Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:26
sizden2
Abone

Tuvaletimizi yaparken ister istemez iç çamaşırımıza idrar bulaşır. Sonra abdest alıp namaz kılmakta sakınca var mıdır?

Tuvaletimizi yaparken ister istemez iç çamaşırımıza idrar bulaşır. Sonra abdest alıp namaz kılmakta sakınca var mıdır?

Zeor
Arkadaşlar tuvaletimizi yaparken ister istemez iç çamaşırımıza idrar bulaşır.Sonra abdest alıp namaz kılmakta sakınca var mıdır?İç çamaşırımızda idrar olsa bile.


Cevap: Böylede olur mu?

Fetva Meclisi
< Arkadaşlar tuvaletimizi yaparken ister istemez iç çamaşırımıza idrar bulaşırSonra abdest alıp namaz kılmakta sakınca var mıdır?İç çamaşırımızda idrar olsa bile >
Değerli kardeşimiz idrar haram olduğu için çamaşırınıza bulaşır ve sizde namaz kılarsanız malesef O namazı kaza etmeniz gerekiyor. idrarın bulaştığı çamaşırı değiştirmeniz lazım….


Cevap: Böylede olur mu?

Zeor
Ama hep bulaşıyor bir damla filan ister istemez?5 vakit çamaşır mı deiştiricem :S


Cevap: tuvaletimizi yaparken ister istemez iç çamaşırımıza idrar bulaşır. Sonra abdest alıp namaz kılmakta sakınca var m

Hoca
< Ama hep bulaşıyor bir damla filan ister istemez?5 vakit çamaşır mı deiştiricem >
Tuvalette acele etmesen damla falan kalmaz.
Çamaşır değiştireceğine kendini iyice temizle ve mutlaka oturarak yap.
İhtiyacını giderdikten sonra az beklemek de fayda verir.


ikindi
yanlz isyerinde oturarak yapamam.hem ne kadar beklesem beklim derler ya ne kadar salasan salada kalir son damla donunda


Zeor
ikindi evet bendede öyle oluyor son damla kalıyor iç çamaşırda değiştirmeden namaz kılmaz mıyım?Bir de iç çamaşırdan altındaki eşofmanada deyebiliyor her defasında üstümüzdekileri çıkarıcaz mı yok mu bir çözümü?

Okudunuz mu?  Allahtan alacağı olanlar ve cennete girme meselesini

emniciba
kardesım yapacağın ıs bu :ıdrar sıcramasını ıstemıyorsan alırsın tuvalet kağıdını sağ elınle tutarsın necıs cıkan yerın onune yapısık bır bıcımde sol elınlede necıs yerıne sahıp ol yanı sabıtletstır tamadır sonrada ısın bıtınce bekle ama mutlaka ısın bıtınce öksür emınımkı faydasını goruceksın ben bole bılırım bole yaparım ALLAH ın ıznıyle bır dene
-bende bır soru sorum bu durumu yasayanlar namaz kılacak kadar necıs olsa yanı avuc ayası dıye tabır ettımız mıktarı asmazsa kılamazlarmı ?


ikindi
ben evde hep degistiririm namaz için gidigim kilot vardir bide otururken tuvalete giderken vs gidigim kilot vardir. ama mesela isdeysem tuvaletimi yaptiysam ve ordan camiye gidersem degistirme imkanim olmuyor ve bu konuda nsl davranicami bilmiyorum


emniciba
kardesım yapacağın ıs bu :ıdrar sıcramasını ıstemıyorsan alırsın tuvalet kağıdını sağ elınle tutarsın necıs cıkan yerın onune yapısık bır bıcımde sol elınlede necıs yerıne sahıp ol yanı sabıtletstır tamadır sonrada ısın bıtınce bekle ama mutlaka ısın bıtınce öksür emınımkı faydasını goruceksın ben bole bılırım bole yaparım ALLAH ın ıznıyle bır dene
kardesım dedıklerımızı bır uygula ıse yarar ınsAllah alımler ole dıyor bı bıldıklerı varkı oksurun dıyor …


CeylaN
Kardeş lavaboya girerken dikkatli olsan bu şeyler başına gelmez bunlar bizim başımıza niye gelmiyor Allah yardımcın olsun.

