Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:12
edep
Yönetici

Elbise ve ayakkabıyı giyip çıkarma usulü/edebi

Elbise ve ayakkabıyı giyip çıkarma usulü/edebi

Hoca
ELBİSE VE AYAKKABIYI GİYİP ÇIKARMA USULÜ

Elbise, ayakkabı, pantalon vb. gibi elbiseler giyerken önce elleri geçirmek, pantolon için de önce ayakları geçirmek müstehaptır. Çıkarırken önce solu, sonra da sağı çıkarır. Gözlerine sürme çekerken, misvak kullanırken, tırnak keserken, bıyık kırparken, koltukaltı kıllarını yolarken, başı tıraş ederken, namazda selam verirken, mescide girerken, tuvaletten çıkarken, abdest, gusül, yeme, içme, tokalaşma, haceri esvedi selamlarken, birinden bir şey alır ve verirken vb. şeyleri yaparken, hepsinde sağdan başlamak müstehaptır. Tersini yaparken de soldan başlanır.

Okudunuz mu?  Ayet ve Hadisler Işığında Adab-ı Muaşeretten Örnekler

50 – Hz. Aişe radıyAllahu anha diyor ki: Resulullah sallAllahu aleyhi ve sellem abdest alma, saç tarama ve ayakkabı giyme gibi şeyleri yaparken sağdan başlamayı severdi.

Buhari, Vudu, 168; Müslim, Taharet, 268. 51 – Hz. Aişe radıyAllahu anha diyor ki: Resulullah sallAllahu aleyhi ve sellem sağ elini abdest ve yemek yeme için, sol elini de tuvalet vs. şeyler için kullanırdı.

Okudunuz mu?  Kapı çalma Ve Izin Isteme âdâbı

Ebu Davud, Taharet, 33. 52 – Hafsa radıyAllahu anha diyor ki: Resulullah sallAllahu aleyhi ve sellem sağ elini yemek, içmek ve elbise giymek için; sol elini de diiğer şeyler için kullanırdı.

Ebu Davud, Taharet, 32; Beyhaki, 1/86. 53 – Ebu Hureyre radıyAllahu anhden: Resulullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle demiştir:

Okudunuz mu?  Her Sıkıntının Sonu Var

"Elbise giydiğiniz ve abdest aldığınız zaman sağ tarafınızdan başlayın."

Bu konuda çok hadis vardır. Allah daha iyi bilir.

Ebu Davud, Libas, 4141; Tirmizi, Libas, 1766.

Kaynak: İmam Nevevi – El Ezkar Resulullahın Dilinden Dualar ve Zikirler


Cevap: Elbise ve ayakkabıyı giyip çıkarma usulü/edebi

EHLİMAN
Eve geldiğimiz zaman ayakkabılarımız düzgün bir yere almalıyız.Eşimiz zaten toplar deyip bir taraflara atmamak gerekir.Kılık kıyafetler de yine öyle.Çoğu insan çıkarttığı elbiseleri gelişi güzel atmaktadır.

Okudunuz mu?  İslamda Tevazu

ayakta elbise giymek , kıyafetleri ters çıkarmak, ayakta giyinmek ne demek

Bu kategoride yer alan Bir ekmek versek sadaka olur mu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Elbise ve ayakkabıyı giyip çıkarma usulü/edebi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.