Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:44
Gusul
Yönetici

Gusül abdesti ile ilgili sorular

Gusul abdesti ile ilgili vesvesem var

Kayıtsız Üye
ben gusül abdesti alırken çok tereddütlüyüm.acaba ağzıma kaç kere su verdim diye emin olamıyorum.başa dönüp tekrar tekrar alıyorum.kendimi durduramıyorum.ne yapmalıyım.tekrardan abdestin en başına dönmeli miyim yoksa başa dönmesem de abdestim kabul mü lütfen cevap yazın.hayırlı günler.


Gusül abdesti hakkında sorular

Kayıtsız Üye
Günaydın arkadaşlar. 1) Elbiseye meni bulaşsa elbiseyi bir kaç gün giydikten sonra yıkasak sakıncası olurmu? Birde cenabet olurken üzerimizde bulunan kemer,yüzük gibi.. yani o anda üzerimizde bulunan bütün eşyaları yıkamak gerekirmi? 2) Elime siğil için ilaç sürüyorum bu ilaç donup kalıyor temizleye bildiğim kadar temizliyorum siğile zarar verir diye fazla temizleyemiyorum gusüle zararı olurmu? herkese hayırlı günler…


Cevap: Gusül abdesti hakkında sorular

Desert Rose
Mezi ve vedi bütün mezheplere göre necistir. (bk. el-Fıkhu’l-İslamî, 1/151-152) Meni ise, Hanefi mezhebine göre necis olmakla beraber, Şafi mezhebine göre necis değildir.
Necasetin kuru veya yaş bir madde olup olmamasına göre, namazın sıhhatine engel olan miktar değişir. Şöyle ki:
Galiz necaset tabir edilen ağır pislik, kuru (katı) bir madde ise, bir dirhem, yani, üç gramdan az olmalıdır. Üç gramdan fazlası, namazın sıhhatine engel olur.
Eğer yaş (ıslak) bir madde ise, el ayası dediğimiz avuç içinden daha geniş bir alana yayılmamış olması şarttır. El ayasından fazla bir kısmı ıslatmış olan necaset, namaza mânidir. Namaz kılabilmek için bu miktardaki pisliklerden temizlenmek farzdır. Bu miktarlardan aşağı olan pislikler, namazın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak yine de bu miktar pisliğin -eğer mümkünse- yok edilmesi sünnettir.
İnsanların kurumuş olan menileri ise ovalamakla temizlenebilir. Dokunmuş olduğu elbise astarlı olsa da, yine ovalamak yeterlidir. Fakat yaş halde olan meniyi mutlaka su ile yıkamak gerekir.
Bununla beraber, elbiseye dokunup kurumuş olan bir meni, ovalanmakla temizlendikten sonra, o elbise ile namaz kılınabilirse de, o yer sonra ıslanmış olsa, sahih kabul edilen görüşe göre pislik hali geri döner; onu tekrar kurutup ovalamak veya yıkamak gerekir.
Şafi mezhebine göre necasetin bir damlası bile yıkanması gerekir.

Okudunuz mu?  Saça keratin maskesi ile bakım yaptırmak gusül abdestine engel olur mu?

< Birde cenabet olurken üzerimizde bulunan kemer,yüzük gibi.. yani o anda üzerimizde bulunan bütün eşyaları yıkamak gerekirmi? 2) >
Necaset bulaşmadığı sürece kullanılan
eşyalar kirlenmez,yıkamak gerekmez

< Elime siğil için ilaç sürüyorum bu ilaç donup kalıyor temizleye bildiğim kadar temizliyorum siğile zarar verir diye fazla temizleyemiyorum gusüle zararı olurmu? >

İlaç temizlenince çıkmıyorsa, 404 gibiyse,
yani çıkmasına imkan yoksa zararı olmaz,
çünkü zaruretten kaynaklanan bir durum söz konusu


Boy Abdesti Hakkında Yardımcı Olurmusunuz?

Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm değerli arkadaşlar, geçen günlerde başıma talihsiz bir olay geldi, sol kolumu cam kesti, yara derindi bu nedenle dikiş attılar… Boy abdesti almam gerekti; bugün boy abdesti için banyoya girdim ve içimden niyet ettiğim için 1. niyetimden tam emin olamadım, 2. kez niyet ettim ve abdestimi aldım… Vücudumu güzelce yıkadım, bileğim sargılı olduğu için sargıyıda çıkardım, dikişlerin üzerine su tuttum hatta kan lekeleri hala duruyordu bazılarını çıkardım, fazla dokunamadım…

Boy abdestim kabul olurmu sizce bunu sormak istemiştim?

Okudunuz mu?  Şafiide şehvetsiz ve istem dışı gelen meni gusül gerektirir mi

imamhatipli42
ve aleykumusselam ve rahmetullah ve berekatuh geçmiş olsun kardeş gusül abdestin geçerlidir. Hatta eğer doktor dikişlerin dsudan dolayı zarar görmemesini söylemişse sargıyı çıkarmadan meshedebilirdin.


gold
Arkadaşlar benim bir kaç sorum olcak.

1-Gusül abdesti alırken hep birşeyi eksik yapmış gibi hissediyorum ve bazen gusül abdestini yeniden alıyorum bundan nasıl kurtulurum?

2-Kendimi sürekli cünüp olmuş gibi hissediyorum halbiki öyle bir şey hiç yapmam ve bazen kendi kendime düşünüp tekrar gusül abdesti almam gerektiğini düşünüyorum napıcam ben böyle olduğunda?

Yardımlarınızı esirgemeyin lütfen…


Yakut
Hissediyorum gibi zannediyorum gibi şeytanın oyunlarına gelmek yakışmaz. Bu düşüncelerden vazgeç.


Kayıtsız Üye
Mumsema islam arşivi size bir kaç sorum var.

1-) Ben boy abdeesti almadan önce burnum kanadı 10dk falan bekledim akması durdu ama boy abdesti farzları ağaza burna su vermek ya bn burnuma su çekip bıraktım ama kan pıtısı falan geldi bıra kan geldi boy abdesti olmuşmudur bir sakıncası olur mu?

2-)birde bir kelebek girmiş banyoya ıslanıp ölmesin aldım başka yere koydum ama öldü boy abdestine bir zararı olmuşmudur hani benim elimden ölmesi boy abdestine zarar verir mi?


Desert Rose
1-Burun kanaması boy abdestine engel değildir
Hanefi’de namaz abdestini bozarken Şafii’de bozulmaz
2-Kelebek için elinden geleni yapmışsınız sorumluluk kalkmıştır
fakat bunun da gusülün geçerliliği ile bir ilgisi yoktur..


HASAN55555
1. ben güsül alırken ilk seferinde burnuma su verirken genzime kadar çekemedim ama diğerlerinde çektim bu sorun olur mu ?
2. gusül alırken burnumun her yerini 3 defada islatamamışsan 4. burnuma su vermem sorun olur mu ?
3. Kulaklarımızı sadece yıkamamz yeterli midir illaki temizlemiz gerekir mi ?
4. kolaylıkla çıkmayan bir kiri ilaki zorlayıp öyle mi çıkarmalıyız yoksa çıkarmasakta olur mu ?
Mezhebim Hanefi cevaplarınız için şimdiden teşekkürler……

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken burnuma 3 defa su verdim ama sertçe değil,yani genzime ulaşmadı su

melle
1-2. burna su vermek hanefi mezhebinde şarttır. 1 defa su verilmesi yeterlidir.

çok karışık soruyorsun anlaşılmıyor


HASAN55555
1.bir hanefi kendi isteği doğrultusunda kafasına göre diğer mezheplere göre gusül abdest alırsa bu abdesti kabul olur mu ?
2. Bir yerde okudum ağızda ohuttan küçük olan şeyler gusule zarar vermiyormuş.Ama bir çok alime göre ağızda kalan kurumuş ekmek parçası gusule manidir deniyor.
bu ne kadar doğrudur doğruysa ayetlerle açıklayabilir misiniz ?
3. ben bir kovanın içine kafamı sokarsam bir daha o suyu kullanmaz mıyım ?
Mezhebim hanefi yardımlarınız için teşekkürler…..


