Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:40
hac
Yönetici

Haccın Farz Oluşu Ayet ve Hadislerden Delillerle

Haccın Farz Oluşu Ayet ve Hadislerden Delillerle

Taha
Haccın Farz Oluşu:
Hac, sözlükte kasdetmek demektir. Daha sonra şer’î ve örfî bakımdan Allah Teâlâ’nın evini ziyâret ve oraya gitmek hakkında kullanılmaya başlanmıştır. O bakımdan bu kelime mutlak olarak kullanıldığı takdirde ancak bu özel türden olan kasıt anlaşılır. Çünkü meşrû olan ve çokça görülen kasıt budur.
Şeriatte hac, özel zamanlarda, özel mekanlarda, özel kişi tarafından yapılan özel fiillerin adıdır. Hac, İslâm’ın üzerinde yükseldiği beş esastan birisidir. Haccın farz oluşunun asıl dayanağı kitab, sünnet ve icmadır.
Allah Teâlâ bu konuda şöyle buyurmuştur:
ﮋ … ﮬ ﮭ ﮮ ﮯ ﮰ ﮱ ﯓ ﯔ ﯕﯖ ﯗ ﯘ ﯙ ﯚ ﯛ ﯜ ﯝ ﯞ ﮊ [ سورة آل عمران من الآية: ٩٧]
Yoluna gücü yetenlerin, o Evi (Beytullah’ı) haccetmesi, Allah’ın, insanlar üzerindeki bir hakkıdır. Artık kim (haccın farziyetini) inkar ederse, şüphesiz ki Allah, âlemlere muhtaç değildir.
Peygamber -sallAllahu aleyhi vesellem- de bu konuda şöyle buyurmuştur:
(( بُنِيَ الْإِسْلاَمُ عَلَى خَمْسَةٍ: عَلَى أَنْ يُوَحَّدَ اللهُ- وَفيِ رِوَايَةٍ عَلىَ خَمْسٍ-شَهَادَةِ أَنْ لاَ إِلَه إِلاَّ اللهُ ه، وَأَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ, وَإِقَامِ الصَّلاَةِ، وَإِيتَاءِ الزَّكَاةِ، وَصِيَامِ رَمَضَانَ، وَالْـحَجِّ. فَقَالَ رَجُلٌ: اَلْـحَجِّ، وَصِيَامِ رَمَضَانَ، قَالَ: لاَ، صِيَامِ رَمَضَانَ وَالْـحَجِّ، هَكَذَا سَمِعْتُهُ مِنْ رَسُولِ اللهِ . )) [ متفق عليه واللفظ لمسلم ] "İslâm, beş şey üzerine binâ edilmiştir:Allah’ı birlemek (tevhîd), -başka bir rivâyette- Allah’tan başka hakkıyla ibâdete lâyık hiçbir ilâhın olmadığına ve Muhammed -sallAllahu aleyhi ve sellem-‘in Allah’ın kulu ve elçisi olduğuna şâhitlik etmek, namazı (dosdoğru) kılmak, zekâtı (hak edene) vermek,Ramazan orucunu tutmak ve haccetmektir.
Bir adam: Haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak şeklinde değil midir? Diye sordu.
(İbn-i Ömer): Hayır.Ramazan orucunu tutmak ve haccetmek şeklindedir. Zirâ ben, Rasûlullah -sallAllahu aleyhi ve sellem-‘i böyle derken işittim, demiştir."
Yine bir başka hadisinde şöyle buyurmuştur:
(( أَيُّهَا النَّاسُ! قَدْ فَرَضَ اللهُ عَلَيْكُمْ الْـحَجَّ، فَحُجُّوا…)) [ رواه مسلم ] Ey insanlar! Şüphesiz Allah Teâlâ haccı size farz kıldı. O halde haccedin.
Ümmet de gücü yeten kimsenin hayatta bir defa haccetmesinin farz olduğunu icma ile kabul etmiş bulunmaktadır.

Okudunuz mu?  Her Tavaf yapıldığında okunacak dua

Cevap: Haccın Farz Oluşu Ayet ve Hadislerden Delillerle

Şema

Hac Ne Zaman Farz Olur?

Hac bir kimse üzerine şartları tahakkuk edince farz olur. Üzerine hac farz olan kimse hemen o yıl hacca gitmesi gerekir. Bu ibâdeti daha sonraki yıllara bırakırsa günahkâr olur. 3 mezheb imamı bu hususta müttefiktir. Bununla beraber hayatta iken bu vazifeyi yerine getiren kimse günahtan kurtulur. Fakat hac etmeden ölürse, hac için vasiyet etmiş bile olsa, günahkârdır.

Okudunuz mu?  Hac vazifesi sırasında yapılan Şeytan Taşlamanın gerekçesi nedir?

haccın delil ayeti

@hmet
Haccın farz kılınması ile ilgili ayetler

9. Sure (Tevbe Suresi), 3. Ayet
Hacc-ı ekber gününde, Allah ve Resûlünden bütün insanlara bir bildiridir: Allah ve Resûlü, Allah’a ortak koşanlardan uzaktır. Eğer tövbe ederseniz, bu sizin için hayırlıdır. Ama yüz çevirirseniz, şunu iyi bilin ki, siz Allah’ı âciz bırakabilecek değilsiniz. İnkârcılara, elem dolu bir azabı müjdele!
9. Sure (Tevbe Suresi), 19. Ayet
Siz hacılara su dağıtmayı ve Mescid-i Haram’ın bakım ve onarımını, Allah’a ve âhiret gününe iman edip Allah yolunda cihad eden kimse(lerin amelleri) gibi mi tuttunuz? Bunlar Allah katında eşit olmazlar. Allah zâlim topluluğu doğru yola erdirmez.
22. Sure (Hac Suresi), 27. Ayet
İnsanlar arasında haccı ilan et ki, gerek yaya olarak, gerek uzak yollardan gelen yorgun develer üzerinde sana gelsinler.

Okudunuz mu?  Zemzem suyu ne için içirilirse onun içindir

haccın farz oluşu, haccın delil ayeti, haccin farziyetine dair ayet

Bu kategoride yer alan Mekke ve Medinenin kutsallığına inanarak oralardan toprak veya taş getirmek uygunmu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Haccın Farz Oluşu Ayet ve Hadislerden Delillerle Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.