Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:38

Banka hesaplarında istenmeden oluşan faiz fakirlere verilebilir mi?

Banka hesaplarında istenmeden oluşan faiz fakirlere verilebilir mi?

Muhasibi
Soru: Hocam bir kitapta okuduğuma göre "banka hesaplarında istenmeden oluşan faiz fakirlere verilmelidir" yazıyordu. Bir takvim sayfasında ise "kişinin kendisine haram olduğu için yemediğini başkalarına yedirmesinin daha büyük günah olduğu yazıyordu. Hesabımızda biriken faiz paralarını ifade edildiği gibi kullanmak caiz midir, değil midir, bu paraları ne yapmalıyız? Borç faiziyle bir ev alan kimse aynı bankaya borcunun vadesi bitene kadar para yatırsa, aldığı faizi vade sonunda bankaya kalan borçlarını ödemek için kullanabilir mi? Kullanırsa hem verdiği için hem aldığı için iki defa mı günah islemiş olur?
Cevap: Haramlar ikiye ayrılır. Birisine haram li aynihi denir; kendi yapısında haramlık olan şey demektir. Domuz eti, şarap ve ölü hayvan eti böyledir. Bunlar başkasına verilemez. Diğeri haram ligayrihi’dir. Kendisinde haramlık olmayan ama kazanma şekli haram olan şey demektir. Faiz parası öyledir. O para ile, alın teri silinerek kazanılan para arasındaki tek fark; kazanma şeklidir. Bu da sadece kazananı ilgilendirir.

Okudunuz mu?  Guslü geciktirmek günah mı

Bakara Suresinin 278. ayeti, tahakkuk eden faizin alınmamasını emreder. Ancak bankalar, alınmayan faizleri, kendi hesaplarına iade edemezler. Onları ayrı bir hesapta biriktirerek başka yerlere aktarırlar. Bu sebeple banka faizleri, sahibi bilinmeyen mal hükmüne girer. Bu durumda alınıp fakir ve muhtaçlara verilmesi caiz olur.
Faiz almak da vermek de haramdır. Bu sebeple faizli olan hiçbir işe girmemek gerekir.

Okudunuz mu?  Her tevbe kabul olur mu?

Cevap: Banka hesaplarında istenmeden oluşan faiz fakirlere verilebilir mi?

DELFİN
Faizin her türlüsü haramdır.Peygamber efendimiz veda hutbesinde bunu açık olarak ifade etmiştir.Bu nedenle faizli işlere girmemek yada bulaşmamak gerekir.


faiz parası ne yapılmalı, faiz alıp fakire vermek caiz mi

Bu kategoride yer alan Müstehcen görüntülere bakmanın hükmü nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Banka hesaplarında istenmeden oluşan faiz fakirlere verilebilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.