Anasayfa
7 Ağustos 2021, 14:38
kadin
Yönetici

Erkeğin karısı üzerindeki hakkı (hadislerle)

Erkeğin karısı üzerindeki hakkı (hadislerle)

imam
ERKEĞİN KARISI ÜZERİNDEKİ HAKKI
195- A’meş dedi ki; Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem, Muaz Bin Cebel’i Yemen’e göndermişti. Geldiği zaman dedi ki; Ey Allah’ın Rasulü! Allah sana salat etsin. Ben Ehl-i Kitab’ın asilzadelerine secde ettiklerini gördüm. Biz de sana secde edelim mi? bunun üzerine Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki;
Eğer bir insanın başka bir insana secde etmesini emretseydim, kadının, kocasına secde etmesini emrederdim. Muhammed’in canı elinde olana yemin ederim ki, kadın, kocasının hakkını ödemedikçe, Rabbinin hakkını ödeyemez. Kocası eğer kendisiyle cinsel ilişki kurmak isterse, deve semerinde bile olsa inip onun arzusunu yerine getirmeli, bu işi ondan men etmemelidir.
196- el Gazi Bin Kays, Ya’kub Bin Ca’fer el Medeni’den; Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; Nefsimi elinde tutana yemin ederim ki; bir kimsenin diğer bir kimseye secde etmesini emretseydim, kadının kocasına secde etmesini emrederdim. Şayet kocasının vücudu baştan ayağa iltihapla dolu olsa ve kadın onu dili ile yalasa, yine de kocasının hakkını ödeyemez.
197- Hasen el Basri radıyAllahu anh’den; Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem’in kızlarından birisi, kendisini döven kocasını şikayet için geldi. Ona buyurdu ki;
Ey kızım! Kocana ve evine dön! Kadın, kocasının sevdiği şeyi, beli bükülene kadar bile olsa, yerine getirmedikçe saliha bir hanım olamaz. Şayet siyah bir dağı, kızıl bir dağa taşımasını emretse, ona itaat edip yapman gerekir. Eğer ben bir kimsenin diğer bir kimseye secde etmesini emretseydim, kadının kocasına secde etmesini emrederdim.
199- Husayn Bin Mihsan dedi ki; Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem halama buyurdu ki;
Kocan var mı? o da evet dedi. Bunun üzerine şöyle buyurdu; Kocanın katındaki dereceni gözet. Zira o senin cennetin veya cehennemindir.
Benzeri Muhammed Bin Ka’b el Kurazi’den rivayet edilmiştir.
200- Hasen Bin Yahya dedi ki; Aişe radıyAllahu anha dedi ki; Kadın için kocası, Allah’ın halifesidir. Kocası ondan razı olursa, Allah da ondan razı olur. Kocasını kızdırırsa, Allah ve melekleri de ona gazab ederler.
İbni Mes’ud radıyAllahu anh’den; Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; Kadın (kıyamet gününde) ilk olarak namazdan, ikinci olarak ta kocasını razı edip etmediğinden sorulacaktır.
201- İbni Mes’ud ve Aişe radıyAllahu anhuma’dan rivayet edildiğine göre her ikisi de dediler ki;
Kocanın, karısı üzerindeki haklarından bazıları şunlardır; kocasına yatak hususunda uyumluluk göstermesi, onu kızdırmaktan kaçınması, razı olduğu hususları gözetmesi, onun kazancında tutumlu davranması, emrine isyan etmemesi ve iffetini muhafaza etmesidir. Böyle yaptığı takdirde kocasıyla beraber cennette olur.
202- Zeyd Bin Eslem radıyAllahu anh naklediyor; Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki;
Namazını kılan, zekatını veren, kocasına itaat eden ve namahrem erkekler ile görüşmeyen Müslüman kadının misali, Allah azze ve celle yolunda cihad eden mücahid gibidir.
203- Abdulaziz Bin Ravvad’den; Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; Şu üç kişinin amellerini Allah kabul etmez; kocası kendisine kızgın olduğu halde akşamı eden kadın, cemaat istemediği halde onlara imam olan kimse ve efendisine dönünceye kadar, firar etmiş köle.
