Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:22
missa05
Abone

Helal ve Haram ürünler nelerdir?

Helal ve Haram ürünler nelerdir?

Kayıtsız Üye
emulgatoren mono und diglyceride von speisefettsauren lecithine (yemeklik yağ asitleri) helal mi harammi hangi urunler sakincali dondurma cips kati yaglar hardal ketcap mayonez yenilebilir mi kizarmis tavuk kanat ve hamburger kola ne derece doğru yememizde sakinca varmi teşekkürler


Cevap: Helal ve Haram ürünler nelerdir?

Desert Rose
Soru: Her türlü gıdalara, hatta ekmeklere bile, katılan E–471, E–472 ve diğer katkı maddelerinin dinen helal mi haram mı olduğunu Allah rızası için bildirir misiniz? Sorup öğrenebileceğimiz bilirkişi olmadığından, cemaat arasında birçok fitneye sebep oluyor. Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  İşlerim hep ters gidiyor iş yerim bom boş akşama kadar oturuyorum vede evlenemiyorum

Cevap: Değerli kardeşim bu konuda çok büyük bir bilgiye sahip değiliz. Edinmiş olduğumuz bilgiyi yazıyoruz. Dinimizde, domuz ve domuzdan elde edilen her türlü ürünün yenilmesi, içilmesi ve kullanılması yasaklanmıştır.(E) kodlu gıda maddelerinin açılımı konusunda (E) numaralarının Avrupa Birliği tarafından belirlenen gıda katkı maddelerinin kod numaraları olduğunu belirtmiştir. 16 Kasım 1997 tarih ve 23172 sayılı T.C. Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde bu katkı maddelerinin açık adları, ne amaçla kullanıldıkları ve mahiyetleri detaylı olarak belirtilmiştir.
Emülgatörler, yüzey gerilimini azaltmak ve buna bağlı olarak gıdaların ince dispers yapıya kavuşmalarını sağlayan maddelerdir. Gıdaların uzayan raf ömürlerine bağlı olarak meydana gelebilecek fiziki bozulmaların önüne geçmek üzere kullanılırlar. En önemli emülgatörler şunlardır:
Lesitin: Margarin, çikolata ve şekerleme endüstrisinde kullanılır. Bir homojenleştiricidir. Soya fasulyesi gibi bitkilerde, yumurta sarısında ve hayvani kökende bulunur. Homojenleştiriciler sıvı yağı, katkı yağ ve suyu bir fazda birleştiren yardımcı maddelerdir. Lesitin, homojenleştiricilerin arasında en yaygın kullanılanıdır. Eğer lesitin soya yağından, yumurta sarısından veya İslâmi usule göre kesilmiş, eti helâl bir hayvanın iç yağından türetilmişse helâl kabul edilir. Aksi halde haram olur.
Gıda, ilaç ve kozmetik ürünlerinin ambalaj etiketinde ‘soya lesitin’ yazıyorsa kullanılabilir. Sadece ‘lesitin’ yazıyorsa iyice soruşturmadan kullanılmamalıdır.
Mono ve digliserit: Fırıncılık ürünlerinde, sütlü içeceklerde ve margarin endüstrisinde kullanılmaktadır. Yağların yapı taşlarıdır. Kökenlerine göre bitkisel ve hayvansal olabilmektedir.Buna göre Emülgatörlerden en çok kullanılan Lesitin’in elde edilmesinde domuz kesinlikle söz konusu olmazken, mono ve digliserit’lerin hazırlanmasında kullanılan yağlar genelde hayvansal orijinli olmasından dolayı -ki domuzdan da elde edilebilir-şüphe bulunmaktadır. Bu durumda üretici firmanın beyanı önem arzetmektedir. Şayet bu tür emülgatör domuz yağından elde edilmişse, onun katıldığı yiyeceğin yenmesi caiz değildir. Ancak böyle kesin bir bilgiye sahip olunmaksızın, şüphe üzerine hareket etmek de doğru değildir.
Şu kadar var ki, müslümanın şüpheli şeylerden kaçınması önemli olmakla birlikte, fıkhî açıdan şüphe ya da zan kesin bilgi ifade etmediğinden, böyle bir yiyeceği yiyen kişi dinen sorumlu değildir.
Şurası da unutulmamalıdır ki, katkı maddelerinin kodlanmasında kullanılan ‘E’ harfi Emülgatörün başındaki ‘E’ ile ilgili değildir. ‘Europa’nın başındaki ‘E’ kodlamaya esas alınmıştır. Dolayısıyla bütün ‘E…’ kodlu katkı maddelerini hayvansal kökenli, dolayısıyla domuzla irtibatlandırmak doğru değildir. Çünkü bu katkı maddelerinin büyük bir çoğunluğu bitkisel ve kimyasaldır. Örneğin E100 Turmerik, Hindistan’da bulunan bir bitkinin köküdür. Tat ve koku vermek amacıyla mayonez ve hazır çorbalarda kullanılmaktadır.
Sonuç olarak, Müslüman olarak yiyecek ve içeceklerimizde haram olduğu sabit olan herhangi bir katkı maddesinin varlığı konusunda kesin bir bilgiye sahip isek, o tür yiyecek ve içeceklerden kaçınmak durumundayız.
H.Ayaz
< dondurma cips kati yaglar hardal ketcap mayonez yenilebilir mi kizarmis tavuk kanat ve hamburger kola ne derece doğru yememizde sakinca varmi >
Bu maddlerin haram mamül olduğunu bilmiyorsanız bunlara haram denmez. Ama öncelikle bu konuda yeterince araştırma yapmanız gerekir. Berlirtilen mamüllerin Özellikle gayr-ı müslim bir beldede buna daha fazla dikkat etmelidir. Ayrıca Başında "E"bulunan bütün numaralarda domuz ürünü bulunmamaktadır. Güvenilir kaynaklardan bilgi alarak hareket etmenizi tavsiye ederiz.

