Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:57
sizden5
Abone

Namazda fazla dua okumak

Namazda fazla dua okumak

tugcee
bazen namazda özellikle ilk basladığım zamanlarda 4 rekatlık namazlarda ilk oturusta ettehiyyatüden sonra salli barik okuyuodum yanlıslıkla farkettiğimde artık baslamıs oluyodum böyle bir hata yapıldığında ne yapmak gerekir simdiden Allah razı olsun


Namazda fazla sure okumak

Ecrinim
Namaz kılarken fazla süre okumak sehiv secdesi gerektirir.
Salli barik salavat duası, ilk oturuşta okunmaz, okuyan kişi yanılma secdesine gitmesi gerekir.

Hanefi Mezhebine Göre Sehiv Secdesini Gerektiren Haller nelerdir?

1 – Fâtiha’dan sonra zamm-ı sûre okumadan rükû’a gitmek. Rükû’da iken hatırlarsa, doğrulup sûreyi okur, sonra tekrar rükû’a gider. Namazın sonunda da sehiv secdesi yapar.
2 – Unutarak Fâtiha’yı iki kere okumak.
3 – Vitir namazlarının tekbir ve kunut duasını unutmak. Rükû’da iken hatırlasa, doğrulup kunut okumaz. Sonunda sehiv secdesini yapmakla yetinir.
4 – Dört rek’atlı namazlarda, iki rek’at kıldıktan sonra oturmayı unutarak üçüncü rek’ata kalkmak, yani, ilk oturuşu terketmek. Bu durumda bakılır: Eğer namazı kılan kişi tamamen kalkmış veya kalkmaya daha yakın bir durumda ise, oturmaz; namazı bitirip sonunda sehiv secdesi yapar. Eğer oturmaya daha yakın bir halde ise, oturur; sonunda da sehiv secdesi yapmaz. Tam kalktıktan sonra oturmak ise, namazı bozar.

Okudunuz mu?  Allah Lafzı nasıl okunur

5 – Birinci oturuşta Tehıyyât’ı okuduktan sonra hemen kalkmayıp salâvatları ve duaları okumak yahut da bir rükün edâ edecek kadar gecikmek. Bu durumda eğer salâvattan okunan kısım bir cümle teşkil eder ise (Allahümme salli alâ Muhammedin demek gibi) namazın sonunda sehiv secdesi yapılır. Fakat okunan kısım bir cümle teşkil etmemişse, sehiv secdesine gerek yoktur.

6 – Dört rek’atlı farz namazlarda, son rek’atta oturmaksızın beşinci rek’ata kalkılacak olsa, beşinci rek’atın kıyam, kırâet ve rükû’u tamamlanıp secdeye gidilmedikçe, dönüp tekrar oturulur. Tehıyyâtdan sonra selâm verilip sehiv secdesi yapılır. Çünkü bu durumda farz olan son oturuş te’hire uğramıştır. Fakat beşinci rek’at için secde yapılmış olursa, bu namaz nâfileye döner. Artık buna bir rek’at daha ilâve ederek, 6 rek’atlık bir nâfile namazı kılınmış olur. Dolayısıyla sehiv secdesi de gerekmez. O farzı yeniden kılması gerekir.
7 – Dört rek’atlı bir farz namazın son ka’desinde teşehhüd miktarı oturduktan sonra kalkan kimse, hemen oturup selâm verir. Tekrar Tehıyyat okumasına gerek yoktur. Hâtta oturmadan ayakta bile selâm verebilir. Zira farz olan oturuşu yapmıştır. Yalnız ayakta selâm vermekle sünneti terketmiş olur. Sonunda ayrıca sehiv secdesi de lâzımdır. Çünkü selâm te’hire uğramıştır.
8 – İmama sonradan yetişen kimse, kendi kıldığı rek’atlar içinde hatâ yaparsa, o hatâsı için sehiv secdesi yapar.
9 – İmamın, açıktan okuması vâcib olan yerlerde gizli; gizli okuması vâcib olan yerlerde de açık okuması… Meselâ öğle namazında Fâtiha ve zamm-ı sûreyi sesli okuması, akşam namazında da içinden okuması gibi. Namazdaki tesbih ve tekbirlerin cehren okunması, sehiv secdesini icab ettirmez.
10 – Namaz içinde Fâtiha okunduktan sonra hangi âyet veya sûreyi okuyacağı bir müddet tefekkür edilse, sehiv secdesi icab eder. Çünkü vâcib te’hire uğramıştır. Bu süre bir ayet okuyacak kadar veya bir rükü ve ya secde yapacak kadar bekleme süresi esas alınır.
Bir rüknü veya bir vacibi yerine getirirken meydana gelecek bir dalgınlık ve bir düşünce ise, sehiv secdesi gerektirmez.
11 – Ta’dîl-i erkânın terki, sehiv secdesini gerektirir.
12 – Namazda sehiv secdesini icab eden birkaç hatâdan dolayı tek sehiv secdesi yeterlidir.
13 – Herhangi bir namazın bir rüknünü tekrar etmek, sehiv secdelerini gerektirir. Bir rekatta iki defa rükü veya üç defa secde yapılması gibi. Birinci ve ikinci rekatlarda Fatiha’nın tekrarlanarak okunması veya arka arkaya okunması veya rüku, secde ve teşehhüdde Kur’an okunması da böyledir. Fakat üçüncü veya dördüncü rekatlarda Fatiha’nın iki defa okunması veya bunlarda Fatiha ile beraber başka bir surenin de okunması yahut yalnız başka bir sürenin okunması sehiv secdelerini gerektirmez. Çünkü bu takdirde bir vacib terk edilmiş veya geciktirilmiş ve Kur’an da meşru olan yerin başkasında okunmuş olmaz. Ancak bu halde rekatlar, önceki, rekatlarden daha fazla uzatılmış ve cemaata da ağırlık verilmiş olursa, kerahetten korunmuş olmaz.

