Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:58
fikih
Abone

Hacca giden insanların tüm günahlarının affedileceği sözü nasıl anlaşılmalıdır

Hacca giden insanların tüm günahlarının affedileceği sözü nasıl anlaşılmalıdır

maydın
Hacca giden insanların tüm günahlarının affedileceği sözü nasıl anlaşılmalıdır

Soru

1-Hacca gidenler için bütün günahlarınız afolunur. Müslüman dönüşünde acaba haccım kabul oldumu günahlarım affoldumu diye düşünür veya söylerse ilk büyük günahını işlemiş olur diye bir söz söyleniyor bu hadismidir sahihmidir? 2-Allahtan başka hiç kimse, hiçbir ibadet için kabul garantisi veremez deniyor acaba hangisi doğrudur yardımcı olurmusunuz bu konuda hadis veya ayet varmıdır?

Okudunuz mu?  Nikahı kıyan kimse şahitte olabilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz;
Hadisi şerifte Kim Allah için hacceder de kötü söz ve davranışlardan sakınır ve günahlara sapmazsa – kul hakları hariç – annesinin onu doğurduğu günkü gibi günahlardan arınmış olarak döner.

Hacca gidenlerin tüm günahlarının affedileceği sözü nasıl anlaşılmalıdır?

Okudunuz mu?  Gusül abdestinin farzları yeterli midir?

Soru

Bildiğimiz kadarıyla hac kul hakkı hariç bütün günahları affediyormuş. (Faiz, içki, kumar, zina v.s.) Ancak haccı zengin olan insan yapabiliyor. Bu durumda zengin olan insan parasının gücüyle yapmış olduğu rezilliklerden, günahlardan kurtulmuş oluyor. Parası olmayan ise günahlardan kurtulamıyor. Bu ahirettede paranın geçmesi demek olmuyor mu? Paran varsa işle günahları, sonra git hacca, gir cennete. Paran yoksa yürü cehenneme. Allah insanları parasına göre mi değerlendiriyor?

Okudunuz mu?  Cünüp iken zikir, tesbih ve Peygamber'e (sav) salevat-ı şerife okumak caiz olur

Cevap

Değerli kardeşimiz;
Bu gelen rivayetler genel olarak doğru olmakla beraber vadedilen neticelerin gerçekleşmesi bazı şartlara bağlıdır. Hadis kitaplarında geçen bu gibi sözlerin bazıları zayıf olabilir. Ancak son derece güvenilir olanları da vardır. Bu nedenle bu gibi sözlerin nasıl anlaşılması gerektiği üzerinde durmak istiyoruz:

Okudunuz mu?  Birine söz verip yerine getirmemek kul hakkı mıdır

1- Bir kaide vardır: Bir söz mutlak söylendiğinde en mükemmeli anlaşılır. Örneğin insan denilince akla Peygamberimiz (a.s.m.) gelir. Fizikçi denilince en meşhuru aklımıza gelir. Bunun gibi, "şu ibadeti yapan şu sevabı alır" sözünden aklımıza ilk gelecek olan, o ibadetin zirvesidir, en son neticesidir. Yani bu ibadetin en mükemmel sonucu budur, anlamına gelmektedir.

Okudunuz mu?  Tâ'dîl-i Erkânın Hükmü Nedir?

2 – Her sözün bazı şartları vardır. Örneğin bir arabanın katalogunda 200 km/saat hız yapabileceği yazılı olsun. Sadece bunun yazılmış olması o arabanın her zaman ve her sürücünün 200 km/saat yapacağı anlamına gelmez. Stabilize bir yolda, benzinine su karışmış, ön düzeni bozuk, gece vakti farları yanmayan veya başka yere bakan, üstelik de şoförü acemi olan bir araba aynı hızı yapmayınca bu sözün yanlış olduğu anlamına gelmez. Tam tersine söz doğrudur ama bazı gerekli şartları yerine getirilmediği söz konusudur. Bu nedenle araba bize fayda verecektir fakat istediğimiz hıza ulaşamayacaktır. Bunun gibi, biz de Allah’ın yarattığı mükemmel ve canlı bir arabayız. Bu arabanın farları olan gözler, yedikleri, içtikleri, gezdikleri, düşündükleri, ayakları gibi her şeyiyle mükemmel olacak ki o duayı okuduğu zaman o neticeyi alabilsin. Demek ki söz doğrudur. Ancak o şartları yerine getirmek kaydıyla.

Okudunuz mu?  Hanım eline değince abdest bozulur mu?

3 – Her çekirdek bir ağaçtır. sözü doğrudur. Ancak her çekirdek bir ağacın programını taşıdığı halde şartlarına uyarak ekilmezse ağaç olamaz. Bunun gibi her dua da insanı Allah’a götüren ve günahlarının silinmesine sebep olan bir sır vardır. Ancak çekirdek gibi olan bu sırrın açılması için de bazı şartlar lazımdır. İman, ibadet, niyet ve haramlardan sakınma gibi şartları yerine getiren onu ağaç gibi açacaktır. Geçmiş günahlarının silinmesine vesile olacaktır. Yoksa çekirdek olarak kalacak ve neticeye ulaşamayacaktır. Hatta hayatını yanlış yerde harcadığı için aynı zamanda sorumlu da olacaktır.

Okudunuz mu?  Selam Kimlere Verilmez?

Demek ki Hacca giden her insanın bütün günahlarının affolunması yolu açıktır. Ancak yukarıdaki şartlara uyulduğu takdirde ve kişinin durumuna göre günahları bağışlanmaktadır.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Cevap: Hacca giden insanların tüm günahlarının affedileceği sözü nasıl anlaşılmalıdır

Kayıtsız Üye
Hacca giden birinin günahları affedilir. Önemli olan Hacdan döndüğü zaman günahları tekrar işlememesidir.

Bu kategoride yer alan Denizde gusül abdesti alınır mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hacca giden insanların tüm günahlarının affedileceği sözü nasıl anlaşılmalıdır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.