Okudunuz mu?  Biri bana büyü yapmış nasıl kurtulurum

ikindi
belki disarda fazla tuvalete gitmedinizden


CeylaN
< belki disarda fazla tuvalete gitmedinizden >
Ne alaka kardeşim…


ikindi
kardesim olanlarda oluyor bizde neden olmuyorda sizde oluyor demek yanlis. eğer oluyorsa önemli olan cözüm bulmak


Mehmet memo
Abi bir damla gibi olsa namaz kabul olurmu??


yakayyu
benim bildiğim 4 parmak kadar iç çamaşarında idrar olmasında sorun yok.. ama dikkat etmek gerekir.. bir de abdestten sonra 40 adım atılır ki, içeri de kalan idrar dışarı çıksın.. çünkü abdestten snora çıkarsa abdest bozulur..

bence bu kadar zorlaştırmayın.. idrarin birkaç damla elbiseye damlamasında sorun yok.. çünkü yaratılışta var.. islam asla yaratılışla ters düşmez.


musab
< Değerli kardeşimiz idrar haram olduğu için çamaşırınıza bulaşır ve sizde namaz kılarsanız malesef O namazı kaza etmeniz gerekiyor. idrarın bulaştığı çamaşırı değiştirmeniz lazım…. >
Bu bilgi Şafi Mezhebine göredir.İmam Şafi’nin görüşünü yazarken belirtilmeli değil mi?


Münevvere
Hanefi fıkhıne göre, idrar elin ayasının ortası kadar yani o da 1 tl büyüklüğüne falan tekabül ediyor. Büyük abdestte ise çok küçük bir bulaşma bile temizlenip ibadet yapılmalı..

eski zamanda değiliz gerçi yani elbise bulmak,yıkamak vs çok zor değil artık. eskiden yalnız kefen parası falan oluyormuş adamın. yada o bile olmayanlar varmışş.. Şükür


Kayıtsız Üye
selamun aleykum kardesler…. benim su konudan bir az farkli sorunum var…. tuvaletimi yapiyorum ve kendimi temizliyorum…. ama tuvaletten cikib bir az gezindikten sonra akintinin oldugunu hiss ediyorum…. her defasinda boyle oluyor….. çok vesveseye kapiliyorum… safii mezhebi bir damla idrarin namaza mani olacagini soyluyor…. su hususda bir bilginiz var midir?

Okudunuz mu?  Şeytan nasıl bu kadar insanlara tatlı dilli oldu ALLAH ın ona verdigi bir özellik mi bu?

Kayıtsız Üye
tuvalettden çıkınca yasın kadar adımla daha sonra tekrar gır


Kayıtsız Üye
Ya kardesim belirli bir miktarda sidik bulasmasi sakincali değil diye biliyorum bunu bir yerimiz kanayinca da ayni sey gecerli


halilcan
Ben tuvaletten çıktıktan ve belli adım attıktan sonra abdestimi alıyorum, fakat daha sonra bir damla idrar geldiğini hissediyorum. Bu durumda abdestimi yenilemem gerekiyor mu ve o iç çamaşırımı değiştirmek zorunda mıyım? Eğer avuç içi kadar olmadıysa idrar bulaşan o iç çamaşırı ile abdest alıp namaz kılabilir miyim?

İSTİBRA, küçük abdestten sonra akıntı ve sızıntının kesilmesine denir ki; bunu yapmak vaciptir. İstibrayı, istincadan önce yapmak abdest ve namazın sıhhatli olabilmesi için gereklidir. Fakat istincadan sonra da yapılır.

Her insanda, küçük abdestten sonra akıntı olur. Bu akıntı bazı insanlarda çok kısa zamanda kesilirken, bazı insanlarda da uzun zaman devam etmektedir. Herkes kendi durumunu bildiği için, akıntısının sonunu iyice almalı, istincayı sonra yapmalıdır.

İstibrayı tam bitirmeden abdest alınırsa, abdestten sonra gelecek olan akıntı abdesti bozar. Akıntının sonunu almak için yürümek, hareket etmek, öksürmek, ayakları hareket ettirmek, yatmak ve beklemek gibi tedbirlere başvurulmalıdır.

Okudunuz mu?  Dostluklar nasıl olmalı? Sebepsiz yere arkadaşlıkları bitirmek caiz mi?

Kadınlara istibra icap etmez. Bir müddet beklemeleri onlar için kâfidir. Yoksa abdest aldıktan sonra bir akıntı olursa, abdest bozulur ve abdestsiz namaz kılınmış olur. Onun içinde uhrevi azabı gerektirir. Zira Rasûlullah (asm),

"Kabir azabının çoğu küçük abdesttendir." buyurmaktadır. (İbn Mace, Taharet, 26)

İstibra yapmak, kanallarda kalan idrarın boşalmasını sağlamaktır. Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez.

