Anasayfa
26 Eylül 2022, 22:30
missa03
Abone

İslamda resim çizmek günah mıdır?

İslamda resim çizmek günah mıdır?

Kayıtsız Üye
gecenlerde bir programda resim cizmek ğin caiz olmadığını özellik insan resimlerinin tamamını deil biraz eksik cizilerek yapılacağını heykellerde bu gecerliymiş bunu öğrenmek istedim zamanınızı ayırdığınız için teşekkür ederim hayırlı akşamlar


Cevap: İslamda resim çizmek günah mıdır?

Desert Rose
İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Şu resimleri yapanlar var ya, -bir rivayette: "Şu resimlerin sahipleri var ya! Kıyâmet günü azab olunacaklar Onlara: "Şu yaptıklarınızı diriltin" denir"
Buhâri, Libâs 89, Tevhîd 56, Müslim, Libâs 103, (2018) Nesâî, Zînet 114:, (8, 215)

Hz Âişe (radıyallâhu anhâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir seferden dönmüştü (O yokken) ben, yüklüğün önüne, üzerinde resimler bulunan bir bez çekmiştim Resülullah perdeyi görünce, çekip attı, (öfkeden) yüzü de renklenmişti "Ey Âişe! buyurdular, bil ki, Kıyamet günü insanların en çok azab görecek olanı Allah’ın yarattıklarını taklid edenlerdir"
Hz Âişe rivayetine devamla dedi ki: "Biz o bezi kestik bir veya iki minder yaptık"
Buhâri, Libâs 91, 95 Müslim, Libâs 87, (2105) Muvatta, İsti’zân 8, (2, 966, 967) Nesâî, Zînet 112, 113, (8, 213) İbnu Mace, Libâs 45, (3653)

İbnu Abbâs (radıyallâhu anhümâ)’ın anlattığına göre: "Kendisine bir adam gelip: "Ben ressamım, şu resimleri yaptım Bana bu hususta fetva ver!" dedi İbnu Abbas adama: "Bana yaklaş!" emretti, adam yaklaşınca: "Bana daha da yaklaş!" dedi Adam yaklaştı İbnu Abbas elini başının üzerine koydu ve: "Ben Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ı dinledim Şöyle diyordu: "Bütün tasvirciler ateştedir Allah ressamın yaptığı her bir resim için bir nefis koyar ve bu ona cehennemde azab verir" İbnu Abbas devamla adama dedi ki: "İlla da resim yapacaksan ağaç yap, canı olmayan şeyin resmini yap"
Buhâri, Büyü 104 Müslim, Libâs 99, (2110) Nesâî, Zinet 112, (8, 212, 214)

Okudunuz mu?  Dinimizin temizliğe verdiği önem nedir?

Yine İbnu Abbas (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "kim resim yaparsa, Allah onu Kıyamet günü, yaptığı resim sebebiyle, onlara ruh üfleyinceye kadar azab eder Hiçbir zaman da ruh üfleyici değildir"
Buhâri, Ta’bir 45, Tirmizî, Libâs 19, (1751) Nesâî, Zinet 114, (8, 215)


Cevap: İslamda resim çizmek günah mıdır?

ebediyyetyolcusu
Selamün Aleyküm

Hadislere peki ! Ama resim yapan kişi Allah’tan başkası ruh veremez bilincinde olarak resim yapsa ne dersin ?
ki resimi yapan ona hayat verme niyetini aklından bile geçirmiyorsa yine de azab görür mü ?


Cevap: İslamda resim çizmek günah mıdır?

MAH-I DİLBER
Kardeşim bazı hadisler döneme göre degerlendirilmelir.
Mesela efendimiz bir dönem bayanlara camiye gitmesi söylemiş bir zaman da yasaklamıştır.buna benzer bir örnekde efendimiz bir dönem kabir ziyareti yasaklamış ve bir zaman da gitmeleri için nasihatlerde bulunmuştur.
Bu dönemin şartlarına göre degişmektedir elbette.çünkü bu konuyu merak ederek hocama sordugum da bana dedıgı müslümanların içlerinde bir nebze de olsun şüphe olmayana kadar onlar için Allah’a baglılıgı arttırmak için dönem dönem bazı şeyler yasaklanmıştır. Dedi..
Umarım açıklayıcı olmuştur. Hepimiz de biliyoruz ki niyetler önemlidir.. Artık biz müslümanlar her konu da profosyenel olmalıyız..buna resım de dahil..
Selam ve dua ile..

