Anasayfa
3 Şubat 2024, 18:08

Anne baba, kötü niyetli ve kötü düşünceli olursa, çocuk da bu nedenle anne ve babasına karşı gelse bağırıp çağırsa.

Anne baba, kötü niyetli ve kötü düşünceli olursa, çocuk da bu nedenle anne ve babasına karşı gelse bağırıp çağırsa.

Muhasibi
Anne baba, kötü niyetli ve kötü düşünceli olursa, çocuk da bu nedenle anne ve babasına karşı gelse bağırıp çağırsa kim günahkâr olur

Cevap: Çocuk günahkâr olur. Çünkü Allah (Azze ve Celle) şöyle buyuruyor:
Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana ve babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine of! bile deme; onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle.
İsrâ: 23
Ama anne ve baba bize kötülüğü emrederse, onları azarlamadan bu iş kötüdür deyip yapmamamız gerekiyor. Sad bin Ebi Vakkas (RadiyAllahu Anh)‘ın yaptığı gibi.
Sad bin Ebi Vakkas (RadiyAllahu Anh)‘ın annesi Ebu Süfyan’ın kızı idi. Sad bin Ebi Vakkas (RadiyAllahu Anh) İslamı ilk kabul edenlerdendi. Annesine karşı çok saygılı ve hürmetkârdı. Annesi bir gün oğluna şöyle dedi:
−Bu ortaya çıkan yeni din nedir? (Eğer dininden dönmezsen) Allah’a yemin ederim ki:
Sen eski dinine dönene kadar ne yemek yiyeceğim, nede bir şey içeceğim açlıktan ölüp gideceğim ve sana da:
Ey Anne katili diyecekler dedi.
Bunu söyledikten sonra iki gün yemek yemedi ve bir şey içmedi. Nihayet oğlu Sad bin Ebi Vakkas (RadiyAllahu Anh) annesinin yanına gidip dedi ki:
−Ey anneciğim! Senin yüz tane canın olsa ve teker teker bunlar çıksa, yinede hak dini terk etmem. İstersen yemeğini ye istersen yeme.
Annesi ümidini kesince artık yemeğe içmeye başladı. Bu olaydan sonra Allah (Azze ve Celle) anaya babaya iyilik etmeyi, Allah’a şirk koşmakta onlara uymamayı emretti ve Allah (Azze ve Celle) şu ayeti indirdi:
Biz, insana, ana babasına iyilik etmesini emrettik. Bununla beraber eğer bana bir şeyi ortak koşman için sana emir verilirse onlara itaat etme! Dönüşünüz ancak banadır. Ankebut: 8
Sad bin Ebi Vakkas (RadiyAllahu Anh)‘dan rivayet edildiğine göre şöyle demiştir;
Allah (Azze ve Celle) benim hakkımda dört ayet indirdi.
Birincisi: Annem, ben Muhammed (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)‘in dininden dönmedikçe yememeye ve içmemeye yemin etmişti. Bunun üzerine Allah (Azze ve Celle) şu ayeti indirdi:
Biz, insana, ana babasına iyilik etmesini emrettik. Bununla beraber eğer bana bir şeyi ortak koşman için sana emir verilirse onlara itaat etme. Akıbet ve dönüş banadır.
Ankebut: 8
İkincisi: Ben savaş ganimetinden çok hoşuma giden bir kılıç için Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)‘e:
−Ey Allah’ın Rasûlü bunu bana verir misin? dedim. Buna müteakiben Allah (Azze ve Celle) şu ayet indirdi:
Sana savaş ganimetini soruyorlar…
Enfal: 1
Üçüncüsü: Ben hastalanmıştım. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) beni ziyarete geldi. Ey Allah’ın Rasûlü! Ben malımın yarısını vasiyet edeyim mi? dedim. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):
Hayır dedi. Ben tekrar:
−Üçte birini vasiyet edeyim mi? dedim. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) sûkut etti. Bundan sonra malın üçte birini vasiyet etmek caiz oldu.
Dördüncüsü: Ensardan bir topluluk ile beraber şarap içmiştim. Bunlardan bir adam Mekke yolu üzerinde Lehyey Cemel adındaki yerde burnuma vurdu. Bende Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)‘e gidip şikâyet ettim. Bunun üzerine Allah (Azze ve Celle) şarabı haram eden ayeti indirdi. Bakara: 19
Buhari Edebül Müfred: 1/1-24


Cevap: Anne baba, kötü niyetli ve kötü düşünceli olursa, çocuk da bu nedenle anne ve babasına karşı gelse bağırıp çağırsa.

