Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:49
missa91
Abone

Onbeş aylık bebeğin cenazesi için telkin yapılır mı ?

Onbeş aylık bebeğin cenazesi için telkin yapılır mı ?

Kayıtsız Üye
15 aylık çocukları defn ederken definden sonra o çocuğa telkin okumak caiz mi veya telkin okunurmu


Cevap: Onbeş aylık bebeğin cenazesi için telkin yapılır mı ?

Desert Rose
Telkin; Cenaze kabre konduktan ve başında Kur’an okuma da tamamlandıktan sonra, kalabalığın orayı terkedip geride kalan bir kimsenin kabirin başında yüksek sesle ve ölüye hitaben iman esaslarını hatırlatması işlemine denir. Peygamberimiz’in "Ölülerinize ‘lâ ilâhe illAllah’ telkin ediniz" (Müslim, Cenâiz , 1) sözündeki "ölüleriniz" kelimesi, âlimlerin çoğunluğu tarafından, "ölmek üzere olanlarınız" şeklinde anlaşılmış ve bunlar telkinin sadece ölüm döşeğindeki hasta için olduğunu, definden sonraki telkinin meşrû olmadığını söylemişlerdir. Bazı Hanefî âlimleri ise bu konuda açık bir hüküm bulunmadığını, yani ölü defnedildikten sonra telkin vermenin tavsiye edilmediği gibi yasaklanmadığını ileri sürmüşlerdir. Mâlikîler’e göre de telkin, ölüm döşeğinde iken verilir; gömüldükten sonra telkin vermek ise mekruhtur.

Okudunuz mu?  Osmanlılar zamanında kullanılan renk isimleri

Hanefî mezhebinde mükelleflik yaşına girdikten sonra ölen kimsenin mezarı başında telkin verilmesi meşrû görülmüştür. "Telkin yapılmaz", "Ne yapın denir, ne de yapmayın" diyen Hanefî fıkıhçılar da vardır. Şâfiî mezhebine ve bir kısım Hanbelî fıkıhçılara göre de, telkin yapılması müstehaptır.
Diyanet

Okudunuz mu?  Müezzinlik nasıl yapılır? Resimli sözlü anlatım

sabi çocuk cenazesine telkin verilirmi

Bu kategoride yer alan Harut ile marut kuyunun hikayesi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Onbeş aylık bebeğin cenazesi için telkin yapılır mı ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.