204- Ebu Hureyre radıyAllahu anh’den; Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki;
Kocasının yatağından uzaklaşan hiçbir kadın yoktur ki, dönünceye kadar meleklerin lanetinde olmasın. Eğer kocası ona sinirlenirse, Allah onun namazını, elini kocasının eline koyup onu razı edinceye kadar kabul etmez. Eğer kocasına haksız yere kızarsa, yedi kat yer ehli ve yedi kat gök ehli ona gazab ederler ve bu gazab ta arşa ulaşır.
205 Amr Bin el Haris’ten; Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; Mü’min bir kimseye karısı eza verdiği zaman Hur-il Iyn’den olan zevceleri ona şöyle derler; Sana yazıklar olsun! Ona niçin eza ediyorsun? O senin yanında bir emanet olup, bizim yanımıza gelmesi yakındır.
206- Hasen el Basri R.A.’den; Kadın kocasına; senden hiç hayır görmedim derse, Allah Teala onun amelini boşa çıkarır.
207- Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem, ashabından bir cemaat ile otururken, Ensar’dan Esma (binti Yezid) isimli bir kadın gelerek selam verdi ve dedi ki; Ey Allah’ın Rasulü! Ben, benim gibi düşünen Müslüman kadınlar cemaatinin sözcüsüyüm. Şüphesiz Allah Teala seni kadın ve erkek bütün insanlara gönderdi. Sana iman edip sana uyduk ve sana indirilmiş olan (Kur’an’ı) tasdik ettik. Sonra, şüphesiz, Allah Teala, erkekleri farklı meziyetler ile kadınlar üzerine daha üstün kılmıştır. Sizler cum’a ve cemaate katılıyor, hasta ziyaretinde bulunuyor, cenazeye katılıyor, hac ve umre yapıyor, Allah yolunda nöbet tutup cihad ediyorsunuz. Ya biz kadınlar? Çocuklarınızı büyütüyoruz, şehvetlerinizi gideriyoruz, evlerinizi bekliyoruz, çocuklarınızı terbiye ediyoruz, elbiselerinizi dikiyoruz, namahrem erkekler ile konuşmuyoruz. Bizim ulaşacağımız ecir nedir ey Allah’ın Rasulü?
Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem ashabına döndü ve buyurdu ki; Siz hiç bu kadın gibi güzel konuşma yapabileni işittiniz mi? Kim bu? Dediler ki; Seni peygamber olarak gönderene yemin ederiz ki, hayır ey Allah’ın Rasulü! Biz, kadınların buna akıl erdirebileceğini tahmin etmezdik. Onu tanımıyoruz. (tepeden tırnağa örtülü olduğu için tanıyamadılar.)
Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem sonra kadına dönüp buyurdu ki; Ey kadın! Kavmine dön ve o kadınlara bildir ki, Müslüman bir kadın, kocasını güzel bir muamele ile karşılarsa ve kocasını günün bir saatinde hoşnud ve razı ederse, bu, cihada, nöbete, hacca, umreye, cenazeye katılmaya, hasta ziyaretine, Cuma’ya ve cemaate katılmaya bedel sevap kazandırır. İşte kadınların ulaşacağı ecir de budur.
O Esma isimli kadın sevincinden tehlil ve tekbirler getirerek oradan ayrıldı. Sonra Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; Kadın ile kocası, baş ile vücud gibidir. Koca baş mesabesindedir. Nasıl ki, başsız vücutta hayır yoksa, kocası olmayan kadında da hayır yoktur.

Okudunuz mu?  Adet Kanının Renkleri Ve Tespiti

Cevap: Erkeğin karısı üzerindeki hakkı (hadislerle)

İZGEN
islamiyet kadının kocasını sevmesini ona baktığı ve çalıştığı için kıymetini bilmesini istemiştir,kadın iffetini korumalı ve şükretmeyi bilmlidir evine yuvasına sahip çıkmalı korumalıdır


erkeğin vücudu cerahat olsa kadın onu yalasa hakkını ödeyemez hadisi, kocanız irin kaplı olsa bile dilinizle yalayın, kadın kocasının hakkını ödeyemez mi

Bu kategoride yer alan Yahudilik ve hristiyanlıkta kadının konumu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Erkeğin karısı üzerindeki hakkı (hadislerle) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.