Elbette idrar damlayan yeri yıkamak veya kağıt kullanarak damlayı elbiseye bulaştırmamak daha güzeldir. Ama idrar damladı diye namazı terk etmek, hiç doğru değildir.

Tuvaletten sonra kanallarda kalan sıvı zaten yavaş yavaş çıkacaktır. Bunun için aşırı bir hoplama zıplama yapmaya gerek yoktur. Hafifi bir gezinti ve dolaşma yeterlidir. Şöyle otuz – kırk adımlık bir gezinti yeterlidir. Eğer istibra yapmadan abdest alıyorsak, o zaman kalan idrar dışarı çıkıp, abdestimizi bozabilir. İstibra yaparken aşırılıkta hoş değildir.


Kayıtsız Üye
Bnim mesajım tuvaletimizden sonra iç çamaşıra idrar damlaları damlıyor. Tuvaletten çıkıp abdest alındığında KUR-AN’I KERİM okunurmu


Kayıtsız Üye
Tuvaletiniz yaptıktan sonra bir peçete ile sarın ve istibra yapın( belli bir süre bekleyin, yürüyün 40-50 adım veya öksürün) sonrasında idrar gelmez, başka bir yöntemde yine bir parça selpak mendili ufak bir kullah gibi yapıp deliği tıkamak, tıkanan delikten idrar çıkmayacağı için sorun kalmaz, bir iki denemeden avı olabilir sonrasında ömür boyu rahat edersiniz

Okudunuz mu?  İçim bunalıyor ibadette zorlanıyorum

Kayıtsız Üye
Ceylan kardesim dikkatli olmasa burada bilgi almak için ugrasmaz.kırıcı olmaya gerrk yok.kaldiki herzaman tuvalet kağıdı olmayabiliyor heryerde.alimlerin uygun gördüğü fetva da avuc ayasi kadari bozmaz.yanliz kabir azabinin cogu küçük abdestten oldugu unutulmadan mumkun oldukca temiz kalmaya dikkat edilmeli.Allaha emanet


Kayıtsız Üye
Tuvaletini yaptiktan sonra mendile o bölgeyi sar kardesim 40 adim yürü abdestini sonra al, sabirli olman iyi


Kayıtsız Üye
Merhaba
Okulda abdestimi almadan önce tuvalete girdim tuvaletimi yaptiktan sonra idrar geldigini hissettim namazim kabul olurmu?


Şem’a
İdrar hissi yeterli bir delil değil, mutlaka idrarın aktığını ve iç çamaşırını lekelediğini görmelisiniz


Kayıtsız Üye
Arkadarlar bir soru sorulmuş sizde insanların önüne engel koymayın yok degistirmen gerek sen nerde yasıyorsun hangi alemdesin nasıl degistircen gittin cumaya küçük abdestini yaptın yıkandın bekledim oksurdun sonra ayağa kalkınca bir damla aktı neyapsın bu adam evemi gitsin çamaşır değiştirmeye saçma saçma cevap vermeyin bir şey yapıyorsanız araştırın cevap verin Galiz Necasetten Namazın Sıhhatine Mâni Olan Miktar Ne Kadardır?

Bu pisliğin, kuru veya yaş bir madde olup olmamasına göre, namazın sıhhatine mâni olan miktar değişir. Şöyle ki: Galiz necaset tabir edilen ağır pislik, kuru bir madde ise, bir dirhem, yani üç gramdan az olmalıdır. Üç gramdan fazlası, namazın sıhhatine mâni olur.

Okudunuz mu?  Dini tartışma

Eğer yaş bir madde ise, el ayası dediğimiz avuç içinden daha geniş bir alana yayılmamış olması şarttır. El ayasından fazla bir kısmı ıslatmış olan pislik, namaza mânidir. Namaz kılabilmek için bu miktardaki pisliklerden temizlenmek farzdır.

