılmak. Âdetli veya lohusa kadının namaz kılması câiz değildir. Hz. Peygamber (s.a.s), Fâtıma binti Ebî Hubeyş’e "Hayız gördüğün zaman namazı bırak ve hayız hâlin sona erince, kanı temizleyerek guslet ve namaz kıl" buyurmuştur. Buhâri’deki rivâyet şöyledir: "Âdetin devam ettiği sürece namazı bırak, sonra boy abdesti al ve namaz kıl" (Buhâri, Hayz, 19, 24, Vüdû, 63; Müslim, Hayz, 62; Ebû Davûd Tâhâret, 109).

Okudunuz mu?  Oruçlu iken etek traşı olunur mu

Âdetli kadın, kılamadığı namazı kaza etmez, orucu ise kaza etmesi gerekir. Hz. Âişe şöyle demiştir: "Biz Rasûlullah (s.a.s) devrinde âdet görüyorduk. Namazı kaza etmekle emrolunmadığımız halde, tutamadığımız orucu kaza etmekle emrolunuyorduk" (Buhârî, Hayz, 20; Ebfı Dâvud Tahâre,104; Tirmizî, Savm, 67; Nesaî, Hayz,17; Siyâm, 64).

Adet döneminde kadın hiç bir şekilde namaz kılamaz. Diğer yandan zikir çekebilir dua edebilir. Bunlara bir mani yoktur. Hatta özel günlerindeki bir bayanın kıbleye doğru oturarak zaman zaman tesbih çekmesi dua etmesi isabetli bir davranış olur böylelikle adet gördüğü günlerinde bu şekilde manen beslenmiş olur.

Okudunuz mu?  Şafi mezhebine göre orucun kefareti getiren haller neledir?

Hayızlı ve nifaslı kadınların veya cünüplerin kunut vesaire gibi çeşitli duaları okumalarında, tesbih ve tehlil kelimelerini söylemelerinde ve Hazret-i Peygambere salât ve selâm getirmelerinde hiçbir mahzur yoktur. Hayız ve nifaslı halde olanlar, Kur’an-ı Kerîm’i okuyamamakla beraber, onu dinleyebilirler.

__________________________________________________ ______

Adetliyken oruç tutulur mu
Regl dönemi oruç tutulurmu
Adetliyken oruç tutmak

Soru: Kadınların regl (ay hali)olmaları durumunda oruç tutmaları ruhsata tabimidir yoksa kesin olarak yasakmıdır bir hocamızın ruhsatlı oldukları açıklamalarıyla oruç tutulmuştur eğer kati olarak yasaksa tutulan oruçlar yerine yeniden tutulması mı gerekir.

Okudunuz mu?  Bayram gecesi kılınacak namaz

Cevap: Hayız ve nifas halindeki kadınların oruç tutmaları haramdır. Hz. Âişe (r.anha) validemiz, "Bizlerden birisi Resul-u Ekrem (s.a.s) zamanında, hayızdan temizlendikten sonra orucunu kaza eder, namazı ise kaza etmezdi" (Fethül-Kadir, I,114) buyurduğu sabittir. Dolayısıyle hayız ve nifas halindeki kadınlar, o hal içerisinde iken oruç tutamazlar. Daha sonra geçirdikleri günleri (temizlendikten sonra) kaza ederler.

[DM]x8tjay[/DM]


Cevap: adet halinde oruç tutulup namaz kılınır mı

Desert Rose
< kadınların adet halleri 10 günü geçtikten sonra namaz kılmaları ve oruç tutmaları caizdir gibi bir
söylenti duymustum bu dorumudur. yardımlarınız için simdiden teşekkürler >

Kardeşim bahsettiğiniz konu istihaze ile ilgilidir
Hanefi mezhebinde Adet dönemi en az 3 gün en fazla 10 gündür
Şafii de ise adet dönemi en az 1 gün 1 gece en fazla 15 gündür
bu süreleri aşan kanamalar istihaze yani özüre girer Hanefi
fıkhına göre amel eden bir bayan 10 günden sonra devam eden
kanamalarda gusül abdestini alıp ibadetlerine devam etmelidir Şafii
fıkhına göre amel edenler ise belirtilen süreden sonra yani 15 günü
aşan kanamalarda gusül alıp ibadetlerine devam edilmelidir.
çünkü bu sınırlamadan sonraki durumlar hastalık olarak
kabul edilmiştir Mezheplerin hükmü böyledir.Hayırlarla….

Okudunuz mu?  Oruç ve zekat ibadetinin toplumsal faydaları nelerdir

Cevap: adet halinde oruç tutulup namaz kılınır mı

Ramadan
adet gününde namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.

< adet kanamasının kaçıncı gününden sonra namaz kılınır >

kadın adetinin son gününden sonraki gün


Kayıtsız Üye
Adetim iki gün sürüyor bitiminde 4 üncü günden sonra akıntı geliyor bu durumda oruç tutulabilir mi?

