Anasayfa
22 Aralık 2022, 10:41
kadin
Yönetici

Hamile kalmamak içi tüpleri bağlatmak günahmı?

Hamile kalmamak içi tüpleri bağlatmak günahmı?

Kayıtsız Üye
Hamile kalmamak içi kordon (tüpleri) bağlatmak caiz midir?


Cevap: Hamile kalmamak içi tüpleri bağlatmak günahmı?

Hoca
"Evleniniz, çoğalınız, çünkü ben Kıyamet gününde sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim." (Beyhakî, 7:81)
"Sevimli, doğuma müsait kadınlarla evlenin" (Ebu Davud, Nikah, 2; İbn Mace, Nikah,1).

Hadis-i şeriflerinden evlilikte esas alınan önemli bir noktayı öğreniyoruz, o da neslin devamını sağlamaktır. Bu meselede dikkat edilmesi gereken husus, neslin üremesini engelleyici tedbirleri baştan almaktır. Yani doğurabilen hanımlarla evlenmektir.

Her meselede olduğu gibi, bu meselenin de şüphesiz birtakım istisnaları vardır. Bazı şartlarda hadis-i şeriflerde de müsaade edildiği "azl"e, bugünkü tabirle doğum kontrolüne ruhsat verilmektedir.

Kordonları bağlatmaya, tıbbî deyimiyle "tüplerin bağlanması" meselesine gelince;

Gerek erkeğin ve gerekse kadının tüplerinin bağlanması yolu ile bir daha çocuk yapma kabiliyetinden mahrum kalmaları hem dinen, hem tıbben sakıncalı bir metottur. Birçok yan tesiri vardır. Geçici kısırlaştırma ise kısmen benimsenebilir. Bazen anne adayının sağlığını ciddi şekilde tehlikeye sokan hallerde kısırlaştırma yapılabilmektedir.

Okudunuz mu?  Hörgüç yapmadan şalın altına nasıl saç bağlanır

Meselâ üçüncü sezaryen ameliyatlarından sonra bir yenisi anne için riskler taşıyorsa, batın yavrunun çıkarılması için hazır açılmışken tüpler bağlanarak kısırlaştırma yapılabilmektedir. (İnsan ve Cinsi Hayat, s. 100)

Görüldüğü üzere, bu uygulama hem geçici, hem de herkes için her zaman değildir. Yani ancak zaruret halinde başvurulabilecek bir çaredir. Bu çeşit meselelerde tıp müsaade etmiyorsa, din de müsaade etmez. Çünkü dinin esaslarından birisi de neslin ve canın muhafazasıdır. Bunun için böyle bir zaruretle karşılaşınca tek doktorun kararından ziyade, tıbbî bir kurulun kararına itimat edilmelidir.

Okudunuz mu?  2 adet arası temizlik süresi on beş gün bu süre ilk adetin başlamasıylamı bitmesiylemi baslar

Mehmed PAKSU


Cevap: Hamile kalmamak içi tüpleri bağlatmak günahmı?

Misafir
Bağlatmak kalıcı kısırlaştırmak anlamına geldiği için caiz değildir. "Kısırlaştıran bizden değildir." Diye tehdit vardır. Kondom kullanmak veya azil yapmak mekruhtur. Onunda yapılmaması lazım. "O (Azil), gizli öldürmedir" dedi ve ardından da "Diri diri öldürülmüşlerin hesabı sorulduğu zaman ise…" ayetini okudu.


Cevap: Hamile kalmamak içi tüpleri bağlatmak günahmı?

Kayıtsız Üye
Ben bağlattım ama pişman oldum bu kadar günah olduğunu düşünmedim 3 sezaryenden sonra tehlikeli olur dendi

Okudunuz mu?  Adet kanı içirilmesi

Kayıtsız Üye
iyi günler 4 çocuğu olan ve yası 40 olan birisinin hamileliği önlemek için tüplerini bağlatması günah mıdır


mum
tüpleri bağlatmak günah mı?
< tüplerini baglatması günah mıdır >
Kocanız izin veriyorsa günah değildir. Çocuk sahibi olmamak için tüp bağlatmak kocanın iznine bağlıdır.