Okudunuz mu?  Şerh ile birlikte kudurye ve kadeh duası

Kayıtsız Üye
Ya zaten islam dini samatla ic icedir. Sanat ozellikle resim toplu bir iletisim aracidir ki gavurlarbunu dinlerini yaumak için 25.kareye sıkistirdigi seyleri biz neden dinimizi yaymak için yapmayalim :). Ressam niyeti iyiyse insanların cinsel organlari disinda ( cunku bunlari cizmenin bir mantigi yok anatomide vucuda sekil vermedigi için)
Heryerini cizerbilir ha ama mesela (kadin cizerkene meme cizmeden kiyafet cizersen yeterince saglam olmaz ) sen memesi acik kari cizersen ki o gunahtir. Ama memesini cizip ustune kiyafet cizersen baskalarini harama sokmamis olursun , niyetin iyi oldugu için sen de harama girmezsin. Islam dini belli olculer disinda sanata hicbir engel koymamistir( belli donemler disinda) yani rahat olun niyetiniz iyiyse ve baskalarini hatama sokmadikca belirli insanların suratini ve melekler Allah vs gibi belirli varliklari cizmedikce istediginiz gibi cizin .
serbestsiniz.


Muslim
sen heva ve hevesine göre konuşamazsın. canlı resmi yapmak(insan, kedi, köpek, hayvan vb) kesinlikle haramdır. ve çokta çetindir azabı. birisi eğer seviyorsa resim yapmayı, "cansız" nesneleri çizebilir.

Okudunuz mu?  Sakalın iyi çıkması için jilet vurmak

mustafa
slm millet,

hayranim size.. hepiniz Allah CC. tarfindan bilgilendirilmis insanlarsiniz masAllah.. ne kadar kesin, kararli ve tecrübeli siniz sasiriyorum… sanki öldünüz ve geri dirildiniz de topluma dogrulari yaymak size görev verildi:-)
hiç akla gelirmi ki acaba bu cizim ve heykelcilerin o zamana göre, insanların cesit cesit putlara, heykellere form veren ve böylelikle cahil, su an sizin konustugunuz gibi bilgisiz veya çok kendini bilgin sayan, bizzat sanki Allah Cc. size yönelmis gibi konusan.. sinirleniyorum… INSAN larin putlarda, ve heykelde can olmadigini o zamanin insanina (aslnda bu zamanda da fazla gelisim yok ama..) anlatmaka amaciyla Peygamber efendimiz bazi yasaklari koymus.
peki o zaman ingternette isisniz ne?? her taraf resim, cizim, ve canli insalar var burda.. hasa .. acaba internet binevi o da o zaman Allah Cc. sirk kosmak olmasi gerek sizin mantiginizca?????
acikcasi: o zamanin ve o yörenin insani, yeni dogan kiz yavrularini diri diri gömerken, istedigi kadar es edinip istedigini kesip tutan (akli ve mantigi siz ölcün lütfen) bazi yasaklar getirmesi gerekiyordu.
bide böyle düsün:)
eminim Allah Cc. ve Peygamber efendimiz insanoglunun hala cahilligine ya gülüyorlar ya da agliyorlar… hiç ama hiç anlamamislar diye..


Kayıtsız Üye
peki gecmiste cizdigimiz resimlerden dolayida ceza cekecekmiyiz. yani kucuklugumden bu yana bir çok resim cizdim. ve bunlarin hepsini imha etmem mumkun degil. cunku cogu yanimda degil. yani oncekiler içinde sorumlulugum varmi

Okudunuz mu?  Amenerrasulü türkçe oku

arifselim
Ergenlik döneminden önce olanların sana bir günahı yoktur. Daha sonraki dönemler içinse elinden gelenleri imha edersin ve gücün yetmeyen durumlar için ise tövbe istiğfar edersin. Allah tövbeleri kabul edendir.


Kayıtsız Üye
Sen şu ânâ kadar resim çizmenin günah olduğunu bilmiyor isen bu günah sayılmaz . Bir daha yapmayacağına dair Allah’a söz verirsin. Bir tek aklıma takılan detay var. Mesela resim dersinde hocaya ben şöyle şöyle şunları çizemem desen hoca sana kızacak😕. Aslında heykel ve kardan adam yapmakta günah diyiyorlar ama ben kardan adam ve bir canlı resmi çizdim…😕😐😐😐


hknzturk27
Eskiden fotograf makibesi yok iken çok basarili ressamlara resimleribi cizdirirlermis.Fatih Sultan Mehmet de boyle yapmıstır.Hadisde bir canlıya benzetme haram dir. Ama bu ressamlar en ufak aytintisina kadar ciziyiyorlar.Yani aynaya düsen gölgesi gibi.