Hoca
< 1.bir hanefi kendi isteği doğrultusunda kafasına göre diğer mezheplere göre gusül abdest alırsa bu abdesti kabul olur mu ? >
Yöntem doğru olmasa da gusül geçerlidir.
< 2. Bir yerde okudum ağızda nohuttan küçük olan şeyler gusule zarar vermiyormuş.Ama bir çok alime göre ağızda kalan kurumuş ekmek parçası gusule manidir deniyor.
bu ne kadar doğrudur doğruysa ayetlerle açıklayabilir misiniz ? >

yemek kırıntıları gusle mani değildir.


musab
Ancak, abdestsiz veya cünüp olan
kimsenin suyu almak için veya sıcaklığına bakmak kastıyla elini suya sokması
halinde, elinde necaset bulunmamak kaydıyla suyu kirletmez ve su kullanılmış su
olmaz.

bu kısım benim soruma cevapmış
arkadaş kafa sokmaktan bahsetmiş.kafa sokulunca müstamel su mu oluyor.ya da şöyle sorayım el dışında başka bir şey sokulursa örneği ayak sokulursa o su kullanılmış su hükmündemi olur

Okudunuz mu?  Bayanda gusül abdesti alırken banyoda belirsiz akıntı gelmesi

mhmtakhy
1. SORUM : Gusul abdestı alırken , sacımıızı basımızı yıkarken ılk önce yıkadıktan sonra mesh etsek olurmu. Ya da vucudumuzu yıkarkene elımızle surtup mesh yapsak sayılırmı ?

2. SORUM : Gusul abdestı alırken bırısı bana seslendıgınde banyoda ses vermezsem bıse oldu sanarlar cevap versem abdest bozulurmu?

3. SORUM : Heryerımızı yıkadıgımızdan nasıl emın olabılırız ?

4. SORUM : Sizce gusül abdestı yaklasık kaç dk surmelıdır?

Bunları cevaplarsanız çok cok memnum olurum bunlara ıhtıyacım var


99/1
1. Soru: Guslederken su her yerinize değdiği sürece sıkıntı olmaz. Buna başınız da dahil. Saçınızı ve/veya vücudunuzu yıkadıktan sonra mesh etmek derken yıkayınca zaten oraya su değmiş olur. Dolayısıyla yıkadıktan sonra ayrıca mesh etmeye gerek kalmaz. Ama bu mezhebinize göre de değişebilir. Eğer ki Maliki iseniz ‘Delk’ adı verilen, vücudu el veya havlu ile hafif sıvazlama farzdır. Dokunmak da delk yerine geçer. Yıkadıktan sonra da delk etseniz olur, yıkarken de delk etseniz olur.
2. Soru: Abdest alırken zaruri bir durum olmadıkça konuşmamak daha iyidir ama dediğiniz gibi bir şey oldu falan sanacaklarsa cevap vermeniz daha iyi olur.
3. Soru: Bu, en yaygın vesveselerden biridir. "Acaba su her yerime değdi mi?" Güzel bir şekilde gusledip her yerinize su döktüyseniz ve bariz bir kuruluk yoksa su zaten her yerinize değmiştir. Fazla dert etmeyin.
4. Soru: Net bir cevabı yok. Kişiye göre değişebilir. Ama guslü öyle hızlı şıp şak almak da sıkıntılı olabilir. Guslederken her yerimizin yıkanmasına dikkat etmeli, sakin sakin ve güzelce abdestimizi almalıyız.

Okudunuz mu?  Bir yıl cenabet kalmışım günah mı

İnşAllah yardımcı olabilmişizdir…
Selametle!


mhmtakhy
guslu ustten asagı yanı sureklı su akarken almak mı daha kolaylık saglar yoksa kovaya doldurup su dokerekmı


99/1
Fark etmez vücudun her yerine su değsin kafidir… Ama üstten aşağı almak bana daha kolay geliyor. Ayrıca vesvese de pek olmuyor üstten aşağı alınca…

Selametle!


find
ağza ve buruna bir defa su verilmesi yeterlidir.
şeytan seni bıktırmak istiyor ona itaat etme.