Kayıtsız Üye
3 sezeryandan risk taşıyor bildiğim kadarıyla bir daha çocuğa kalmama için kisirlastirmak caizmidir


Şema
Kısırlaştırma işi doktor ve kocanız izin verdikten sonra yapmanız caizdir.


Kayıtsız Üye
yaşım 40 ikinci evliliğim üç tane ilk evliliğimden birde buradan olunca sezaryen zorunlu olunca bende eşimin izniyle bağlattım ama daha önemlisi bağlamama sebep ben çok inançlı biriyim eşim sürekli isyan ediyor çok inançsız ve Allah’a peygambere meleklere küfür ediyordu bende böyle bir adama çocuk yapılmaz düşüncesi ile bağladım hamile kalıpta aldırmaktansa bağladım ne olur bana bir cevap yinede şuan çok pişmanım.

Okudunuz mu?  Eşim boşanmak istiyor

Kayıtsız Üye
Doktor ve Kocanız izin verse bile dini açıdan caiz değil ise (ki zaruret halinde cevaz veriyor)…bu durumda hesap verirken yanınızda ne doktor nede kocanız olacak.


Kayıtsız Üye
3. çocuğa hamileyim ama başka istemiyorum tüylerimi bağlatmak istiyorum normal Doğum yapsam sonra başlatabilir miyim


arifselim
Tüpleri bağlatmak yani kendisini kısırlaştırmak çok zaruri durumlarda caiz olur. Bir zaruret yokken bunu yaptırmak caiz görülmemiştir. Ayrıca eşinde izni gerekmektedir.


Kayıtsız Üye
Benim hamile kalıca sağlık sorunlarım arttı tedavi gördüm ayağa kalkamadım diğer çocularım perişan oldu eve bakıcı getidik hal böyle olunca tüpleri bağlatmak istiyorum caizmidir

Okudunuz mu?  Adetli iken kuranı kerim okunur mu?

arifselim
Normal durumlarda dinimiz bunu yapmaya izin vermez. Ancak kadın veya erkek büyük bir zaruret halinde ve uzman doktorunda tavsiyesi ile bunu yapabilir.


Kayıtsız Üye
Bende 25 yaşında baglattim. Ama şuan çok pişmanım çünkü ilk evliligim bitti ikinci bir evlilik yaptım ve eşim o kadar çok çocuğu olsun istiyor ki bense onu gördükçe çok pişman oluyorum. Gerçekten birseylerde aceleci olmak iyi bir şey diyil. 2 evladım var ama bu eşimi böyle görünce hiç rahat diyilim. Sizlerden gerçekten bu konuda iyi düşünüp iyi karar vermeniz çok önemli bunun için pişmanlık olmasın .ben çok pişmanım. Bana insanlar derken açıkçası kullak ardı ediyordum ve şimdi çok iyi anlıyorum ama iş işten geçmişti artık karar verirken sizden ricam iyi düşünün.

Okudunuz mu?  Yapılan Makyaj Tamamen Silinemiyorsa?

mum
< İki çocuğum var tüplerimi bağlatmak istiyorum spraille korunuyorum oda enfeksiyon yapıyor bağlatsam günah mıdır

>
Kocanız rıza gösteriyorsa dini bir sakıncası olmaz


Kayıtsız Üye
Hocam benim eşim kordon bağlatalı yirmiyıl oldu ve çocuk sahibi olmak istiyorum mümkün müdür teşekkürler


Selam2
Bunun cevabı hocada değil doktordadır.


Kayıtsız Üye
ben 3. sezeryanda tupligasyon yaptırdım ama pişman oldum ne yapi cami bilmiyorum. günah olduğunu bilmiyordum..


