Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:57
fikih
Abone

Hacca veya umreye bayanın tek başına gitmesi doğru mudur?

Hacca veya umreye bayanın tek başına gitmesi doğru mudur?

maydın
Soru

Benim kardeşim umreye gitmeye niyetli. kendisi bayan olduğu için 90 km sonrasına tek başına yolculuk yapamıyormuş. Bu doğru mu? Doğruysa bu 90 km kuralı hac yada umre için geçerli mi?

Okudunuz mu?  Cemaatle namaz kılmak farz mı

Soru

Boşanmış bir kadın tek başına umreye gidebilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz;
Şafiî mezhebine göre haccın kadına vacip olabilmesi için, kocası veya mahremi veya güvenilir bir kaç kadının bulunması gerekir. Yani kadının kocası veya mahremi varsa onunla birlikte hacca gider, yoksa bir kaç kadın bulunduğu takdirde onların refakatiyle hacca gidebilir.

Okudunuz mu?  Kunut dualarını bilmeyen

Şayet bunlar da bulunmazsa emniyet olduğu halde hacca gitmeye mecbur değildir. Amma isterse gidebilir.

Yalnız kadın hac farizasını eda etmiş, nafile olarak hacca gitmek isterse, ancak kocası veya mahremiyle birlikte gidebilir. Kadınlarla birlikte gitmesi caiz değildir.

Hanefi mezhebine göre ise, kadın, kocası veya mahremi olmazsa hacca gidemez. Mutlaka gitmek isterse nafile haccı ve umre olmamak şartıyla yolculuk hususunda Şafiî mezhebini taklîden gidebilir.

Okudunuz mu?  Eşler aynı anda gusül abdesti alabilir mi

Bu durumda bir kadın yalnız olarak umreye gidemez.


Cevap: Hacca veya umreye bayanın tek başına gitmesi doğru mudur?

HADİE
hac ve umreye gitmek çoğu müslümanın hayalidir fakat hanifi mesebine göre kadının hacca gidebilmesi için yanında babası erkek kardeşi oğlu kocası olmalıdır şafi mesebine göre de bu aynıdır ama güvenilir birkaç kadınlada gidilebilir

Okudunuz mu?  Erkeğin eşini yanağından öpmesi abdesti bozar mı?

Umreye gitmek

Kayıtsız Üye
Umreye gitmek istiyorum bir miktar para biriktirdim ama bekar bayanların yanlız gitmemesi gerekiyormuş kardeşi amcası ya da eşi olması gerekiyormuş benim hiç biri yok ben umreye nasıl gidebilirim:(


Yorum: Hacca veya umreye bayanın tek başına gitmesi doğru mudur?

arifselim
Şafii mezhebine göre eğer güvenilir bir müslüman kadın gurubu olursa bunlarla birlikte gitmesi caizdir. Ancak bir kadının tek başına sefere çıkması daima sıkıntılıdır ve sorunlarla karşılaşması mümkündür. Allah bir imkan vereceği zamana kadar sabretmeni tavsiye ederiz.

Okudunuz mu?  Cübbe sünnet midir?

kadınların hacca gitme şartları, kadınların umreye gitme şartları, bayanların umreye gitme şartları

Bu kategoride yer alan Soru: Hint kınasıyla geçici dövme yaptırmak günahmı dır?Abdest tutmama gibi bir durum varmı dır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hacca veya umreye bayanın tek başına gitmesi doğru mudur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.