Okudunuz mu?  Cenaze defin esnasında okunacak dua

Cevap: Helal ve Haram ürünler nelerdir?

Kayıtsız Üye
Ben kursa gidiyorum ve burada bunlar süpheli gida oldugu için yememiz yasak ve yurtta bir video izledik bu videoda emulgatorun hınzır derisinden yapildigi söyleniyordu ki bu video nun dogrulugu % 100 cunku bu bir belgeseldi ve fabrikada cekilmisti.ben nasıl yapildigini bilmediginiz seyleri yemenizi tavsiye etmem sonucta imaninizin gitmesinden şüphe edilir

Okudunuz mu?  Susmak ile ilgili şiirler

Yorum: Helal ve Haram ürünler nelerdir?

Kayıtsız Üye
Selâmun Aleykum kardeşim,Allah senden razı olsun.bu denli önem arz eden bir konuya katkıda bulunduğun için.
Bende yazıyı okuyunca şok oldum.
Çelişkili bir fetva,hem şüpheli şeylerden kaçının diye beyan ediyor Kardeşim,hemde emin değilseniz vs.vs.yiyin diyor.
Bir kere onun bunun sözü ile hareket etmek hiç kimsenin haddine değil.
Efendimiz A.s.v’ın bu konuda hadis-i şerifi vardır Elhamdülillah.
"Şüpheli şeylerden kaçının"diye H.Ş
Vesselam

Okudunuz mu?  Gecenin son üçte biri nasıl hesaplanır

Kayıtsız Üye
Desert Rose siz lesitinin (lecithine) hayvansal olabileceğini yazmışsınız. Bir sitede adı helal zertifikat, orda yazıyor ki bunun sadece sojadan ve yumurta sarısından elde edildiği. Hiçbir yerde hayvansal olduğu bir bilgiye rastlamadım. Acaba bu doğru olabilir mi?


emülgatör nedir, speisefettsäuren nedir, emülgatör ne demek

Bu kategoride yer alan İslamda tövbe bozmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Helal ve Haram ürünler nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.