Kayıtsız Üye
sağ elimde dikiş var ve bantlı su değmemesi lazım bu durumda nasıl gusül abdesti alabilirim.Yardımcı olur musunuz.


Berkay681
Selamun aleyküm sizden gusül abdestinde hep vesveseye düşen bir gence yardım etmenizi istiyorum. Sorularım şöyle;
1- Tırnak arasındaki kirler hep beni şüpheye düşürüyor. Bazen tam gusül abdesti sırasında ufak bir kir görüyorum tırnağımda ve sonra onu temizleyip gusle devam ediyorum. Bu davranış yanlış mıdır. Öğrenciyim. Tırnağımdaki kirin boya falan olma ihtimali yok yani yumuşak kirler. Ama ne olduğunu da tam bilmiyorum. Bu kirler gusle mani midir. Ve gusül esnasında az önce söyledigim gibi vücutta bir kir görüp onu temizlemek sonra devam etmek, yani bir nevi gusle ara vermek guslü bozar mı. Kir görünce temizledikten sonra baştan mı almalıyız abdesti?

2- Cinsel organ etrafındaki ve koltuk altındaki kılların uzun olması gusle engel midir?. Öyle 40 gün bekleten biri değilim ama bazen yine de uzun sayılabilecekken alıyorum guslü. Gusül geçerli midir?

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde su israfı

3- Bir yeri yıkayıp yıkamadığımız konusunda şüpheye düşersek baştan mı almalıyız guslü?

4- Gözün içi, cinsel organın içi gibi suyun zor ulaşacağı yerleri yıkamak guslün şartı mıdır.

Bütün sorulara cevap verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

Hic mi yok yardim eden 🙁


Şema
1. Bu vesvesedir
2. Altına su geçirdiği sürece sorun olmaz.
3. Sadece şüphelenen yer yıkanır
4. Evet.


osman salih
Selamun aleykum Eğer konuyu yanlış yerde açmışsam Hakkınızı helal edin özür dilerim.
değerli yazılarınızı sürekli takip ediyorum ALLAH razı olsun ben gusül abdestimi şöyle yapıyordum acaba doğru mudur bütün vücudumu sabunladıktan sonra niyet edip 3 kere ağza,3burna,3 yüze,3 sağ omuz,3sol omuz,ön vücut.arka vücut,ve ayaklar son olarakta namaz abdestimi alıp çıkıyorum .aşırı vesvese içerinde oluyorum bazen bu yüzden çok zorlandığım oluyor.cevaplarsanız beni ihya edersiniz ALLAH razı olsun


Berkay681
Gusul abdesti için agza burna su vermk ve tüm vucudu yıkamanız yeterlidir. Siz de benim gibi vesveseye kapilmissiniz sanirim. Eger tum vucudunuzu yikiyorsaniz ve agza burna su veriyorsaniz sorun yok


Kayıtsız Üye
Berkay681 teşekkür ederim ALLAH razı olsun evet vesvese denilen nusibet hastalıkla mücadele ediyorum ve ibadetlerimi eksiksiz yapmak istiyorum siz hariç kime sorduysam herkez normal gusül abdesti alınışını anlattı benimkisi yanlışmı doğrumu ne yapmam gerekir yazmadı inşAllah cümle MUhammed ümmetiyle bende şifaya kavuşacağım


melle
gusül ve abdest konusunda vesvese edip sorup duranlar zahmet edip bir ilmihal okusunlar ve bir ömür bu tür sorulardan kurtulsunlar

Okudunuz mu?  Gusülden sonra katı sümük

Kayıtsız Üye
Melle sevgili kardeşim ben büyük islam ilmihali,risalei nur ( 21.bölüm ) gibi ALLAH onlardan razı olsun kitapları okuyorum ayriyetten sünneti seniye olan bir Müslüman kardeşimdende yardımlaşıyorum fikir alıyorum istihare ediyorum.kurtulmak için uğraşıyorum benim yada bizim gibi sorunları olanların yazdıkları sizi alakadar etmeyebilir yada hor görebilirsiniz ve okumssınız olur biter


Adsız
Merhabalar . Ben 14 yaşındayım . Gusül abdesti ile ilgili sorularım olacak ..