Okudunuz mu?  Ramazan ayında 30 gün Yasin-i Şerif okumanın fazileti

arifselim
Her kadın kendi adet süresini bilir eğer adetin iki günde kesin bitiyorsa daha sonra gelen lekelenmeler özür sayılırlar


Kayıtsız Üye
Benim adetim en son 9 gün civarı sürmüştü bu ay ise 3.günümde bitecek gibi ama emin değilim ara sıra az da olsa geliyor. O zaman bugün orucumu tutmalı mıyım yoksa bir gün bekleyip gelmezse yarın mi tutmaliyim? Cevap verirseniz çok sevinirim😊

Okudunuz mu?  Bilerek cünup olmak orucu bozar mı eyer bozulursa kaç gün tutmak gerekir ?

arifselim
Adetinin sürekli gelen şekli nasılsa öncelikle ona bakmalısın. Eğer sürekli 9 gün sürüyorsa 3. günde kesilmesi pek mümkün değildir ve dokuzuncu güne kadar gelen akıntılar adetten sayılır.


Kayıtsız Üye
Arifselim arkadaş adetliyken namaz kılınmaz oruç tutulmaz diyorsun dayanağında sadece hadisler peki kuranda ki ayetler neden arka plana atılıyor. Yüce Rabbimiz orucu bozan şeyleri açıklarken yeme içme ve cinsel ilişki demiş. Adetliyken kadınla cinsel ilişki de yasaklanmış. Bu ayetlere göre mantıklı bir insan biraz düşünür. Allah belirtmeyi unutmuş mu acaba haşa.senin saydığın hadisler kuranla çelişiyor ve aklını kullanan bir insan kuran hadis kiyaslamasinda acaba hangisinin dogruluguna guvenmelidir.bence herşey apaçık. Ama buraya çıkıp insanlara bazı konularda bilgi verirken kaynağınız önce kuran sonra eğer kuranla celismiyorsa hadis olmalıdır. Ben kendimce araştırma yapan bir insanim ama yıllardır oradan buradan duyduğumla değil kuran ışığında dinimi yaşamaya çalışıyorum. Sizde belki birsuru kişinin vebaline giriyorsunuz. Allah hepimizi doğru yoluna iletsin.

Okudunuz mu?  Ramazan Ayına Girerken Ne Tür Hazırlıklar Yapılır?

arifselim
Kuranı kerim bizim ana kaynağımızdır ve en başta gelir. Bize kuranı tefsir eden peygamber efendimizidir. Peygambere uymamızı ve emirlerine itaat etmemizi emreden yine kuranı kerimdir. Bir çok kuranı kerimde olmayıpta peygamber aleyhisselam tarafından bildirilen helal ve haramlar ile ibadetler mevcuttur. Eğer gerçekten kuranı kerimi araştırıyorsan mutlaka bunları da görmüşsündür. Adetliyken oruç tutulamayacağı hakkında tüm islam alimleri tarih boyunca görüş birliği içinde olmuşlardır. Bu durum tüm ashabı kiram tarafından ve tüm mezhep imamları tarafından da aynı şekilde kabul edilmiştir ve uygulanmıştır. 14 asırdır bilinen, kabul gören ve hakkında bir ihtilaf dahi bulunmayan bir konuyu ben kuranda bulamadım diyerek reddetmek yanlıştır ve çok tehlikelidir.

Okudunuz mu?  Nihat hatipoğlu kan aldırmak orucu bozar mı?

Hz. Peygamber (asm), Fâtıma binti Ebî Hubeyş’e Hayız gördüğün zaman namazı bırak ve hayız hâlin sona erince, kanı temizleyerek guslet ve namaz kıl. buyurmuştur.

Hz. Âişe şöyle demiştir: Biz Rasûlullah (asm) devrinde âdet görüyorduk. Namazı kaza etmekle emrolunmadığımız halde, tutamadığımız orucu kaza etmekle emrolunuyorduk." (Buhârî, Hayız, 20; Ebfı Dâvud Tahâre,104; Tirmizî, Savm, 67; Nesaî, Hayz,17; Siyâm, 64)

Okudunuz mu?  Oruçlu iken sivilceler için yüzümüze losyon sürmek orucu bozar mı?

Kayıtsız Üye
10 yaşından sonra kılamadığım namazlarımı her gün bir günlük kılmaya töbe ettim ve 16 senedir aksatmıyorum. Fakat adet özür dönemi yaşıyorum kazalarımı kılabilirmiyim.


arifselim
Ergenliğe girdiğin yaşını esas alarak bir hesap yaparsın. Eğer kesin miktar bilinmezse biraz fazladan hesap ederek içinin rahat etmesini sağla. Adet gibi özürler dışında sürekli kazalarını yerine getirebilirsin.

Okudunuz mu?  Spilar Varken Adetten Iki Gün önce Gelen Sarı Akıntı Orucu Bozarmı

adetin kaçıncı günü oruç tutulur, adetin kaçıncı günü namaz kılınır, adetin kaçıncı gününden sonra oruç tutulabilir

Bu kategoride yer alan Kefaret orucu tutmamanın cezası nedir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adet halinde oruç tutulup namaz kılınır mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.