Kayıtsız Üye
İyi de bir zamanlar yasakladığını söylediğiniz şeylerin yasaklanma sebepleri belli Peygamberimizin suretle ilgili söylediği şey Allah’ın yarattığını taklid etmek O dönemle ne alakası var ki O dönemde yapınca taklid şimdi değil mi Peygamberimizin bazen yasakladığı bazen de serbest bıraktığı meselelere bakarak böyle her şeyi geçiştiriyorsunuz Önce bir sebebine bakın lütfen

Harikasın yani Şurada adam gibi bir hadisleri saptırmayıp doğru konuşan İslam a hassasiyetle yaklaşan nadir insanlardansın

Okudunuz mu?  Namazda yapılan yanlışlıklar namazı bozarmı?

Bilmediğin şeyden sorumlu değilsin Bende önceden çiziyordum Bundan sonra çizme 🙂

Zaten bilmediği şeyden sorumlu değil Öğrenince bırakması yeterli


Sadece birisi
Şimdi ben çocukluğumdan beridir hep resim çizmişimdir hala da çiziyorum.Etrafımdakiler yetenekli de olduğumu söyler ancak ben oraya hiç girmem çünkü gurura kapılmak istemiyorum.Neyse,ben genelde anime karakterleri çizmek üzere farklı çeşitlerde çizimler yapıyorum (çok nadir gerçekçi yüzler çiziyorum ama genelde bunlarda gerçek insanlar olmuyo).Ben resim çizmenin günah olduğunu yakın bir zamana kadar bilmiyodum ve öğrenince korkuya kapıldım.Hemen araştırmaya başladım ancak çıkan sonuçlar beni pek tatmin etmedi.Çoğu sonuca göre canlı insan resmi çizmek haram ancak bazı sonuçlara göre de vücudun belden yukarısı çizildiği zaman ya da eksik çizildiği zaman bir sakıncası olmuyomuş.Şunu da ekleyeyim ben çizdiğim hiçbir resimde kar amacı gütmedim,hiçbir kötü niyetle yapmadım hatta bazı çizimlerime (gurura kapılmamak, Allah’ın en mükemmel sanatkar olduğu anlatmak ve İslam dinini yüceltmek adına) gizli mesajlar eklemişliğim var.Bir de resim yarışmaları için çizdiğim resimler var(40 Hadis yarışması için çizdiğim resimle 500 lira mansiyon ödülü kazanmıştım).Kazandığım para haram mı?

Lütfen detaylıca sorularıma cevap verin.Çizim yapmayı çocukluğumdan beridir sevmişimdir ancak günaha girmekten de çok korkuyorum.

Şimdiden herkese teşekkür ederim…


arifselim
İslamda tüm canlıların resmini çizmek caiz değildir. Canlının tamamı çizilmese bu caiz olur diyen alimler vardır. yinede canlıya ait olan bir çizim yapılmaması en doğrusudur. Bu yeteneğini bir çok çizim alanında kullanabilirsin yapman gereken şey sadece canlı resimleri çizmemektir. Yarışmlarda canlı resmi çizilmemiş ise bu para helal olur.

Okudunuz mu?  Allah'a güvenerek çalışmanın insan için yararları nelerdir? Örnekler

Sadece Birisi
Peki anime çizimi yapmak yada karikatür çizimi yapmak ta günah mıdır?

Yada anime de karikatür kategorisine dahil midir?

Yani benim düşüncem her ne kadar animelerde (ve mangalarda) insan figürleri kullanılsa da sonuç olarak insan anatomisine uymayacak şekilde yapılan cansız çizimlerden ibarettir.

Birde dönemlere göre hükmünün değiştiği doğru mudur? Yani peygamber efendimiz zamanında kesin olarak günahtı çünkü o zaman insanlar resimlere ve putlara tapıyodu ancak günümüzde böyle bir durum olmadığı için bu hüküm kalkmış mıdır?

Ziyadesiyle araştırma yaptım ama sonuçlar benim kafamı daha da allak bullak etti.Forumlarda üstte belirttiğim dönemlere göre hüküm düşüncesi ağır bastığı için günah değildir tarzı yazılar var ancak genel görüşte haram olduğunu belirtiliyo.Şimdi ben hangisine inanacağımı şaşırdım.