Kayıtsız Üye
Esim ve ben tek gen hastaligi var taşıyıcısıyiz bizde pgt yobtemiyle tup bebek düşünüyoruz 2 tane cocugumu kaybettim 1 cocugum yasiyor tup bebekb yaptirmak günah mı

Okudunuz mu?  Adet döneminde sarı akıntı gelmesi adetin bitişi sayılır mı

arifselim
Tüp bebek konusunda erkeğin spermlerinin hanıma verilmesi ile olursa bu caizdir aksi takdirde olması haramdır caiz değildir. Tüp bebek içinde zaruri durumlardan dolayı bu yola baş vurulmalıdır.


Kayıtsız Üye
Merabalar öncelikle Ben 28 yaşinda 4 çocuk annesiyim ve çocuklarim hep,arka arkaya oldu çok zorluklar çektim şuan doğum kontrol hapi kullaniyorum ve çok korkuyorum ya yüzde biri denk gelirde hamile kalirsam hep bu korkuyla yaşayamam sürekli adet gecikmelerinde ya hamileysem diye dövünmekten bıktım ve bu son çözüm tüpleri bağlatmak bu benim için çok iyi olacak endişelerim korkularim bitecek ama yinede endişedeyim yaşim çok genç ne yapmalıyım nolur yardımcı olun

Okudunuz mu?  Cünüp bir bayan adet olduğu için gusül alamıyorsa...

mum
Karı koca fikir birliği içindeyseniz ve çocuk yapmak istemiyorsanız tüpleri bağlatabilirsiniz ama sağlık açısından bir sorununuz yoksa tavsiye etmiyoruz.
Siz tedbir alın buna rağmen Allah bebek verirse baş tacı edin:)


Kayıtsız Üye
Gordon bağlıyken ölmek günah mı açtırmak mı lazım bilgisi olan cevap yazsın lütfen benim kordanlarım bağlı çok huzursuzum.


arifselim
Bu durumunun ölümle ve açtırılması ile hiç bir ilgisi yoktur. Asıl önemli olan bu işlemin ancak zaruret durumu varsa yapılmasıdır. Yani sen caiz olup olmadığına dikkat et. Öldükten sonra kordonların olup olmamasının önemli değildir.


Kayıtsız Üye
Merb ben 3. Bebeğime hamileyim üçüncüyü düşünmememize rağmen gebe kaldım Rabbim neylerse güzel eyler lakin 4. Bir çocuk düşünmüyorum ve doğumdan sonrada kordon bağlatmayı düşünüyoruz çok çocuk sahibi olmak tabiki de güzel lakin maddi yönden ister istemez çöküş oluyor ve ebeveyn olarak gelecekleri hakkında da endişe duyuyor insan rabbim affetsin günah olduğunu bile bile hala aynı fikirdeyim bağlatmayı düşünüyorum Allah’ım 3 evladıma sağlıklı huzurlu bereketli ömür nasip etsin inşAllah

Okudunuz mu?  İğne Oyası Yatak Odası Takımı

Kayıtsız Üye
Dördüncü hamileliğim ve çok erken yaşta anne oldum tüplerimi bağlanmak istiyorum çünkü sağlıklı ve düzenli korunamıyoruz eşimle 3. Ve 4. Hamileliğim istemsiz oldu yani dünyaya 4 çocuk getirmiş oluyorum esi de bende tüplerimi başlatmak istiyoruz. Ortak kararımız böyle mümkün mü?

Okudunuz mu?  Hamile kalmak için meryem suresini 41 gece aralıksızmı okumalıyız yoksa birkaç gün ara verilebilirmi

FıkıhYolu
Bunu yapmanız caiz değildir dinimiz müsaade etmiyor çünkü bu bir keyfi bir uygulama hayatı tehlikeniz yok bu kordon bağlatmak ancak doktor birdaha çocuk yapmak hamile kalmak sizin için hayati tehlike taşıdığını söylerse ancak bu durumda yapabilirsiniz Allah’a emanet olun


tüpleri bağlatmak günahmı, kordon bağlatmak günahmı, tüplerin bağlanması günahmı

Bu kategoride yer alan Eşi ölen yada boşanan kadınlar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hamile kalmamak içi tüpleri bağlatmak günahmı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.