1) Ben gusül abdestinin tam alınışını bilmiyorum o yüzden farz olanları yapıyorum
– İlk olarak avret yerlerimi yıkıyorum .
– Niyet edip ağzıma ve burnuma 3 er kere su veriyorum
– Başımdan sağ ve solumdan 3 er kere su döküyorum ardından tüm vücudumu yıkıyorum
Yaptığım yanlışlık var mıdır ? Var ise gusül abdestini yanlış aldığım için tuttuğum oruçlar kabul olmayacak mı?

2) Gusül abdestinde Avret yerlerimizi örtmemiz gerekir mi . Örtmezsek kabul olur mu ? ( Ben şu ana kadar bir bilgim olmadığı için örtmedim )

3) Gusülden önce idrar yapmama rağmen meni gelmesi tekrar gusül gerektirir mi

NOT: Kuralları bilmediğim için daha önce açılmış kanularla ilgili de soru sormuş olabilirim . Hatalarım varsa şimdiden af ola . Yardımlarınızı bekliyorum


mum
1- Bu gün bir diyanet ilmihali al ve gusül bölümünü oku
2- Örtmek şart değildir.
3- Hayır


Kayıtsız Üye
Kardeş ben sabah kaktigimda buralar biraz sıcak camasirimda bir takım ıslaklıklar görüyorum gece rüya görmediğim halde bunlar nedir meni midir mezi midir yoksa termidir güdük gerekir mi cevaplarinizi bekliom


mum
< meni midir mezi midir yoksa termidir >
Rüya görmek önemli değil.
Önemli olan lekenin ne olduğudur.
Mezi ve Meni özelliklerini okuyunuz anlarsınız..

Okudunuz mu?  Gusül abdesti almadan önce tüyler alınır mı

Kayıtsız Üye
Lekenin ne olduğunu mesela sen nasıl anliyorsun


Berat24
Selamın Aleyküm.
Gusul abdestinde en son çıkarken ayakları topuklarımı yıkamak sünnetmi
tırnak aralarında çıkaramadğımız etlere zarar verdiği için küçük kirlere su geçermi üstüne tutmama rağmen
Gusulden sonra vesvese kapılıp acaba şuram yıkadımı düşüncelerinden uzaklasıp bir süre sonra gidip yıkamakın bir günahı varmıdır
Gusulden sonra gözlerimi sıkarken sanki içine bişe kaçmış hafif acıyor içine bişe kaçmışsa bunun sakıncası varmıdır


Şem’a
Her gusül den sonra şeytana itaat edip banyoya girmek günah olmasa da çirkin ve zahmetli bir davranıştır.

Göz meselesi de aynı… tek çare şeytandan Allah’a sığınıp ona itaat etmemektir


Berat24
Şeytanın vesvesedir diyip uymadım ama yinede bir yıkıyım dedim 1 saat sonra veya 2 saat sonra canım istedği zaman gittim o şüphe duyduğum yeri yıkadım bir şey olurmu
biyerde 1 ay sonra bile gidip mesh etsen yeterli die duymuştum


Şem’a
Şüphe devamlı her gusül de oluyorsa bu şeytandır ve ona itaat ediyorsun


zxcvb12345c
Selamun Aleyküm,
size gusül abdesti ile ilgili 2 sorum var :
1- Ben saç tıraşı olduktan sonra gusül alıyorum bazen ama yüzümde kulağımda saçlarımın arasında hatta göz pınarlarının arasında bile bazen küçük küçük saçlar oluyor ben de hal böyle olunca çok oyalanıyorum her yere su gitsin diye. Mesela yine bir gün saç tıraşından sonra gusül aldım çıktım aynaya baktım küçük bir kıl yüzümde kalmış yapısmıs yani… sorum şu bu kıllar gusle engel midir ?