Okudunuz mu?  Hristiyan olup çocukken ölenler cehenneme mi gider?

Sehiv secdesinde, iki secde ile Tehıyyât’ı okumak ve selâm vermek vâcibdir. Tehıyyât’dan sonraki salâvat ve dualar ve secdedeki tekbirler ve tesbihler ise sünnettir.

Bir namaz içinde, o namazın rek’atları sayısında şüphe etmek, namaz kılan kimse vesveseli biri değilse, kılınan namazı iptâl eder. Yeniden kılmak gerekir. Nitekim vakit varken, namazı kılıp kılmadığında tereddüd eden de o namazı kılar. Namazı tamamladıktan sonra rek’at sayısında şüpheye itibar yoktur. Ancak noksan kıldığını kesin olarak anlarsa namazı yeniden kılar

Okudunuz mu?  Meni Mezi vedi vicudumuzun herhangi biryeri ile dokunursak gusül almamız gerekir mi?

SEHİV SECDESİ NEDİR NASIL YAPILIR

Hanefi mezhebine göre sehiv secdesi, bir namazın kusurlu kılınması hâlinde, bu kusuru düzeltmek maksadı ile, namazın sonunda (son oturuşta tahiyyatı okuduktan sonra) yapılan secdedir. Kusur genellikle namazda farzın te’hiri, vâciblerden birinin unutularak yapılmaması (terki), yahut sonraya bırakılması (te’hiri), yahut da vaktinden önce yapılması (takdimi) suretiyle ortaya çıkar. Namaz içinde bu yanlışlıklar hatırlanırsa namaz sonunda sehiv secdesi yapılır. Sehiv secdeleri vâcibdir.

Okudunuz mu?  Kedilere neden nankör denir?

Sehiv Secdesinin Yapılışı Nasıldır?


Son oturuşta Tehıyyât okunduktan sonra, imam olan kimse sadece sağ tarafına, yalnız kılan ise iki tarafına da selâm verir ve hemen ardından Allahü Ekber diyerek 2 defa secdeye varır. İkinci secdeden sonra doğrulup oturur ve yeniden Tehıyyâtı, salâvat ve duaları okuyarak selâm verir. Böylece sehiv secdesi yerine getirilmiş olur. Namaz kılan kimse şayet selâm verdikten sonra yanıldığını hatırlarsa, yönünü kıbleden çevirmemiş ve henüz konuşmamış ise, sehiv secdesini yapabilir. Fakat yerinden kalkmış, yönünü kıbleden çevirmiş veya konuşmuş ise, artık sehiv secdesi yapamaz. Namaz sahihtir, ancak sehiv secdesi yapılmadığı için sevabı noksandır. Vâciblerden biri, kasden terkedilirse namazı iade etmek gerekir. Sehiv secdesi yapmak kâfi gelmez. Sehiv secdesi yapan imama iktida sahihtir
.

Okudunuz mu?  Şehveti kesen yiyecekler nelerdir

Cevap: Namazda fazla dua okumak

tugcee
Allah razı olsun sehiv secdesi tam olarak nasıl anlamadım ama vardır mutlaka sitede bakıyım bir birde gecmiste sehiv secdesi gerektirmis ama ozamanlar bilmediğim için sehiv secdesini yapmadığım namazlarım ne olacak gecersiz midir acaba


Cevap: Namazda fazla dua okumak

Kayıtsız Üye
Bugun kafama takılan birçok soruya aynı yerde cevap bulmak çok güzel.. Ellerinize saglık…

Okudunuz mu?  Güvenirlilikle ilgili bi kıssa yazın çok lazım performans ödevi için

Kayıtsız Üye
ilk oturuşta ettahıyati den sonra sali barek okuyorum sonra aklıma geliyor o an ne yapmam lazım


musab
Okuyuşu o an kesip,namazın sonunda da sehiv sevdesi yapmanız gerekir.