Dediğim gibi resim çizmeyi (çoğunlukla anime tarzı şeyler çiziyorum ve bunu sadece hobi olarak yapıyorum) seviyorum ve içimde tükenmek bilmeyen bir çizme isteği var.

Şimdiden teşekkürler…


vel Fecr
Caiz değil. cansızda olsa. benzetme maiyetinde insan figürleri var. ahiretinizi düşünüyorsanız bu amelden beri durun.


waderix
Bu konuyu Türkçe ve İngilizce sitelerden araştırdığımda "hayatî organlardan biri eksikse" canlı resmi çizmenin caiz olduğu ve (bilgisayar, alısün, vb.) ekranda görüntülenen resimlerin sabit olmadığı (devamlı ekranda bulunmayışı, görüntü değişince kaybolması) gerekçesiyle caiz görüldüğü gibi görüşlere rastlamıştım.

Okudunuz mu?  Bir elin nesi var iki elin sesi var anlamı ve öyküsü

Zekter
Suret çizmek günah ama çizilmiş olan surete bakmak günah mıdır?


Omer Faruk
Selamün Aleyküm kardeşim,

Canlılara ait resim çizmek şu şartlarda haramdır;

1- Tapmak amacıyla yapılmışsa,
2- Harama çağıran herhangi bir iması varsa,
3- Allah’ın sıfatlarına ve temel tevhidi ilkelere aykırı ise,

Bunların dışında helaldir. Hadisler’de resmin yasaklanışının TEMEL KRİTERLERİ bunlardır. Zaten ayetlerde de tapınmaya ilişkin deliller mevcuttur.

Eğer kayıtsız şartsız haram olsaydı, ayette buyrulduğu gibi cinler Süleyman ve ailesi için heykeller ve resimler yapmaz, onlar da bundan dolayı şüküre çağrılmazdı;

– Diyanet İşleri: Cinler, Süleyman için dilediği biçimde kaleler, heykeller, havuz gibi çanaklar ve sabit kazanlar yapıyorlardı. Ey Davûd ailesi, şükredin! Kullarımdan şükredenler pek azdır. (Sebe/13)

Bugün çocuklarımızın Disney çizgi filmleriyle zehirlenmemesi için tıpkı cinlerin Süleyman ailesine heykeller yaptığı gibi biz de her türlü helal çizimi yaparak çocuklarımıza sunmalıyız. Burada resim yeteneği olan kardeşlerime de tavsiyem çalışmalarınıza bu kriterler çerçevesinde devam edin ve inşAllah çocuklarımız ve müslümanlar için güzel şeyler üretin, vesselam!

Allah’u A’lem…


cece11
Çizilmiş olan surete bakmak günah mıdır?


Lloyd
Uydurma hadisleri bir kenara bırakırsak; İslamiyet’e göre resim çizmek, çizen kişinin niyeti iyi olduğu sürece (Nü çizim vesaire dahil değil) caizdir ve günah ya da haram değildir. Bakıldığında Osmanlı’daki padişahlar bile kendi resimlerini çizdirmişlerdir. Sadece Hz Peygamberden önceki Cahiliye Devri’nin etkileri onun zamanında da devam ettiği için Peygamberimiz resim ve heykel alanlarında bazı yürürlülükler getirmiştir. Çünkü insanların inançları cansız varlıklara tapma eğilimindedir. Ancak İslamiyet’in çoğunlukta olduğu ve böyle bir durumun söz konusu olmadığı günümüz koşullarında resmin caiz olup olmamasından bahsetmek bile saçmadır. Zaten Kuran’da resim çizmenin haram olup olmadığı konusunda bir hadis bulunmamaktadır. Özet olarak, iyi niyetle iyi şeyler çizilirse bu kesinlikle helaldir. Zira kolaylıklar dini İslamiyet’i kafamıza göre yorumlayarak hem kendi hayatımızı, hem de başkalarının hayatlarını gereksiz yere zorlaştırmayalım. Selametle…

Okudunuz mu?  Saçı Siyaha Boyamak Haram Mıdır ?

