Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:47
itikad
Yönetici

Firdevs: Cennet köşklerinin en büyüğüdür.

Firdevs: Cennet köşklerinin en büyüğüdür.

bekir34

Firdevs: Cennet köşklerinin en büyüğüdür.
allah-u Teâlâ Firdevs’in sakini mü’minler hakkında şöyle buyuruyor:
İşte, asıl onlar varis olanlardır. Firdevs’e varis olan kimseler orada ebedi kalacaklardır.
Mü’minun 10, 11
Ubade bin Samit (RadiyAllahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):
‘Cennette yüz derece vardır. Her derecenin arası gökle yer arası gibidir. Firdevs en yüksek derecedir. Firdevs cennetinde dört ırmak akar. O ırmakların üzerinde arş vardır. Allah’tan cenneti istediğiniz vakit, Firdevs’i isteyin! Firdevs önceki sadık mü’minlerin meskenidir. Firdevs’in sahiplerinin meskeni, Rahman’ın arşının altındadır’ buyurdu.
Buhari, Tirmizi
Cennetteki ne yüce makam, FİRDEVS’dir.
Sakinlerine en mutlu! Onların üzerinde Rahman’ın arşı vardır. Rahman’a komşu olan kimselere ne mutlu!


Cevap: Firdevs: Cennet köşklerinin en büyüğüdür.

AYSEN
cennette birçok kademe vardır ve en özeli en büyüğü firdevs cennetidir ve ordakilerde en özel en güzel cennet ehilidir diğer köşklerdekiler burayı görecek ve orda olabilmek için heves edecekler

Okudunuz mu?  Cehennemin Bekçileri Ve Zebanileri Hakkındadır

Yorum: Firdevs: Cennet köşklerinin en büyüğüdür.

-EhliSünnet
وَسَارِعُٓوا اِلٰى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمٰوَاتُ وَالْاَرْضُۙ اُعِدَّتْ لِلْمُتَّق۪ينَۙ Ve sâriû ilâ magfiretin min rabbikum ve cennetin arduhâs semâvâtu vel ardu, uiddet lil muttekîn(muttekîne).

Rabbinizden büyük bir mağfiret (kazandıracak İslâm, ihlâs ve tevbey)e, bir de (bir Müslüman`a verilecek yerin) eni (bile), göklerle yerler (kadar geniş) olan yüce bir cennete (kavuşmak için yarışırcasına) koşuşun ki o, takvâ sahipleri için hazırlanmıştır. İMRÂN – Ayet: 133

Okudunuz mu?  Cehennemde Sıcaklık Ve Soğukluk

Cennetin genişliği, göklerin ve yerin bütün tabakalarının ve parçalarının birer çarşaf gibi açılıp serilmesi ve birbirine eklenmesinden hasıl olan genişlik kadardır. Cennetin uzunluk sahasının sınırlarını ise ancak Allah bilir. Bu yorum İbn Abbas’a aittir. Cumhurun görüşü de budur. (bk. Razi, Kurtubi, ilgili ayetin tefsiri)

Okudunuz mu?  Cehennem Ehlinin Alametleri

Diğer bazı alimlere göre, burada tasvir edilen genişlikteki cennet sadece bir kişiye verilen cennettir. Çünkü, insan ancak sahip olduğu mülk ile sevinir. (Razi, a.g.y)

Ebû Saîd (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu : Cennette yüz derece vardır. Bir tanesi bütün âlemleri içine alır. (Tirmizi, Cennet 4, h.no: 2532 , Hanbel , Müsned: 10806) Âlem = Allah’ın dışındaki herkes ve her şeydir.

Okudunuz mu?  Cehennem Ehlinin Cennet Ehlini Çağırması Ve Cennet Ehlinin Onlara Cevabı

Alemlerden maksat bütün mahlukat/yaratılanlar olduğuna, bunun da, cennetin Allah’tan başka kimsenin bilmediği kadar alabildiğine geniştir . Tuhfetu’l-Ahvezi (7/201)


cennetteki köşklerin isimleri, firdevs cennetinin özellikleri, firdevs

Bu kategoride yer alan Cennette baş örtüsü olacak mıdır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Firdevs: Cennet köşklerinin en büyüğüdür. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.