Kayıtsız Üye
ben tekrar kılıyorum 🙂


mum
namazda fazladan dua okumak, 1. oturuşta salli bariki okuyan namazın sonunda sehiv secdesi yapar.
< ben tekrar kılıyorum >

Namazı yeniden kılmaya gerek yok. yanılma secdesi yap namazın makbul dür.


Kayıtsız Üye
Merhaba arkadaşlar namaza yeni başladım akşamın sünnetinin ilk rekatını kılarken fazla olarak subhaneke yi okudum sehiv secdesi gerektirir mi

Okudunuz mu?  Müslüman birine küfretmek dinden çıkarır mı?

arifselim
Merhabalar. Allah kabul eylesin. Fazlada sübhanekeyi okumak mekruh olur ancak bu namazını bozmaz. Hanefi mezhebine göre bu sehiv secdesini gerektirir.


Kayıtsız Üye
Son rekatta sehiv secdesi yapmadan önce salli barik de okuyup selam verdim şaşırdım selamdan sonra sehiv secdesi yaptım ama kafama takıldı olurmu olmazmı ?


arifselim
Selam veren artık namazı bitirmiş olur. Ancak namaz kılan kimse şayet selam verdikten sonra yanıldığını hatırlarsa, yönünü kıbleden çevirmemiş ve henüz konuşmamış ise, sehiv secdesini yapabilir.

Okudunuz mu?  İbret nedir? islamda ibret kavramı

Kayıtsız Üye
Maddelerin birisinde 5.rekata kalkilip kiyam kiraat ruku secde yapilmamissa dönüp tekrar oturulur yazıyordu ama ayaga kalktiktan sonra oturmak namazı bozuyor?Nasil oturacağız?Lütfen yardımcı olun.


mum
Namazın sonunda Beşinci rekata kalknın durumu, eğer ruku ve secdeye gitmediyse geri oturur ve yanılma secdesine gider.
geniş olarak burada açıklanmış : forumduasi.com/namaz-sorulari/180246-4-rekatli-farzli-namazi-5-rekat-veya-3-rekat-kilarsak-ne-yapmaliyiz.html


Erzurum2525
Öğlenin farzinda ilk oturuş ya normalde et-Tahiyyâtu yu okuyup kalkariz.Yanlislikla Allahümme Salli yi de okudum.
Burada sevih secdesi gerekli midir?
Eğer gerekliyse ve sevih secdesini yapmassak namaz fasit mı olur .yoksa geçerli midir?

Cevap verebilecek misiniz? Ona göre tekrar edicem namazı.


imam
< Burada sevih secdesi gerekli midir? >
Sehiv olacak:)

Sehiv secdesi yapman gerekirdi lakin yapmadığından dolayı namaz bozulmaz


Yusuf keskin
Allah razı olsun çok faydalanıyorum.

Okudunuz mu?  Rüya Görmüş Bir Kişi İnternetten O Rüyanın Tabirini Araştırırsa Birine Söylemiş Sayılır Mı ?

Kayıtsız Üye
İyi akşamlar ben namaza yeni başladım farzlarda 3 ve 4. Rekatlarda sadece fatiha okumayı unutup arkasına zamırsure okuyorum bir sakıncası olur mu birde normal sünnet de felan 2 tane sure okuyorum unutup sıkıntı olur mu


mum
Farz namazllarda 2. ve 3. rekatlarda zammı sure okunmaz, okunursa sehiv secdesi gerekir.
Bir rekatta 2 tane 3 tane zammı sure okumanın bir sakıncası yoktur.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm. Ben sürekli farz namazlarda yanlışlıkla 2. rekatta ettehiyyatüden sonra Allahümme ve bazen rabbena dualarını okuyorum namaz bitti sanıp ama sonra aklıma geliyor. Bu durumda 3. rekata kalkmalı mıyım yoksa selam verip namazı bitirip yeniden başlamalı mıyım ?
Fazladan dua okumak namazı bozar mı ? Bilgi verir misiniz ?


mum
1. tahiyatta salli barik okunmaz, yanlışlıkla okuyan hatırladığında bırakmalı ve 3. rekata kalkmalı, namazın sonunda da sehiv secdesi yapmalıdır.


Kayıtsız Üye
Namazın farzında 2. Rekatda tahiyyattan sonra ayağa kalkmam gerekirken unutup salli barik dusaını okuyorum fark edince Allahu ekber diyip tekrar ayağa kalkıp devam ediyorum normalde unutmuyorum ama namazda iken başka şeyler geliyor aklıma karıştırıyorum ne yapmalıyım. 🙂

Okudunuz mu?  Böcek öldürmek günah mı

arifselim
Hemen bir üstte hocamızın cevap verdiği gibi hareket etmelisin. İki tehiyatı olan ve salli barik okunmayan birinci tehiyatlarda unutarak salli barik okuyanlar hatırladıklarında hemen kalkmaları ve namazın sonunda sehiv secdesi yapmaları gerekir.


namazda fazla dua okumak, namazda fazla sure okumak, namazda fazladan dua okumak

Bu kategoride yer alan Mükaşefe İlmi Nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda fazla dua okumak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.