ASUDE
anne ve babalarda yaptıkları herşeyden sorguya tutulacaklardır özellikle evlatlarına karşı yaptıkları karşılıksız kalmayacaktır ama evlat yinede sabırlı olup Allah’a sığınmalıdır

Okudunuz mu?  Namaz kılındıktan sonra seccadenin köşelerini kıvırıp öyle kalkıyorlar. Bunun anlamı nedir

Cevap: Anne baba, kötü niyetli ve kötü düşünceli olursa, çocuk da bu nedenle anne ve babasına karşı gelse bağırıp çağırsa.

Kayıtsız Üye
her şeyde çocuk mu günahkar Allah aşkına… öyle şey mi olur? psikolojik, fiziksel ya da cinsel yönden o kadar istismar edilen, aile içi enseste kurban olan o kadar çocuk varken böyle bir kararı nasıl verirsiniz? Kötü ana baba diye bir şey var, her şeyin kolayını bulmuşsunuz be…

Okudunuz mu?  Gmail Hesabı Satmak Caiz Mi?

Yorum: Anne baba, kötü niyetli ve kötü düşünceli olursa, çocuk da bu nedenle anne ve babasına karşı gelse bağırıp çağırsa.

Kayıtsız Üye
Kesinlikle ya anne baba çocuğunun kalbini kırması aşağılaması yıllardır korkak üzgün umutsuz bir çocuk yetiştirmeleri … bunu. Günahı be herşey çocuk günah ne görse onu yapıyo çocuk!

Okudunuz mu?  Domuz kılından traş fırçası kullanılabilir mi?

Kayıtsız Üye
Selamın aleyküm, cümleten hayırlı cumalar. Konuyla alakalı kafama takılanları başka bir konu altında yazmıştım buradan da yazmak istedim, yani benim anladığım bu hususta baba yada anne kötü olsa da sabredip bu Allah tan imtihandır demek gerekiyor doğrumu dur ? Allah sabredenlerden eylesin hepimizi.

Okudunuz mu?  Korku filmi izlemek caiz midir?

Hoca
Evet. Anne ve Babanın küfür dışındaki eziyetlerine tahammül göstermek gerekir.


Kayıtsız Üye
Anne baba da çeşit ceşittir. Ben burd söylenen hiç bir şeye katılmıyorum iyi anne babam beni yanlış yönlendirsin hayatımı karartsin anne baba deyip gececekmiyiz şu busunceleri bırakın artık örümcek kafalı olmuşsunuz hepiniz anne baba 5 bakkalık zevkleri için beni dünyaya getirecek sonra yanlış yönlendirecek sonrada iyi bunlar anne babam yok öyle bir dünya öyle anne babaları evime koymayı bırak daha çok resim etmek düşürmek için her şeyi yaparım anne babam benim için fedakarlık yapmışsa beni doğru yönlendirip bir insan yaratmış sa o zaman onlar için herşeyi yaparım lütfen konuyu genelleme yaparak saptirmayin siz insan olsanız zaten iyi anne baba ve kötü anne baba var diyerek konuya girmek gerek genelleme yanlış yanlış yonlendiriyorsunuz bu bakıma insanları

Okudunuz mu?  Allahıma dua etsem, ne kadar yalvarsam da Hikmet i İlahi işlerim sarpa (yardım)

Dumam
Sana anne baban ne derse onu yap denmiyor onlara kötü davranma diyor bunun nesini anlamadın? Ailen sana zarar veriyosa onlara kötü davranmadan ayrılıp kendi hayatını kurarsın onlara küfür edip zulm etmek zorunda değilsin.


