Anasayfa
31 Mart 2023, 23:54
kadin
Yönetici

Temizlik süresi 15 gün olunca kan adet kanı sayılır mı?

Temizlik süresi 15 gün olunca kan adet kanı sayılır mı?

Kayıtsız Üye
Şu anda iki adet sürem arasında 15 gün olmadığından özür kanı görüyorum. Peki temizlik sürem 15 gün olunca bu kan adet kanı sayılır mı?


Cevap: temizlik süresi 15 gün olunca kan adet kanı sayılır mı?

DangeR
•Adet Günü Nasıl Kararlaştırılır?
•Hanımlardan bazıları intizamlı adet görür. Adet günlerinin sayısı bellidir. İlk kan görmede bu günler kararlaşmamış olabilir. Ancak bundan sonra vaki olabilecek değişiklikle adet günleri değişmiş olur. Mesela ilk defa beş gün görmüşken, sonra iki defa yedişer gün görürse, bunun adeti yedi gün olur. Eğer ilk defa yedi gün görüp de ondan sonra iki defa beş güne düşerse, adet beş olarak kararlaşır. Daima adeti değişenler, ihtiyat tarafını tutarak amel ederler. En yükseğini alırlar. (1)
Adet Günü Nasıl Kararlaştırılır?
•Adet Günü Değişenler Ne Yapmalı?
• Daima adet günleri değişenler, ihtiyat tarafını tutarak amel ederler. bir ayda yedi, diğer ayda sekiz gün adet gören, sekizinci gün oldu mu yıkanır ve namazlarını kılar, ramazan ayında ise orucunu tutar. Çünkü sekizinci gündeki kanın, adet üstü fazla kan olması ihtimali vardır. Fakat sekizinci gün çıkmadıkça cinsi münasebet kurulamaz. ayrıca on güne kadar devam edecek kanlar hayız sayılır. (2)
•Adet Günlerini Şaşıran Kadın

Okudunuz mu?  Adet döneminde kılınmayan kazası kılınmalı mıdır?

•İslamiyete her kadının hayız, lohusalık ve temizlik günlerini, bunların sayısını, zamanını bilmesi gereklidir. Bir kadın delirse vaya baygınlık geçirse yahut ilgisizliği nedeniyle adetini unutsa, kan aktığı halde aklı başına gelip iyileşse, düşündüğü zaman hayız ve nifas günleini hatırlayacak olur ve bu hatırladığına güvenirse, artık bu kadın ona göre hareket eder. Hatırlamazsa bu kadına muhayyere – şaşırmış denir. Bu kadınlar şu guruplar altında toplanabilir:◦Yalnız günlerini unutanlar. Yani kadın, her ay bir defa kendinden kan geldiğin biliyor, ama kaç gün geldiğini unutmuş. Bu kadın, hayzı hatırladığından dolayı, kanın kesilmeksizin gelmeğe başladığı zamandan itibaren üç gün namazını kılmaz. Sonra, hayız ile temizlik ve hayızdan kurtulmak arasında tereddiüt ettiğinden dolayı da yedi gün her namaz için yıkanması lazımdır. Sonra da yirmi gün için temiz olduğunu bildiğinden, kocasıyla cinsi münasebette bulunabilir.
◦Adetinin her ay üç gün olduğunu bildiği halde o üç günün zamanını bilemiyenler. Meselâ ayın başında mı, ortasın da mı, sonunda mı olduğunukestirmiyor, böylece hayız ile temizlik arasında tereddüt ettiğinden dolayı, ayın başında üç gün her namaz için abdest alıp kılar. sonra da her saat hayızdan kurtulduğunu zannettiğinden dolayı, yirmi yed gün her namaz için boy abdesti alıp namazlarını kılacaktır.
◦Adetin hem kaç gün olduğunu hem de zamanını bilemiyenler. Bu gibiler için kaide şöyledir:■Kadın hangi vakitte temizliğini iyice kestirebilirse o zaman abdestini alıp namazını kılar, orucunu tutar, kocasıyla cinsi münasebette bulunabilir.
■Hangi vakitte hayız haline girdiğini iyice kestirebilirse tüm bunları şüphesiz terkedecektir.
■Eğer bir vakitte hayız halinde mi yoksa temiz halinde bulunduğundan şüphelenirse, hangisi daha uygun diye araştırma yapmak mecburiyetinde kalır.■ Eğer araştırmazsa, ihtiyatlı olmak üzere her namaz için boy abdesti almak gerekir.
■Araştırır da gene de şüpheden kurtulmazsa adeti ongün takdir olunur, her namaz için boy abdesti alır, namazını kılar, ancak bu on günlük araştırma sürecinde cinsi münasebette bulunamaz. (6)

Okudunuz mu?  Dinen adet kanaması en fazla kaç gün sürer

•Adetli iken avret mahallini tıraşı, tırnak kesmek
• Adetli veya lohusa durumunda bulunan bir kadının, bu durumda avret mahalli temizliği yapması mekruhtur. Bu, yıkandıktan sonra olmalıdır. Avret mahalli ve koltuk altı temizliği en az yedi gün içinde, en çok ise 40 gün içinde yapılmalıdır. Kırk günü geçmemelidir. Aynı şekilde adetli iken tırnak kesmek mekruhdur. Yıkandıktan sonra kesmek gerekir.Cünüp olan erkek ve kadın da aynı durumdadır. (3)
•Adet halini geciktirmek için ilaç kullanmak caizmi?
•Adet kanama, yaradılışın gereği tabii bir durum olduğuna göre, bırakalım da Allah’ın yaratmış olduğu tabii seyri içinde devam etsin. Eğer bu adet geciktirici ilaçlar sağlık açısından zararsız ise, kendilerine zarar vermiyor, adet düzenini değiştirmiyorsa, bazı özel durumlarda kullanılabilinir. Bu ilaçların zararlı olup olmadığı konusunda uzman bir doktora danışmak gerekir. (4)
•Kur’an Öğretmeni Olan Hanım Adetliyse
•Kadın Kur’an öğreticisi, hayız halinde, çocuklara kelime kelime öğretir ve kelimelerin arasını keser. Hece hece Kur’an öğretmesinde de kerahet yoktur. (5)