FıkıhYolu
Buhari Müslim de o kadar hadis var kalkıp uydurma hadis dediğin nedir
DİNİMİZ İSLAM

Bütün Dini Konular Helal ve haramlarNeleri kullanabilirizResim yapmak
Resim yapmak
Sual: Peygamberlerin, evliyanın veya kâfirlerin yahut hayvanların resimlerini yapmak haram mıdır?
CEVAP
İster hürmet edilmek için, ister hakaret edilmek için olsun, ister büyük olsun, ister küçük olsun, ister insan ister hayvan resmi olsun, canlı resmi ve heykel yapmak haramdır, büyük günahtır. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Canlı resmi yapana, kıyamette "Yaptığın resme can ver" diye azap olunur.) [Müslim]

(Dünyada [zaruretsiz] canlı resmi yapana, kıyamette bu resme can vermesi söylenerek azap edilir. Halbuki o, o resme can veremez.) [Nesai]

Okudunuz mu?  Sevmediğin Biriyle Evlenmek Caiz mi ?

(Canlı resmi yapan, kıyamette en şiddetli azap görecektir.) [Buhari]

(Canlı resmi yaparak Allahü teâlânın yarattıklarına benzetmeye çalışanlar, kıyamette en şiddetli azaba uğrarlar.) [Buhari, Müslim]

(Ya Ali, putları, resimleri imha et.) [Müslim]

(Elinize geçen canlı resimlerini yırtıp, bozun.) [Müslim]

(Resim, cünüp ve köpek olan odaya rahmet melekleri girmez.) [Ebu Davud, Nesai, İbni Hibban]

(Köpek ve heykel bulunan odaya rahmet melekleri girmez.) [Müslim]

(Cebrail aleyhisselam Biz, köpek ve resim olan odaya girmeyiz dedi.) [Buhari, Taberani]

(Beni âlemlere rahmet olarak gönderen Allahü teâlâ, çalgıları, cahiliyet işlerini ve putları yok etmemi emretti.) [Ebu Nuaym]

([Zaruretsiz] canlı resmi yapanların yeri cehennemdir. Ahirette yapılan resimlere can verilecek, o resmi yapanlara cehennemde azap edecektir.) [Buhari, Müslim]

Resulullah, canlı resmi yapanları lanetledi. [Buhari] sen ne yapmaya çalışıyorsun İslamiyet’in hükmünü kafana göre yorumluyorsun mazaAllah


karabat kuşu
Böyle hadis rivayetleri bulunmakla birlikte konuyu farklı yorumlayanlar da olabiliyor. Resim çizen kişi ben bunları yaratıyorum şeklinde düşünürse (mesela Salvador Dali adında bir ressam vardı onun "ben bir tanrıyım ve tanrılar ölmez" gibi bir ifadesi olduğu söyleniyordu) yahut çizilen resimlere tapmaya kalkanlar olursa şirkle ilgili bir durum söz konusu. Ama mesela Osmanlı zamanında çeşitli gravürler ve minyatürler çizilmiş, düşünün ki şeriatla idare edilen hilafet devletinde şeyhülislam ne diyor ona bakılan bir memlekette bu işler yapılmış.

Okudunuz mu?  Hayrettin karaman borsa caiz mi

Bir genç kız
Merhaba, ben küçüklükden beri çizim yapıyorum, öncelikle tizgifilimden yapıyordum sonra büyüdükçe insan yapmaya öğrendim. Ben bunca zaman hiç bir insan bana dedi ki "çizim yapmak günahtır", benim yaşım 17 ve ben yeni öğrendim bunu, şöyle söyliğim size, ben hiç bir zaman Allahıma şirt koşmadım ve de koşmam, resim çizmek bana iyi geliyor ve bu yeteneği Allah verdi, herkesin bir yeteneği var. Ben bunu öğrendikten sonra çok ağladım çünkü hiç bir zaman eskisi gibi çizim yapamam. Annem Payitaht Abdülhamide bakıyor ve dizide görüyoruz ki eskilerden bir resimler var insan resmi, Abdülhamidin çizimleri var başka çizimler de var…
Dizide ressam var ve insanları çizen oydu.
Bunlar Hz Muhammed sav den sonrayıdı, o zaman neden Abdülhamidin çizimleri vardı ?
Onlar bizden çok şey biliyorlardı, günah olsayıdı yapmazlardı heralde…günah olduğunu bile bile yaparlarmıydı ?
Allah bu yeteneği kimilerine verdi ve kullanmak bizim hakımızdır sadece Allahımıza şirt koşmamalıyık.


resim çizmek günah mı, islamda resim çizmek, islamda resim

Bu kategoride yer alan Hz. Adem (as)'in boyu ne kadardır ve kaç yıl yaşamıştır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda resim çizmek günah mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.