Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:59
sizden01
Abone

Başkası görsün diye amel etmek

Başkası görsün diye amel etmek

Saif Al-Din
Esselam aleykum ve rahmetullah ve berakatuh sevgili mumsema üyeleri. Yeni bir sıkıntımla daha karşınızdayım:rolleyes:

Arkadaşlar birkaç kişiye Kur’an okurken, birilerine namaz kıldırırken bazen aklıma saçma sapan bir şey geliyor o da şu ki :" Güzel okuyayım (kıldırayım) okumamı (kıraatimi) beğensinler".
İlk baştaki niyetim bunlar değil fakat bir anda aklıma gelip bir daha gitmiyor ordan. Aklıma geldiğinde savmaya çalışıyorum, ibadetlerimin Allah için olduğunu kendime telkin ediyorum lakin, bu duygu güçlenmeye başladı, içimdeki muhalefette sönmeye başladı. Ama ben kimsenin beni övmesini de istemiyorum.

Yada bazen dini konularda bilgili olduğumu göstermek için bişeyler yapmak istiyorum (Bişey bildiğim de yok, ne bilicem ki ) Nedir bu böyle ?

Acaba riyakar mı oldum ?
Bundan kurtulmak için ne yapmalı ?
Çok rahatsızım bu durumdan.


Cevap: Başkası görsün diye amel etmek

mumsema
< Esselam aleykum ve rahmetullah ve berakatuh sevgili mumsema üyeleri. Yeni bir sıkıntımla daha karşınızdayım:rolleyes:
forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/185894-baskasi-gorsun-diye-amel-etmek.htmlArkadaşlar birkaç kişiye Kur’an okurken, birilerine namaz kıldırırken bazen aklıma saçma sapan bir şey geliyor o da şu ki :" Güzel okuyayım (kıldırayım) okumamı (kıraatimi) beğensinler".
İlk baştaki niyetim bunlar değil fakat bir anda aklıma gelip bir daha gitmiyor ordan. Aklıma geldiğinde savmaya çalışıyorum, ibadetlerimin Allah için olduğunu kendime telkin ediyorum lakin, bu duygu güçlenmeye başladı, içimdeki muhalefette sönmeye başladı. Ama ben kimsenin beni övmesini de istemiyorum.

Okudunuz mu?  Solak olmak günahmı

Yada bazen dini konularda bilgili olduğumu göstermek için bişeyler yapmak istiyorum (Bişey bildiğim de yok, ne bilicem ki ) Nedir bu böyle ?

Acaba riyakar mı oldum ?
Bundan kurtulmak için ne yapmalı ?
Çok rahatsızım bu durumdan. >
ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve berekatuh.
Bu sözü edilen şeytanın vesveseleridir, d,nlememek gerekir.
Kuranı güzel okumak / hakkını vererek okumak gerekir. İnsanlar olsun olmasın/beğensin beğenmesin bizim için farketmez.
Bu durum hepimizin başına gelmiştir.
Eğer yapılması gereken bir amel ise mutlaka yapmaya devam edeceğiz şeytan çatlasın!:)

Okudunuz mu?  Küfre girmekten korkuyorum

Tembihul Ğafilin "ihlas bölümü", Kalp Hayatı (risale yay) "Riya" konusunu okumanı tavsiye ederim.


Cevap: Başkası görsün diye amel etmek

Saif Al-Din
Allah razı olsun hocam dediğin kaynakları bulup okurum inşaAllah. Okuyacağım diyemiyorum çünkü askerden bikaç günlük izine geldim ama şimdi olmasa 5 ay sonra Allah da dilerse kesin okurum inşaAllah 🙂


Cevap: Başkası görsün diye amel etmek

Ensar2
Sorunuzun cevabı metnin sonunda. Fakat metnin tamamını okumanızı tavsiye ederim.


‘DESİNLER’ BELASI
Riyâ şirke yaklaştırır!

