Anasayfa
7 Ekim 2022, 10:02

Arraf, rimmal, kahin ve müneccim arasındaki farkları belirtiniz?

Arraf, rimmal, kahin ve müneccim arasındaki farkları belirtiniz?

DangeR
soru

Arraf, rimmal, kahin ve müneccim arasındaki farkları belirtiniz?

cevap

Kaybî ilimleri bildiklerini iddia eden herkez bu isimlerle isimlendirilir fakat onların yolları farklı farklıdır.
Arraf: Vahyi çalan (cinden) çaldığı bu bilgileri alıp kayıptan ve gelecekten haber veren kişidir.
Arrafın insanın içinden geçenleri bildiğini iddia eden kişi olduğunu söyleyenler de olmuştur. Diğer bazıları da arrafın bir olaya ait ip uçları ile o olayın sonucunun şöyle veya böyle olacağını iddia eden, çalınan veya kaybolan bir şeyin nerede olduğunu bilebileceğini iddia eden kişi olduğunu şöylemişlerdir.
Rimmal: Küçük taşçıkları yere atarak veya kum üzerinde çizgiler çizerek kayıptan haber verdiğini iddia eden kişidir.
Kahin: Kaybî ilimleri bildiğini iddia eden kişiye denir.
Müneccim: Gökyüzüne ve gökyüzünde meydana gelen olaylara bakarak yeryüzünde meydana gelecek olayları bikdiğini iddia eden kişidir.
Müneccimlik üç kısma ayrılır:
Birincisi:Yıldızların kendi hür iradeleri ile etki edecek güçte olduklarına, meydana gelen olayların onların etkisiyle meydana geldiğine inamaktır. Bu da küfürdür.
İkincisi:Yıldızların kendi yörüngelerinde haraket etmelerinden birbirleri aynı hizaya gelmeleri veya birbirlerinden uzaklaşmalarından yola çıkarak çeşitli olayların meydana gelebileceğini ileri sürmektir. Bu haram ve şirk çeşitlerindendir. Bazı gazetelerin "Bu Günkü Falınız" ve "Bu Haftaki Burcunuz" ünvanlarıyla uydurdukları yalanlar bua örnek olarak verilebilir.
Üçüncüsü: Kıbleyi veya vakitleri tayin etmede kullanılan tesyîr ilmi ki bu ilim ülemalarım çoğunluğu tarafından caiz görülmüştür. Bunun delili ise şu âyettir:
]وَعَلاَمَاتٍ، وَبِالنَّجْمِ هُمْ يَهْتَدُونَ[
"Daha nice alâmetler (yarattı).Onlar yıldızlarla yollarını doğrulturlar." (Nahl:16)
Şeyhi’l-İslam İbn-i Teymiye şöyle demiştir: "Arraf, zikredilen yollarla gaybî olayları bildiklerini iddia eden kâhin, müneccim ve rimmal v.b. kişilere verilen isimdir."[1]

Okudunuz mu?  Müminler de mi kabir azabından geçecekler?

[1]Camii’l-Füreyd. s.114-116.


Cevap: Arraf, rimmal, kahin ve müneccim arasındaki farkları belirtiniz?

ZİREGÜL
bunların hepside gelecekten haber verme derdi olan ve bunu bir şekilde insanlara sevimli gösterip kandırmaya ve günaha girmelerine sebep olan kişilerdir

Bu kategoride yer alan Yoldaki İşaretler- Akaid Soruları (test) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Arraf, rimmal, kahin ve müneccim arasındaki farkları belirtiniz? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.