Okudunuz mu?  Eşi ölen yada boşanan kadınlar

Kaynaklar:
Büyük İslam İlmihali, Ömer Nasuhi Bilmen, Bilmen Basım ve Yayınevi
Büyük Kadın İlmihali, Rauf Pehlivan, Gonca Yayınevi, 1993 (3, 4)
En Geniş İslam İlmihali, Ali Fikri Yavuz, Çile Yayınları, 1977 (1, 2, 5)
Kadın İlmihali, M. Cemal Öğüt, Bahar Yayınları, 1971 (6)

Okudunuz mu?  Adet gününe yakın lekelenmelerde ibadetlerin durumu nedir?

Yorum: Temizlik süresi 15 gün olunca kan adet kanı sayılır mı?

imam
özür kanı nasıl hesaplanır? iki adet arası temizlik süresi hakkında fıkıh bilgisi

İki adet arasındaki temizlik hâline "tuhr" denir. Bunun müddeti on beş (15) günden az olamaz.


Yorum: Temizlik süresi 15 gün olunca kan adet kanı sayılır mı?

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum doğumdan sonra 8 ay adet olmadım sonra iki kere lekelenme şeklinde adet oldum sonra ramazandan önce antibiyotik kullandım ondandanmı bilmem yada düzene girmediği içinmi günüm gelmeden adet oldum 6 gün oruç tutmadım şımdi tekrar temiz sürem 12 gün oldu ve yogun şekilde adetim başladı bana kalırsa şimdi olan gercek adetim ama temizlenme süresi 12 gün oldugu için orucumu bozmadım namazımı kıldım çok rahatsiz oldum kanamadan dolayı ben şimdi ne yapmalıyım oruca ve namaza devam etmelimiyim

Okudunuz mu?  Cünüp bir bayan adet olduğu için gusül alamıyorsa...

arifselim
Aleykum selam. Normalde iki adet arasındaki temizlik süresine uymalısın. Ancak öyle bir rahatsızlığın olmuşsa bu kanamanın adet olup olmadığını kadın hastalıkları doktoruna sorman gerekir.


Kayıtsız Üye
Hayırlı günler. Hayızdan önce gelen kendisinin beyaz olduğu belirgin ama içinde kırmızımsı veya pembemsi lekeler olan akıntı hayızdan sayılır mı? Bende bu şekilde bir akıntı bazen 3 gün kadar sürüyor, ardından açık renk kan geliyor. Hayız başlangıcı olarak hangisini kabul etmeliyim? Namazı ne zaman bırakmalıyım? Son sorum, orucumun son 3-4 saatinde hafif lekeli akıntı görürsem hemen orucumu bozmalı mıyım? Lütfen yardımcı olun, ibadetlerimi doğru düzgün yapmak istiyorum

Okudunuz mu?  Adet döneminde nasıl ibadet ederiz

arifselim
Hayırlı günler. Sürekli adetin bu şekilde başlıyorsa bu akıntıların gelmesi ile adetin başlamış olur. Oruçluyken iftar vakti girmeden adetin başlaması ile o oruç bozulmuş olur.


Kayıtsız Üye
Temizlik sürem 15 günü doldurmadan adet oldum. Doktorum kullandığım ilaçlardan dolayı erken adet olabileceğimi söyledi. Ben namaza devam ediyorum ama içim rahat değil 15 gün dolunca namazı bırakmalı mıyım yoksa şimdi mi kılmamam gerek? Kistim oldugum için bazı ilaçlar kullanıyorum ve erken adet gördüm yani bu istihaze kanı özelliklerini taşımıyor ne yapmalıyım.

Okudunuz mu?  Bayanlarda mastürbasyon ve kurtulma

mum
15 gün dolmadan adet olamazsınız, yukarda hocalar yazmış aynı cevapları vermek zorunda bırakıyorsunuz


Kayıtsız Üye
Selamunaleyküm hocam. Benim adetim 12 eylülde çarşamba bitti. 15 eylül cumartesi günü kanamam oldu. 4 günden beri de hafif kanlı olarak akıntı geliyor. Gusül gerekir mi? 15 gün, normalde adetim bittikten sonra mı başlıyor yoksa adetin ilk gününden itibaren mi?

Okudunuz mu?  13 aylık evliydim ve aldatıldım

arifselim
Aleykum selam. Normal adetin bitmişse artık bu gelen akıntılar adet değildir. İki adet arasındaki en az olan temizlik süresi ise adet bitiminden itibaren hesaplanır.


özür kanı nasıl hesaplanır, iki adet arası temizlik süresi, adette temizlik süresi

Bu kategoride yer alan Ferace Altına Pantolon Giymek Caiz midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Temizlik süresi 15 gün olunca kan adet kanı sayılır mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.