Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:07

Aşırı gidenler helak olmuştur hadisin anlamı nedir?

Aşırı gidenler helak olmuştur hadisin anlamı nedir?

DangeR
soru

İbn-i Mes’ûd (Allah ondan razı olsun) şöyle rivayet edilir:
((أَنَّ رَسُولُ اللهِ r قالَ:«هلكَ المُتَنْطِعُونَ»قَالَهَا ثَلاَثًا.))
"Allah’ın Resûlü (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: «Aşırı gidenler helak olmuştur» Bunu üç defa söyledi."[1]
Hadiste geçen "المتنطعون" (El-mütentıûn) kelimesinin manası nedir? "التنطع" (Et-Tenettu) kelimesinin manası nedir, misali ile birlikte yazınız?

[1]Müslim:2670.

cevap

Hadiste "helak oldu" manasına gelen "هلك" (heleke) kelimesi neden üç defa tekrar edilmiştir? Hadiste geçen "المتنطعون" (El-mütentıûn) kelimesi (التنطع) kelimesinden türemiştir. Bu kelime de; "bir şeyde derinleşmek ve aşırılığa gitmek, onu zorlaştırmak manalarına gelir. Konuşurken harfleri tam olarak çıkarabilmek için ağızı sağa-sola bükmek ve yapılması mübah olan şeyleri terketmek gibi. Hadiste "helak oldu" manasına gelen "هلك" (heleke) kelimesinin üç defa tekrar olayın önemine işaret etmek içindir.


Cevap: Aşırı gidenler helak olmuştur hadisin anlamı nedir?

ZİREGÜL
helak bie azaba bir cezaya uğramaktır burda aşırı gidenlerde günah işleyen ve kötülükte doğru yaşamayı adet haline getirmemişlerin aşırıya gitmeleri anlatılmaktadır

Okudunuz mu?  1001 fatiha hacet duası olarak okunur mu ? Sayı olarak 1001 olması gerekli mi? açıklık getirebilirmisiniz.

aşırı gidenler helak oldu, psikolojim bozuk

Bu kategoride yer alan Kaç türlü zina vardır ve hangi durumlarda zina yapılmış gibi sayılır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Aşırı gidenler helak olmuştur hadisin anlamı nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.