İlk sorguya çekilecek olanlar

Ebu Osman el-Medeni şöyle anlatmıştır: Medine’ye gittim, halkın bir kimsenin etrafında toplandığını gördüm. Bu kim? diye sordum: Ebu Hureyre dediler. Ona yaklaştım ve önüne oturdum. Halka hadis rivayet ediyordu.
Sözlerine son verince ona:
– Resulullah sallAllahu aleyhi vesellemden işitip anladığın ve hatırında kalan bir hadisi bana rivayet etmeni istiyorum, dedim. Ebu Hureyre radıyAllahu anh:
– Sana, Resullulah sallAllahu aleyhi vesellemin bana söylediği, ezberlediğim bir hadisi rivayet edeyim, dedikten sonra, şiddetli bir ses çıkardı ve az kalsın bayılıyordu.
Biz biraz bekledik, Ebu Hureyre radıyAllahu anh kendine gelince şöyle dedi:
– Sana Resulullah sallAllahu aleyhi vesellemin buyurduğu bir hadisi rivayet edeceğim. Ben ve Resulullah sallAllahu aleyhi ve sellem Beytullah’da idik. Yanımızda bizden başka hiç kimse yoktu, dedi ve şiddetli bir ses çıkararak az kalsın (tekrar) bayılıyordu. Sonra kendine gelince yüzünü sildi ve şöyle devam etti:
– Sana Resulullah sallAllahu aleyhi vesellemin buyurduğu bir hadisi rivayet edeceğim. Ben ve Resulullah Ka’be’de idik, yanımızda hiç kimse yoktu, dedi ve bu sözden sonra, Ebu Hureyre tekrar şiddetli bir şekilde ses çıkardı ve neredeyse yüz üstü düşecekti. Ben, düşmemesi için onu tuttum. Kendine gelince:
– Bana, Resulullah sallAllahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu, dedi:
– Kıyamet gününde, Allahu Teâlâ kulları arasında hüküm vermek için tecelli eder. Bütün ümmetler dizleri üzerine oturmuşlardır. İlk sorguya çekilecekler; Kur’anı okumayı öğrenen, Allah yolunda şehit düşen ve çok malı olan zengin kişilerdir…
Bunlardan, Kur’anı Kerim’i okumayı öğrenene, Allahu Teâlâ:
– Sana Resulüm Muhammed’e indirdiğim Kur’an-ı Kerim’i öğretmedim mi? Der. O da:
– Evet Ya Rabbi, öğrettin, diye cevap verir. Allahu Teâlâ:
– Öyleyse öğrendiklerine karşılık neler yaptın? Diye sorar. O da:
– Öğrendiklerimin karşılığında gece ve gündüz ibadet yaptım. Kur’an okudum, diye cevap verir. Bunun üzerine Allahu Teâlâ şöyle buyurur:
– Yalan söyledin! Melekler de: Yalan söylüyor derler. Allahu Teâlâ şöyle buyurur: Hayır, sen falanca, güzel Kur’an okuyor denilsin diye okudun. O da söylendi (karşılığını böylece almış oldun).
Zengin de getirilir. Allahu Teâlâ:
– Sana hiç kimseye muhtaç olmayacağın kadar mal vermedim mi? Der. Zengin:
– Evet ya Rabbi. Bana çok mal verdin, diye cevap verir. Allahu Teâlâ:
– Öyleyse bu vermiş olduğum malı nerede harcadın, onunla neler yaptın? Diye sorar. Zengin:
– Akrabalarıma harcadım ve sadaka verdim, diye cevap verir. Allahu Teâlâ ona:
– Yalan söyledin! Der ve Melekler de: Yalan söylüyor derler. Allahu Teâlâ şöyle buyurur:
– Hayır! Sen, Falanca cömert desinler diye malını harcadın ve bu söz de söylendi.
Aynı şekilde Allah yolunda şehit düşen de getirilir ve Allahu Teâlâ ona;
– Uğrunda şehit düştüğün şey neydi? Diye sorar. Şehit:
– Ya Rabbi! Senin yolunda, senin rızan için savaşmakla emrolundum. Ben de şehit oluncaya kadar savaştım, diye cevap verince Allahu Teâlâ ona:
– Yalan söyledin, der. Melekler de: Yalan söylüyor derler. Allahu Teâlâ:
– Sen, Falanca kahramandır denilmesi için savaştın. Bu da söylendi. Gayene ulaştın, buyurur.
Sonra Resulullah sallAllahu aleyhi vesellem, dizlerine vurarak şöyle buyurdu: Ya Ebu Hureyre! Bu üç kişi, Allah’ın kulları içerisinde, kıyamet gününde, cehennemi tutuşturan ilk odun(lar) olacaklardır. (Müslim, Tirmizi, Nesai, İbn Huzeyme)

Hadis-i şerifin açıklaması

Okudunuz mu?  Fıkra , Hikaye Gıybet Sayılırmı?

Bu hadisi şerifte, amel yapan fakat yaparken Allah’tan başkası için yapan riyakâr kimselerin akıbetlerinin nasıl olacağı anlatılıyor.
Riya, yani gösteriş; diğer insanların görmesi, bilmesi amacıyla yapılan her türlü iştir. Riya, kalbi bir niyettir. Yani beni görsünler diyerek, Allahu Zülcelal’in rızasını bırakarak kalben niyet etmek, riyadır.
Bu durum çok tehlikelidir. Nitekim Hz. Peygamber sallAllahu aleyhi vesellem başka bir hadisi şerifte şöyle buyurmuştur:
– Sizin müptela olmanızdan korktuğum şeylerin en korkuncu, (şirk-i asgar) küçük şirktir! Sahabeler:
– Ey Allah’ın Resulü! Küçük şirk nedir? Diye sordular. Hz. Peygamber sallAllahu aleyhi vesellem buyurdu ki:
– Küçük şirk riyadır. Allah, kıyamet gününde kullarına yaptıkları amellerine göre mükâfat verirken, riyakârlara şöyle seslenecektir: Dünyada riyakârlık yaptığınız kimselere gidin, bakın! Onların yanında mükâfat bulabilecek misiniz? (Ahmed bin Hanbel, Beyhaki)
İnsanın amelini, emeğini boşa çıkarmaması için o işi yapmadan önce, niyetini Allah için düzeltip yapması lazımdır. Allahu Zülcelâl, insana bir şey vermedikten sonra, gösteriş yaptığı insanlar ona hiçbir şey veremez. Bundandır ki insan, herhangi bir iş yaparken, ilk önce Allah’ın rızasını düşünüp daha sonra o işi yapmalıdır.
Peygamber sallAllahu aleyhi vesellem başka bir hadisi şerifte şöyle buyurmuştur: Kıyamet günü riyakâr adama: ‘Ey Facir, ey gaddar, ey gösterişçi, amelin mahvoldu, mükâfatın kayboldu! Amelini kime gösteriş için yaptıysan, git ondan mükâfatını al!’ denir. (İbn Ebi’d-Dünya)