era
Öncelikli olarak Allah insanı insan olarak ve kul olarak yaratmıştır. Her şeyden evvel yaradılış saygı kural sınırları içerisinde davranmak gerekir.Analık ve babalık bir sıfat ve değerdir. Çocuğun doğumu ile başlar.Eğer bu değere sahip olmayacak hal ve hareketler yapılırsa o zaman ana ve baba değerine sahip olamaz. Kuranı kerimde ana ve babaya iyilik ve hürmet emredilir.Bu sıfata haiz her anne baba bu hürmeti hakkeder.Fakat çocuğun hakkını gasp eden yetiştirilmesinde onu günaha sürükleyecek hiçbir tedbiri almayan kadın ve erkek hangi sıfata dahildir ? Böylesi kadın ve erkekler ahirette çocuklarından hesap ve ceza korkusundan dolayı kaçacak yer arayacaklardır. İnsanca yaşamanın hariçinde yapılan hiçbir davranış ve muamele kabul edilemez ve edilmemelidir.Hangi sıfata ve kimliğe sahip olursa olsun !

Okudunuz mu?  Kaynanamla geçinemediğim halde eşim beraber oturmaya zorluyor

Kayıtsız Üye
Öncelikle selamın aleyküm benim adım kübra anne baba hakkı kardeş hakkı diyorlar . Evet dinimizde bu hak var ama diğer hakları da gözardı etmemek gerekli karı koca hakları evlat hakkı komşu hakkı vs. Anne olan bir şahıs evladına ne olursa olsun kıyamaz onun iyiliğini düşünür onun psikolojisini düşünür ve onu uşağı olarak görmez kaldı ki bu evladının çocuğu varsa hiç bir şekilde laf söylemek ona düşmez herkes anne hayvan bile anne oluyor Ama evladına bakıyor evladı ona değil her anne bir olamaz görüyoruz işte cennet annelerin ayakları altında deniyor evet ama altında mertebesini geçmiş değil onun için öncelikle bir insan doğruyu bilecek kendi kararlarını kendisi verebilecek Allah böylesi kötü niyetli insanlardan korusun aminn.

Okudunuz mu?  Neden yahudiler Müslümanlara bu kadar düşman?

Kayıtsız Üye
Merhaba hocam eşimle ayrıldım iki kızım var benimle birlikte eşimin ailesi ve eşim çocuklarımı istemedi benden başka kimsesi yok onların ailem çocuklarıma babanıza gidin diye laf ediyorlar bizlere çok kötü davranıyorlar gidicek yerim yok çocuklarıma çok ağır laflar ediyorlar sürekli kavga ediyorum ailemle çocuklarıma laf etmeyin diye banada çok laf ediyorlar babam beni kandırıp bileziklerimi evliyken aldı ben ozamanlar 19 yaşındaydım eşimin haberi yokken aldı her gün ağlayarak dua ederek günüm geçiyor sabrediyorum evden gitsem ayrı eve hiç esyam yok çocuklarıma bakanım yok bana yardım edin napmam lazım ailemin cezası bu konuda ne olur ben çok yoruldum haksız yere dışlıyorlar bizi 😔

Okudunuz mu?  Nuh (a.s) gemi yaparken ona kim yardım etmiştir?

Ensar
Allah sizlere sabır ihsan etsin, sabredin ve ecrinizi rızkınızı Allahtan isteyin. Allah’a yalvarın ve içtenlikle ondan isteyin.
Babanızın sizden haksız yere aldığı bilezikler elbette onun değildir lakin sizin burada sabretmeniz en büyük mükafat olacaktır. Çocuklarınıza en güzeli olan ahlak prensibini uygulayın, her ne olursa olsun akrabalarınız olanlara karşı kırıcı davranmayın size yakışanı yapın inşAllah biran önce huzura ve mutluluğa erişirsiniz.

Okudunuz mu?  Çarşaf giymek farz mıdır? Bir cemaate mensup olmak şart mıdır?

kötü anne baba, islamda kötü anne baba, kotu anne ve baba

Bu kategoride yer alan Gazlı içecekleri içmekte bir sakınca var mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Anne baba, kötü niyetli ve kötü düşünceli olursa, çocuk da bu nedenle anne ve babasına karşı gelse bağırıp çağırsa. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.