Anasayfa
12 Nisan 2023, 12:22
sizden01
Abone

Rukudan Kalktıktan Sonra “Rabbena lekel hamd” ?

Rukudan Kalktıktan Sonra "Rabbena lekel hamd" ?

ByYuNuS
arkadaşlar bazı yerlerde rukudan SemiAllahü limen hamideh diyip kalktıktan sonra tam doğrulunca rabbena lekel hamd deniyormuş yeni duydum.bazıları sadece şafii ve hanbeli mezhebi için olduğunu söylüyor bilgisi olan arkaaşlar yardım edebilirlermi ? ALLAH şimdiden razı olsun Cumanız mübarek olsun..


Cevap: Rukudan Kalktıktan Sonra "Rabbena lekel hamd" ?

m.deniz
Evet kardeş secdeye gidilen her namzada söylenmesi sünnettir …

Okudunuz mu?  Gusülden sonra kanı fark etmek gusülü bozar mı ?

İstersen aşağıdaki bilgileri güzelce oku:
a. Şafii ve Hanbeli mezhebinde, (cemaatin razı olması halinde) hem imam, hem cemaat için, "Rabbena lekel hamd" dedikten sonra, "mil’e’s-semavati ve mil’el-ard ve mil’e ma şi’te min şey’in ba’du"(bu konudaki hadis için bk. Neylu’l-Evtar,II/251) demek sünnettir.
Namazı tek başına kılan kimse ise, "Allahumme la mania lima a’tate…" şeklinde devam eden bir duayı da fazladan okuması müstehap görülmüştür. Hanefiler de bu duayı tek başına namaz kılan kimsenin okumasını uygun görmüşlerdir.(bk. El-Fıkhu’l-İslamî, I/705-706).

Okudunuz mu?  Oruçlu iken abdest almak isteyen bir kimse vesvese ediyorsa ağzına su vermeden abdest alabilir mi ?

b. Rufa b. Rafi’ anlatıyor: Biz, Hz. Peygamber (asm)’in arkasında namaz kılıyorduk. Rukû’dan başını kaldırdığında "SemiAllahu li men hamideh" duasını okudu. Hemen arkasında bulunan bir kişi "Rabbena leke’l-hamd, hamden kesiren tayyiben mübareken fih" şeklinde bir duayı okudu. Hz. Peygamber (asm), selam verdikten sonra, "O duayı okuyan kim?" diye sordu. Duayı okuyan adam: "Ben okudum." diye cevap verince, Hz. Peygamber (asm) "Otuz küsur meleğin bu duayı önce yazmak için birbiriyle yarışıyor olduklarını gördüm" diye buyurdu. Bu hadisi de göz önünde bulunduran Şafii alimleri, yukarıdaki dua ile birlikte bunu da okumanın sünnet olduğunu söylemişlerdir.(bk. Nevevî, Mecmu, III/420).

Okudunuz mu?  Mastürbasyon günahtır ve haramdır, ama nasıl bir günah?

c. Abdullah b. Ömer anlatıyor: Hz. Peygamber (asm)’le birlikte namaz kılmakta olduğumuz sırada cemaatten birisi, "Allahü ekber kebira ve’l-hamdülillahi kesîra ve sübhanellahi bükraten ve esîla" duasını okudu. Hz. Peygamber (asm): "Şu, şu sözleri söyleyen kim?" diye sordu. Cemaatten bir adam: "Ben söyledim, ey Allah’ın Resulü!" diye cevap verdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (asm), "Bunlar çok hoşuma gitti. Gök kapıları bunlar için açıldı." diye buyurdu(Müslim, Mesacid,150; Tirmizi, Deavat, 127).

Okudunuz mu?  İnkar ettim mürted oldum nasıl affedilirim?

Bir rivayette: "Namaza girdiği / başladığı zaman"(bk. Tirimizî, İkame, 2); başka bir rivayette: "Tetavvu / nafile namazlarında"(bk. Ahmed b. Hanbel, IV/80), ), Hz. Peygamber (asm)’in: "Üç defa Allahü ekber kebira, üç defa ve’l-hamdülillahi kesîra, ve üç defa da sübhanellahi bükreten ve esîla" duasını okuduğu belirtilmiştir.

Okudunuz mu?  Namazdan sonra okunması gereken ve sünnet olan dua ve zikirlerin sıralaması nasıldır?

Diğer bir rivayette ise, namazdan söz edilmeden ve sayılar belirtilmeden (bk. a.g.e), Hz. Peygamber (asm)’in ), "Allahü ekber kebira ve’l-hamdülillahi kesîra ve sübhanellahi bükreten ve esîla" duasını okuduğu ifade edilmiştir.

Bununla beraber, hepsi de Cübeyr b.Mutim’in babasından aktarmasına rağmen, rivayetlerdeki farklılıktan kaynaklanan zafiyet bir tarafa, mezhep imamları tarafından da bununla amel edilmediği görülmektedir. Bizim gibi insanlara düşen görev -özellikle ittifak edilen konularda- hadislerin durumunu bizden daha iyi bilen İslam âlimlerine uymak ve her Müslümanın kendi mezhebine göre ibadetlerini yerine getirmesidir.

Okudunuz mu?  Hz. Osman'ın mezarı nerededir?

Hanefilere göre en faziletlisi "Allahumme rabbenâ ve lekelhamd" dir. Sonra, "Rabbena ve leke’l-hamd" sözüdür. Sonra "Rabbena leke’l-hamd"dir. Hanbelîler ile Malikîlere göre ise en faziletlisi "Rabbena ve leke’l-hamd" sözüdür. Ancak nafile namazlarda diğer dualar da yapılabilir.

Bu kategoride yer alan Sürekli çevremde sevdiklerimin ölecekmiş gibi kendim ölecekmişim gibi his geliyor acaba neden? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Rukudan Kalktıktan Sonra “Rabbena lekel hamd” ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.