Okudunuz mu?  Ferhat Ve Şirin hikayesi gerçekmi?

Riyakâr, insanları Allah’tan üstün görür!

Ebû Katâde radıyAllahu anh şöyle demiştir: Kul riyakârlık yaptığı zaman, Allahu Teâlâ meleklere; ‘Bakın, bu kulum beni hafife alıyor’ der. Çünkü bu kul, insanları memnun etmeyi, Allahu Teâlâ’yı memnun etmekten üstün tutuyor. Bu da dolaylı olarak, insanları Allahu Teâlâ’dan üstün tutmak demektir.

Okudunuz mu?  Kehf ve Rakim

Hülasa; riya yapmak cehalet eseridir. Onun için riya yapan bir kimse âlim de olsa cehalete mağlup düşmüş demektir. Çünkü riya yapan kimse çok yanlış tercihler yapmış, demektir. O ebedi bir sevabı, eline geçip geçmeyeceği belli olmayan kısa ömürlü bir dünya çıkarına feda eder ve kendisi gibi aciz ve zararı yararından fazla olan birkaç insanın rıza ve memnuniyetini; her şeye gücü yeten ve hem rızkını, hem de ecelini elinde bulunduran Allahu Teâlâ’nın rıza ve memnuniyetinden üstün tutar.
Hâlbuki Allahu Teâlâ, merhamet ve yardımını kesip bu kimseyi gözlerine girmek istediği insanlara bıraksa tercihte ne kadar büyük bir hata yapmış olduğunu anlamakta gecikmez. Çünkü bu insanlar, ona ne bir rızık verebilirler ne onun ömrünü uzatabilirler ne de ondan belaları def edebilirler. Fayda ve zarar ancak Allah’tandır.

Okudunuz mu?  Niyette Şirk Nedir

Riyaya götüren sebepler ve kurtuluş

İnsanı riya yapmaya götüren iki sebep vardır. Bunlardan birisi menfaat/çıkar beklentisi; diğeri de sevgi kazanmak ve takdir toplamak hevesidir.
Riyayı doğuran sebepler bunlar olduğuna göre, ondan kurtulmanın çaresi de bunlardan sakınmaktır. Bize lazım olan da budur. Eğer hakikaten nefsimizi seviyorsak, onun istek ve arzularına uymayıp Allahu Zülcelal’in emir ve nehiylerine sarılmamız lazımdır.

Okudunuz mu?  Kiramen katibin ve Hafaza melekleri hakında bilgi

Allahu Zülcelal’in hiç sevmediği riyanın, sayılamayacak kadar çok zararı vardır. Her insanın, riyadan uzak durmanın çarelerine başvurması lâzımdır. İnsan, biraz kendisine çeki düzen vermeli, riya niyetini kalbinden söküp atmalı ve niyetinin sadece ve sadece Allahu Zülcelal’in rızası için olmasına gayret göstermelidir.
İnsanın zayıf ve aciz olması, riyanın da kalbî (görünmeyen) bir amel olmasından dolayı, riyadan muhafaza olmak için Hz. Peygamber sallAllahu aleyhi vesellemin emrettiği şu dua, her sabah üç kez okunmalıdır: Allahumme innâ neûzu bike min en nuşrike bike şey’en na’lemuhu ve nestağfiruke limâ lâ na’lemuhu.
Kim, bu duayı her sabah üç defa okursa Allahu Zülcelâl, o kimseyi inşaAllahu teâlâ, riyadan muhafaza eder. allah-u Zülcelâl hepimizi riyadan uzak duran kullarından eylesin. (Âmin)

Okudunuz mu?  Kalp mühürlenmesi nedir?

Kaynak: Seyda Muhammed Konyevî; Hadislerden Seçmeler, Reyhanî Yayınları, İstanbul, 2008.


Saif Al-Din
Ensar kardeş hepsini okudum çok faydalı yazı.
Planlı programlı yaptığım bir şey değil işte öyle olsa zaten, ne bileyim işte kafam allak bullak oldu..
İnşaAllah paylaştığın duaya da devam ederim. Ondan (Celle Celaluhu) başka sığınak yok

Bu kategoride yer alan Bir insana şeytan gibi demek doğrumudur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Başkası görsün diye amel etmek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.