Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:41
Hadisler
Yönetici

Ramuzu’l-Ehadis’in tenkidi

Cevap: Ramuzu’l-Ehadis’in tenkidi

karadamlalar
isnadında bozukluk bulunan ve kurana ters düşen hadis peygamberin değil ondan sonra söylemiş birinin hadisi olabilir, dolayısıyla tenkid de edilir bırakılır da.


Cevap: Ramuzu’l-Ehadis’in tenkidi

karadamlalar
herkes tenkid edilebilir, buhariyi tenkid etmeden mi kabul ediyorsunuz mesela? hayır. hadislerin kontrolü ve tetkiki gereklidir, hata görünce de eleştirilecektir bu da normaldir. iyi birinde hata varsa hatanın yanında olmamız gerekmez aksine yanlış kimin yanlışı olursa olsun yanlıştır düsturu müslüman için esastır.

Okudunuz mu?  Misafirlik (ziyafet) ile ilgili hadisler

Cevap: Ramuzu’l-Ehadis’in tenkidi

kurt26
tenkid herkez yapabiliyorsa yandık demektir.İlim olmayanda yapabilir o zaman.
Demekki herkezin tenkidine bakmıyacağız.
tenkid Allah’ın rızasını gözetmek şartıyla yapılabilir.
Bende ramuzül ehadis 7101 hadis kitabı var.2500ünü okudum.Tavsiye ederim.

Ömrünün 28 senesini kitap çalışmalarına ayıran Gümüşhanevi, 16 yıl bizzat tebliğ faaliyetinde bulunmuştur. Sayıları bir milyonu aşan talebelerinin atıl duran servetlerini biraraya getirerek ortak bir "yardımlaşma ve yatırım fonu" kurdurmuştur. Bu yatırımlar sayesinde bir matbaa, yayın evi, içinde 18.000 kitabın bulunduğu 4 ayrı kütüphane ve çeşitli vakıflar kurdurmuştur.
Sünnet-i seniyyeye büyük önem verdiği bilinen Gümüşhanevi Hazretleri sürekli olarak talebelerine hadisler konusunda dersler vermiştir.

Yukarıdaki hadislerin hiçbirine denk gelmedim daha bakalım nasip olursa tamamını okuyacağım.
Zayıf hadisler oladabilir fakat bu kadar kıymetli bir eser bu kadar karalanamaz.

Okudunuz mu?  Şaban Ayıyla İlgili Hadisler

Cevap: Ramuzu’l-Ehadis’in tenkidi

karadamlalar
herkes tenkid eder demedim, herkes tenkid edilebilir dedim. kıymetli değerli olan çokça eserden hata çıkabilir, buna hazırlıklı olmak lazım. bazıları diyor "uydurma hadis olmaz, şu alimin dediğine nasıl uydurma dersin" diye. yahu olay peygambere iftiraya dönüşüyor, alimin hatası olmuşsa onu zikretmek peygambere iftira etmekten daha ehvendir.

Okudunuz mu?  Hadis kitapları isimleri

kurt26
Ozaman yukarıda tenkiddede hatalar olabilir değil mi.
Örneğin alaycı tavırla şöyle demiş
Ucuz sevaplar vâdeden rivayetler:
33.10: "Bir kimse "Cezâhullahu Muhammeden ‘annâ mâ huve ehluhu’ derse, yetmiş kâtibi bin sabah yormuş, olur (sevab yazmaktan)" Taberânî (Kebirde), Ebu Nu’aym (Hilyede), Hatib (Tarih’te) ve İbnu’n-Neccar: ‘Aişe ve İbn Abbas’dan

Okudunuz mu?  Anam babam sana feda olsun ya ResulAllah (s.a.v.) ne demektir? Diyen kişinin özellikleri nelerdir?

Altaki gayet sevabını açıklamış .Kinayede olabilir demiş peki tenkid eden ne yapmış?Alaycı bir uslüpla "Ucuz sevaplar vâdeden rivayetler: "demiş.Kısaca direk kötülemek için yazılmış veya kinaye olup olmayacağını bile düşünememiş.

cezAllahu-anna-Muhammeden-ma-huve-ehluh-ne-demektir-boyle-bir-dua-var-midir


karadamlalar
Kuran dışında her kitap her metin hatalı olabilir, elbette tenkid de hatalar içerir. alaycı tavır dediğiniz uydurma hadis tasnifleri ibn cevzi, ibn kayyım gibi uydurma hadis üstüne kitap yazmış ehli hadis alimler tarafından da söylenmiştir.

Okudunuz mu?  Cessase ve Deccâl kıssası

kurt26
Not:Herkezin dediğine kanmayın.
ramuz-ul-ehadis-hakkinda-bilgi

Kaynak olarak sorularla islamiyeti tavsiye ediyorum bu konu hakkında hala sorunuz varsada onlara sorun.


Üstad
kurt26
link vereceğine yazıyı kopyalayıp burda paylaşsan daha güzel olur


@mir
Aşağıdaki yazıyı linkini altta verdiğim siteden alıntıladım Yazı kopyala-yapıştır ameliyesi yüzünden çok bozulmuştu ben de okuyamadığım bir iki yeri [ ] ifadelerle doldurup, bir iki yeri de . ile geçtim. Yazı uzun olduğu için flood yapmak zorundayım. Sıkıcı gelirse koyulttuğum yerleri okumanız kafidir @mir

Okudunuz mu?  İnsan vücudunda bir et parçası vardır o düzelirse bütün vücut düzelir, o bozuk olduğunda vücud bozul

Kayıtsız Üye
117.Ümmetim dalalette birleşmez… hadisi şerifinin Enam 116. Ayeti kerimesine ters düştüğünü ifade etmişsiniz,ancak yanlış bir iddia bu.Çünkü ayette insanlardan bahsederken,Peygamberimiz müminlerden ,yani ümmetinden bahsediyor.Bir ikinciside ayete aykırı gördüğünüz hadisi şerifin bir çok muhaddis tarafından gelen bir çok farklı tarikleri var.Ornegin "sevadı azamdandan" bahseden hadisi şerifler ve "ümmetimin ihtilâfında rahmet vardir" gibi hadisleri incelerseniz daha sağlıklı karar verirsiniz.

Okudunuz mu?  Kıyamet günü boyunları en uzun olanlar Kimlerdir?

Kayıtsız Üye
Kurt kardeş. Şimdi sorularla ıslamiyet Resulullah in sözüne bağlı ve saygılı ama bu makalenin sahibi bağlı değil mi. Böyle mi anlayalım. Mesele Resulullah ın sözüne bir şey deme meselesi değil tam tersi onun olmayan söze gerekeni söyleme meselesi. Bu kişi hata bile yapmış olsa niyeti senin niyetinle aynı o da değer veriyor hadise. Ama sende delil getir lütfen. Bak o makalenin sahibi ilk 100 sayfa incelemesinden bahsetmiş. Ayrıca bulunan isnatları söylemiş. Sende şüpheliyim dedin ya hadi sadece o ilk 100 sayfaya olan iddiayı ispatı çürüt biz de onu bırakıp sana inanalım. Şüpheliyim demekle olmuyor. Karadamlalar sana da teşekkür ederim uslubundan ötürü.

Okudunuz mu?  SübhanAllah, Elhamdulillah, Allahu ekber..

ramuz el ehadis, ramuz el ehadis sahih mi, ramuz el ehadis nedir

Bu kategoride yer alan Eşlerin birbirlerine karşı görevleri ile ilgili hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ramuzu’l-Ehadis’in tenkidi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.