Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:06

Nifâk (münâfıklık) çeşitleri nelerdir ve nifâk ne demektir?

Nifâk (münâfıklık) çeşitleri nelerdir ve nifâk ne demektir?

DangeR
Soru:
Nifâk (münâfıklık) çeşitleri nelerdir ve nifâk ne demektir?

Cevap:

Nifâk iki çeşittir:

Birincisi:İtikâdî nifâktır ki bu nifâk,Kur’an-ı Kerîm’de birçok yerde zikredilmiş, Allah Teâlâ bu nifâk ehline cehennemin en alt tabakasını uygun görmüştür.
İkincisi: Amelî nifâktır.
Nitekim Peygamber-sallAllahu aleyhi ve sellem- bu konuda şöyle buyurmaktadır:
(( أَرْبَعٌ مَنْ كُنَّ فِيهِ كاَنَ مُناَفِقاً خاَلِصاً، وَمَنْ كاَنَتْ فِيهِ خَصْلَةٌ مِنْهُنَّ كاَنَتْ فِيهِ خَصْلَةٌ مِنَ النِّفاَقِ حَتىَّ يَدَعَهاَ: إِذاَ ائْتُمِنَ خاَنَ، وَإِذاَ حَدَّثَ كَذَبَ، وَإِذاَ عاَهَدَ غَدَرَ، وَإِذاَ خاَصَمَ فَجَرَ )) [ متفق عليه ]
"Dört haslet kimde bulunursa, o kimse hâlis münâfık olur. Kimde de bu hasletlerden birisi bulunursa, onu terk edene kadar onda nifâk hasletlerinden birisi bulunmuş olur. (Bunlar: Kendisine bir şey) emânet edildiğinde, emânete ihânet eder, konuştuğunda yalan söyler, söz verdiğinde sözünde durmaz, münâkaşa ettiğinde haktan meyledip bâtıl ve yalan söyler, küfreder ve çirkin şeylerle suçlar."

Okudunuz mu?  Kelime-i şahadet getirip intihar etmekle kişi cennete gider mi?

Başka bir hadiste şöyle buyurmaktadır:
(( آية المنافق ثلاث : إِذاَ حَدَّثَ كَذَبَ، وَإِذَا وَعَدَ أَخْلَفَ، وَإِذاَ ائْتُمِنَ خاَنَ ))
[ متفق عليه ]
"Münâfığın alâmeti üçtür: Konuştuğunda yalan söyler, söz verdiğinde sözünde durmaz ve (kendisine bir şey) emânet edildiğinde emânete ihânet eder."
Bazı fazîletli âlimler; ‘amelî nifâk, İslâm esası ile birarada bulunabilir, lâkin bu nifâk bir kimsede sağlamlaşır ve kâmil olursa, sahibi namaz kılsa, oruç tutsa ve müslüman olduğunu iddiâ etse bile tamamen İslâm dîninden çıkar’ demişlerdir.
Çünkü îmân, bu kötü hasletlerden alıkoyar.Bu hasletler bir kulda kâmil olur ve îmânı da onu bu hasletlerden alıkoymazsa, bu takdirde o kimse hâlis (katıksız) münâfık olur.

Okudunuz mu?  Müslümana gavur demek

Buhârî ve Müslim


Cevap: Nifâk (münâfıklık) çeşitleri nelerdir ve nifâk ne demektir?

Birkereyemahsus
âmeli ve itikadi nifakları somut misallerle şerhedebilir misiniz? teşekkür ederim…


nifak, nifak nedir, münafıklık çeşitleri

Bu kategoride yer alan Kafirlere Allah rahmet eylesin denir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nifâk (münâfıklık) çeşitleri nelerdir ve nifâk ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.