Bu miktarlardan aşağı olan pislikler, namazın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak yine de bu miktar pisliğin -eğer mümkünse- yok edilmesi sünnettir. Fırsatınız ve imkânınız varsa değiştirmek en güzeli sonuçta Rahman ve Rahim olan Allahın huzuruna çıkacaksınız Allah’a emanet olun


Kayıtsız Üye
bazende farketmeden külotta hafif bir sarılık oluyor değiştirme imkanı da yok ne yapmalıyız su döküp sıksak -ilmihalde öyle yazıyor-olur mu (islam alimleri tüm mezhepler ittifakta olduğu bir konu da şudur ki 1damla idrar olursa namaz sahih olmaz ama iğne ucu kadar idrar affedilmiştir)


arifselim
İdrar damlaları iç çamaşırını akmışsa bu yeri su ile yıkayarak ve sıkarak onunla namaz kılınabilir bu caizdir. Ancak şüphe ile değil kesin bilgi ile hareket edilmelidir.


Gazi1071BJK
Benim Altın Başlık dediğim aslında padman istibra mendili olan sey var. Onu tavsiye ederim. Ben 2 gündür kullanıyom memnunum. Almanı tavsiye ederim. Kargo dahil 18.80 aldım içinde 50 tane çıkıyor. Herzaman arka cebimde tasiyorum. İstersen Botanikecza sitesinden alabilirsin. Ben ordan aldım ister baska yerden al.


Kayıtsız Üye
Peki idrar kuruduktan sonra abdest alır kılarsak namaz geçerli sayılırmi yoksa illaki çamaşırı değiştirmemizmi lazım.

Okudunuz mu?  Maliki mezhebi cemaatle namaz nasıl kılınır

Sabır
İllaki çamaşırını değiştirmen lazım.


Kayıtsız Üye
?siniz bittikten sonra peceteyi iki kat yapin koyun bir 5 veya 10 dakka sonra cikarin peceteye damlamis olacaktir zaten


Acizanekul
Bilen bilmeyen herkes yorum yapiyor ,sizin dediginize göre hareket ederse yanlissa vebali size olur ,yok bizde neden olmuyor falan , ayıp, insan insana benzemez her bunye farklidir sende olmaz onda olur belki bir rahatsizligi var.
MasAllah herkes fetva verir olmus susun da forumdaki hocalar konussun


Kayıtsız Üye
Peçete koyun en iyisi namaz koyacağınız zaman ateşten önce çıkarın atın sonra abdes alın


BemreS
Şu konuya bir açıklık getirelim.Öncelikle hangi tuvelete yapıyorsanız yapın oturarak tuvaletimizi yapıyoruz.Küçük tuvaletten başlayalım..(erkekler için)
İlk önce tuvaletimizi oturarak yaptık ,yaptıktan sonra şevhet amaçlı olmayıp elimizi avret yerimizin alt kısmından yukarıya doğru çıkartıp idrar borumuzda kalan bir kaç damlayı çıkartıyoruz ve avret yerimizi suyla yıkıyoruz.Eğer elimizde tuvalet kağıda varsa avret yerimizdeki suyu siliyoruz. Sonra tuvalet kağıdından (pamukta olur) küçük bir parça koparıyoruz ve top haline getirip avret yerimizin ucundaki yeri bu kağıt topla tıkıyoruz.Böylece kalan idrarın çıkmasını engelliyoruz.Eğer sabahları it çamaşırınızda mezi lekeleriyle karşılaşıyorsanızda.Yine gece yatmadan önce avret yerimizi tuvalet kağıdı parçasıyla tıkayıp yatabilirsiniz.Eğer tuvalet kağıda yoksa tuvalette gezinip öksürüp avret yerimizdeki son idrarın çıkmasını beklemeli ve yine yıkayıp tuvaletten çukmalıyız.
Büyük tuvalette de benzer şeyleri yapıyoruz.
Büyük tuvaleti yaptıktan sonra pisliğin çıktığı yeri su ve elimizle taharetleyip mümkünse peçeteyle siliyoruz, büyük tuvaletimizi yaparken aynı zamanda idrarda çıktığı için yine yukarıdaki şeyleri yapıyoruz.Tuvalet kağıda yoksa tuvalette bir müddet suyun kurumasını beklemelisiniz.
Umarım sizi doğru bilgilendirebilmişimdir yalnışım varsa söyleyin lütfen.
Bu arada kabir de en çok tuvalet adabında sorguya çekileceğinizi bilmek isterim.