Okudunuz mu?  Tırnakta oje kalırsa gusül olur mu

2- Gusul abdesti aldııktan sonra neredeyse istisnasız hep burnumun alt kısmında kızarıklık böyle sanki kan akmısta durmus gibi bir durum oluyor ben de Hanefi mezhebinden oldugum için tekrar namaz abdesti alıyorum namaz kılmak için ama oraya dokundugumda parmagıma kan gelmıyor ve her gusulde aynı hep aynı ben de şüphe kalmasın diya extra abdest alıyorum yanlıs mı yapıyorum yoksa direk aldıgım gusulle ibadet edeyim mi ?


ACİLSERVİS
Ve aleykümüsselam. yazında gusle engel bir durum yok.


Kayıtsız Üye
Nasıl yazacağımı bilmediğimden buraya yazdım. Özür dilerim Tırnaklarım kat kat soyuluyor tırnağımın üstünde küçük bir parça tırnak oluyor o parçanın altına su gitmezse gusül olurmu soyulan tırnak parçasının altı yıkanmalımı


imam
Tırnak altına su gider merak etmeyin, size düşen vesvese yapmadan güzelce yıkamaktır siz bundan sorumlusunuz


Emine28
Merhaba Benim birden fazla sorum olacak gusül abdesttiyle alakalı son 3 yıldır bunu takıntı yaptım ve tedavi oluyorum artık çekilmez hale geldi durumum her gün duş alıyorum psikolojik olarak bitik durumdayım 31 yaşındayım ve evliyim bir çok kişiyle gusül hakkında konuşmama rağmen herkes farklı bir şey söyledi kafam tamamen karıştı lütfen yardımcı olun Allah rızası işin
1.gusülde farzları alsak yeterli mi?
2.ilişkiden sonra gusül alındıktan sonra kadının kendi menisi geri gelirse tekrar gusül gerekir mi?
3.eşimizle öpüştüğümüzde veya tvde cinsel içerikli şeyler görüp etkilendiğimizde gelen sıvı için gusül gerekir mi?
4.kadın da rüyalanma olur mu olursa da gusül gerekir mi?

Okudunuz mu?  Gusülün sırasını karıştırdım birşey olurmu?

Kuldurdileyen
Guslü de kirletti bu cahil demeyeceklerse şeri dayanağı olmaya bir gusulü de ben anlatmak isterim size. Dini eğitim almadım, nasip olmadı önce bunu bilin. Önce niyet edin. Sonra besmele çekin. Vücudunuzu kuru yer kalmayacak şekilde yıkarken tövbe edin. Ama nasıl tövbe? 50 bin yıl mahşerde aç ve güneş altında korkuyla beklemişsin, melekler almış seni hesap için huzura çıkarmış ve Allah sana şu şu rızıkları sana vermedim mi diye tek tek saydıktan sonra cevap verdiğini düşünürken gibi tövbe et. Sonra eksikliklerini hatırla ve onun hiç eksiği olmadığını. Ona bunları söyle. Kendin için af dile 1 kazandın. Ailen içinde af dile 2 kazandın. Tüm inanlar için af dile 1000 kazandın. Ve şimdi bombayı patlatıyoruz. Kelime i şehadet. Evet olayımız taçlandığına göre çıkıp hayırsızlardan olmamak için şükr edebiliriz. Şükrettin mi kardeşim, senden iyisi yok.

Bi konu daha bol bol suyu açmaya gerek yok Allah mümkün olan en az suyla da temizlenmenizi kabul eder.


gusül abdesti ile ilgili sorular, gusül ile ilgili sorular, gusul hakkinda sorularim mumsema

Bu kategoride yer alan İçki içtikten sonra 40 gün boyunca haram olur muyuz? gusül abdestimiz geçerli sayılırmı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusül abdesti ile ilgili sorular Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.