Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:04
aile
Yönetici

Ablam eşinden boşanalı 2 yıl oldu ama şimdi tekrar eski eşiyle barışacak.

Ablam eşinden boşanalı 2 yıl oldu ama şimdi tekrar eski eşiyle barışacak.

Muhasibi
Ablam eşinden boşanalı 2 yıl oldu ama şimdi tekrar eski eşiyle barışacak. Dini nikah kıyacak ama bir imama sorduk bu meseleyi ablamın önce başkasıyla nikahlanması gerekiyormuş bu konu hakkında detaylı bilgi verir misiniz

Cevap: Evet, ablanız başka bir kişiyle evlenmeden ve sonrada o kişiyle boşanmada eski eşiyle evlenemez!
Aişe (RadiyAllahu Anha) şöyle dedi:
Rifâa el-Kurazi karısını elbette talakı ile boşadı. Kadın ondan sonra Abdurrahman bin Zübeyr el-Kurazi ile evlendi. Bir müddet sonra kadın Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)‘e geldi ve:
−Ya RasulAllah, bu kadın Rifâa’nın yanında onun nikâhlısı idi. Rifâa onu üç talakın sonuncusu ile boşadı. Rifâa’dan sonra bu kadınla Abdurrahman bin Zübeyr evlendi. Fakat ya RasulAllah, vAllahi Abdurrahman’ın beraberindeki şey (cinesel organı) ancak şu saçak gibidir dedi ve kadın cilbabından sarkan bir saçağı eline alıp gösterdi. Ravi dedi ki:
−Bu sırada Ebu Bekir (RadiyAllahu Anh) Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)‘in yanında oturuyordu, Halid bin Saîd (RadiyAllahu Anh)‘da hücrenin kapısında kendisinin içeriye girmesine izin verilmesi için bekliyordu. Kadının bu sözlerini işitince Halid (RadiyAllahu Anh) dışardan:
−Ya Eba Bekir, ya Eba Bekir, şu kadını Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)‘in yanında apaçık söylediği o sözlerden men etmeyecek misin? diye seslenmeye başladı. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) tebessüm etmenin dışında bir şey yapmadı. Sonra kadına:
−’Her halde (sen eski kocan) Rifâa’ya dönmek istiyorsun. Fakat sen ikinci kocan Abdurrahman’ın balçığından tadıncaya ve o da senin balçığından tadıncaya kadar bu dönüş olmaz’ buyurdu.
Elbette: Talakı, bain talakın diğer bir adıdır, aynı manaya gelir. Bu talak kişinin eşine bir daha dönme imkânı olmayan talaktır.
Buhari 6062, Müslim 1433/111, Nesei 6/93, Tirmizi 1118, Darimi 2/161, 162, İbni Mace 1932, İbnu’l-Carud 683, Begavi 2361, Ahmed 6/34, 37, 38, 226, 229, Albani İrva 1887
Not: Kişi hanımını otuz gün arayla, üç defa boşamışsa bir daha evlenemezler! Ancak kadın başka biriyle evlenir ve yeni kocasıyla cinsel ilişkiye girdikten sonra kocası kadını boşarsa o zaman eski kocasıyla evlenebilir.
Kadın eski kocasına dönmek için yeni kocasına beni boşa derse haram üzerine evlilik kurmuş olur! Yani eski kocasına dönmek için evlenip boşanması haramdır ve bunun adı; teysi’l-müstear’dır!
Teysi’l-Müsteâr: Ödünç alınan tohumluk tekedir.
Ukbe bin Amir (RadiyAllahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):
‘Dikkat edin, size teysi’l-müsteârı haber vereyim mi?’ buyurdu. Sahabeler:
−Evet, haber ver ya RasulAllah, dediler. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):
–’Teysi’l-müsteâr muhallildir. Allah muhallil ve muhallel lehuya lanet etsin’ buyurdu.
İbni Mace 1936, Hâkim 2804, Beyhaki 14187, Albâni İrva 6/310
Abdullah bin Mes’ud (RadiyAllahu Anhuma) şöyle dedi:
…Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) muhallil ve muhallel lehu ya lanet etti.
Muhallil: Talakı bain ile boşanmış bir kadınla, eski kocasıyla tekrar evlenebilmesi için anlaşmalı olarak muvakkat bir müddet evlenen erkektir.
Muhallelun Lehu: Talak-ı bain ile karısını boşayan, bundan pişmanlık duyan ve karısının muvakkat nikâhla başkasıyla evlenmesinden sonra da bu ikinci kocadan da boşanıp kendisine tekrar döndüğünde onunla evlenen kimsedir.
Nesei 3416, Tirmizi 1128, Darimi 2/158, Beyhaki 7/208, Ahmed 1/448, Albâni İrva 1897, 1898
Abdullah ibni Ömer (RadiyAllahu Anhuma)‘nın azatlısı Nafi (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
Bir adam Abdullah ibni Ömer (RadiyAllahu Anhuma)‘ya geldi ve:
−Bir kimse karısını üç talakla boşadı. Bu kadını başka bir kimse, onu boşandığı kocasına helal etmek için ve adamla kadının kocası arasında hiçbir meşveret olmaksızın onunla evlense, bu kadın önceki kocasına helal olur mu? diye sordu. Abdullah ibni Ömer (RadiyAllahu Anhuma):
−Hayır, kadın ona helal olmaz. Evlenmek evliliğe olan rağbet sebebiyle olur. Biz bu fiili Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)‘in zamanında metres hayatı addedip zina olarak kabul ederdik dedi.
Hâkim 2806, Beyhaki 14189, İbni Ebi Şeybe 3/391/3, Albani İrva 1898


Cevap: Ablam eşinden boşanalı 2 yıl oldu ama şimdi tekrar eski eşiyle barışacak.

what
Yeni eş ile nikah kıyılsa fakat ilişkiye girmeden eski eşine geri dönmesi olmazmı?Eski eşine dönmesi için yeni eşiyle ne kadar evli kalması gerekiyor?Eski eşlerin çoğu yeni bir evlilikten sonraki beraberliği kabul etmiyorlar bu durumda sizce nasıl davranılması gerekiyor.Yapılan bir hata sonucu tekrar bir araya gelmek için yeni bir evlilik yapılıp ve sonra yeni evliliği bozmak bir ikinci hata sayılmaz mı?Boşanmak Rabbimizin hoşuna gitmeyen bir davranış olduğu için birinci hatayı daha düzeltmeden eski eşle biraraya gelmek için ikinci defa boşanmaya Rabbimiz daha kötü bakmaz mı?Boşanmak mekruh olduğu için.Cevapları kısa ve net yani az ve öz olarak alırsam ççoookk memnun kalırım.Rabbim razı olsun.

Okudunuz mu?  Yeni evlilere öğütler

Cevap: Ablam eşinden boşanalı 2 yıl oldu ama şimdi tekrar eski eşiyle barışacak.

what
Yukarıdaki sorulara cevap alabilirsem çook memnun kalırım.Allah razı olsun


boşandığın eşinle tekrar evlenmek, boşanıp tekrar barışanlar, boşanma sonrası tekrar barışmak

Bu kategoride yer alan Evlenme teklifi... başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ablam eşinden boşanalı 2 yıl oldu ama şimdi tekrar eski eşiyle barışacak. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.