Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:11

Güneş enerjisi ile ısınan su kullanılmamalı deniliyor. Bu, doğru mudur

Güneş enerjisi ile ısınan su kullanılmamalı deniliyor. Bu, doğru mudur

Muhasibi
Cevap: Güneş enerjisi ile ısınan suyu kullanmakta hiçbir sakınca yoktur.
Aişe (RadiyAllahu Anha) şöyle dedi:
Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) yanıma girdi, ben güneşte su ısıtmıştım.
Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) bana:
‘Ey Hümeyra! Böyle yapma, kuşkusuz bu alaca hastalığına sebep olur’ buyurdu.
Not: Bu hadis, mevzu olup uydurmadır! Yani asılsızdır!
Darekutni 1/38/2, Beyhaki 1/6, Albani İrva 18
Yukarıda ki mevzu yani uydurma hadis sebebiyle, insanlar asırlardır güneşte ısıtılmış suyu kullanmaktan imtina etmişlerdir. Günümüzde ise sık sık sorulan bir soru vardır:
−Güneş enerjisi ile ısıtılan suyu kullanmak sakıncalı mıdır?
Bu sorunun cevabı çok açık, normal kaplar içerisinde güneşte ısıtılan suyu kullanmayı yasaklayan deli uydurma ve asılsız olunca ve dolayısıyla o suyu kullanmada hiçbir sakınca olmayınca, cam kaplar içerisinde hava almadan güneş enerjisiyle ısıtılan suların kullanımında sakınca olmadığı kendiliğinden ortaya çıkar.
Aksine bunun enerji tasarrufu açısından insanlara birçok maddi yönden ve zahmetsiz kolay elde ediliyor olma açısından da faydası vardır.


Cevap: Güneş enerjisi ile ısınan su kullanılmamalı deniliyor. Bu, doğru mudur

Fetva Meclisi
Klasik fıkıh kaynaklarımızda güneş altında bırakılan bakır, tunç, alüminyum gibi kaplardaki su ile abdest almanın mekruh olduğu belirtilmektedir. Ancak bu hüküm, güneş altında bekletilen suyun baras (alaca) hastalığına sebep olacağını ifade eden bir rivayete dayandırılmaktadır. Bu hadis zayıf kabul edilmektedir. Yine kaynaklarda testi, küp, çömlek gibi topraktan yapılan kaplardaki su ile abdest almanın ise sakıncasının olmadığı belirtilmekte; gerekçe olarak da bu kaplardaki suyun hastalığa sebep olmadığı gösterilmektedir. İmam Şafiî de güneşte ısıtılan su ile abdest almayı sadece tıbbi açıdan mekruh gördüğünü ifade etmektedir.

Okudunuz mu?  Cuma üç kere üst üste cuma namazına gitmeyenin nikahı düşer mi?

Ayrıca Şafiî kaynaklarda, söz konusu hükmün, kaptaki suyun tabiatını değiştirecek derecede sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerle alakalı olduğuna dikkat çekilmektedir.

Sonuç olarak güneş altında ısıtılan su ile abdest almanın uygun bulunmayışının gerekçesi bir hastalığa neden olmasıdır. Ancak günümüzde güneş enerjisi ile ısıtılan suyu kullanmanın bir sakıncası bilinmemektedir. Dolayısıyla böyle bir su ile abdest almak ve gusül etmekte dinen bir sakınca yoktur.

Okudunuz mu?  Kendi kanını emmek haram mıdır?

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU


güneş enerjisi suyunun zararları, güneş enerjisi suyu yemeklerde kullanılır mı, güneşte ısınan suyun zararları

Bu kategoride yer alan Bilardo, satranç gibi oyunlar caiz midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Güneş enerjisi ile ısınan su kullanılmamalı deniliyor. Bu, doğru mudur Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.