Okudunuz mu?  El-Hâkim esmaul hüsna

Kayıtsız Üye
Oturarak yapmadığın takdirde namaz batıl olabilir kardeşim çünkü üzerine damlar muhakkak oturarak yap ve peçeteyle temizle damla damlamıyor 5 dk taharete ayır lazımdır


Çözüm
ozaman yapacagin basit isini gor eline pecete al kiloduna peceteyi koy eyer sen is yaparken damlarsa peceteye damlar sonra namaza gideceginde peceteyi cikarir atarsin kilodun temiz kalir


Kayıtsız Üye
Yav beyler bilip bilmeden cevap vermeyin isi zorlastirip insanlari dinimizden uzaklastirmayalim lütfen iyice arastirin istibra denilen bir şey var ondan abdest aldikta 30 40 adim sonra da bir damla geliyor onda elbette bir sakinca yok siz isi bayaa zorlastirmissiniz lakin istibradan önce abdest almak sakincali biraz bekle tuvaletten sonra oyle abdest alt kardesim


Wolf
İslam kolaylık dinidir.ikidebir camaşır degişmeye gerek yok idrarınızı yaptıktan sonra penisinizin kokunden ucuna üç kez sıvazlayıp yıkayın .kalan damla penisin içinde kalan damladır penis geri cekil me gibi bir haraketi vardır bu yuzden içinde kalan damla dısar cıkar.buna ragmen içiniz rahat etmiyorsa bu dedigimi yaptıktan sonra iç çamasırınızın on kısmına bir kaç damla su atın bölece idararmı sumu bilemesseniz ıslaklıgı.emin degilseniz sorumlu olmaz sınız.olaki emin oldunuz camasırınız o kısmını bir parca suyla ovusdurun.silmek gibi.olay şu hiç birimizin ibadeti kusursuz olamaz. Bazı şeyleri deşdikce daha çok gömülürsünüz.kabul et ya rabbim dersin dua edersin. Bazı şeyleri kurcaladıkca vesveseye düşersin.islamda niyet çok onemlidir.unutmayın abdestede , namazada niyet ettim diye başlıyoruz.

Okudunuz mu?  Sekerat anında okunan Yasini serif

Kayıtsız Üye
Tuvaletinizi yaptıktan sonra kilodunuza pecete koyun gelen son damla idrar peçeteye gelsin abdest alcağınız zaman peçeteyi cıkarır atarsınız kilot değiştirmenizede gerek kalmaz her dakka


Kayıtsız Üye
İşiniz bittikten sonra tuvalet kagıdı koy 5 dakika sonra at kagıdı en iyisi


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm. Taharetlenip kurulandıktan sonra iç çamaşırıma bakıyorum, biraz ıslaklık oluyor. Yani yıkandığım taharet suyudur büyük ihtimalle. Çünkü iyi kurulanmadığımda öyle oluyor. Bu namaza mani midir ve iç çamaşırı pis mi sayılır o su deyince ?

Bir soru daha ; o yıkandığımız taharet suyu nereye kadar akarsa necis olur ? Yani o suyla idrarın damladığı bir yeri yıkayabilirmiyiz tuvalette iken ? (Örn: bacağa falan damlarsa, o sırada orda onu da yıkayabilir miyiz ?)


mum
Taharet yapıldıktan sonra arta kalan sular temizdir rahat olur.

Okudunuz mu?  Kolonya ve parfüm orucu bozar mı?

Tuvaletini temizlerken sıçrayan su necistir yıkanmalıdır


Kayıtsız Üye
Şimdi (affedersiniz)işte küçük abdestimi yaptım diyelim… istibra da olsun diye belli bir vakit bekledim ama iç çamaşırında öyle el avucunu geçecek idrar olmamasına rağmen gidip değiştirdim diyelim…
İsraf mı olur ? Çünkü bende artık neredeyse iç çamaşırı kalmadıda… Kafayı yiyebilirim…
(Biraz komik bir durum ama galiba vesvese oldu bir açıklık getirin bana )


muvaffak
Hanefi mezhep alimleri namazı bozacak olan idrarın miktarı konusunda el genişliğinin (ayasının) kadarını misal göstermişler, bu miktarı aşan durumlarda kılınabilecek olan namazın sahih olamayacağını fakat abdesti bozmayacağını söylemişlerdir. Şafii alimler ise bu konuda kesin bir karar vermişler, eser miktar necaset dahi olsa kılınacak namazın sahih olmayacağını belirtmişlerdir.


idrar damlamış iç çamaşırı ile namaz kılınır mı, idrar bulaşmış çamaşırla namaz kılınır mı, iç çamaşırda idrar namaz

Bu kategoride yer alan Çocukken tecavüz başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tuvaletimizi yaparken ister istemez iç çamaşırımıza idrar bulaşır. Sonra abdest alıp namaz kılmakta sakınca var mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.