Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:32
Namaz
Abone

Namazda yorgunluktan dolayı eğilip kalkarken, ağızdan istek dışı çıkan “Ah, eh, uh” gibi derin nefes verme namazı bozar

Namazda yorgunluktan dolayı eğilip kalkarken, ağızdan istek dışı çıkan "Ah, eh, uh" gibi derin nefes verme namazı bozar

Kayıtsız Üye
Namazda yorgunluktan dolayı eğilip kalkarken, ağızdan istek dışı çıkan "Ah, eh, uh" gibi derin nefes verme namazı bozar mı?


Cevap: Namazda yorgunluktan dolayı eğilip kalkarken, ağızdan istek dışı çıkan "Ah, eh, uh" gibi derin nefes verme namazı

Muhasibi
Namazda inlemek, "ah!, oh!" demek veya ağlamak, o kadar ki ağzından çıkan harflerden ağladığı belli olacak duruma gelirse, bütün bunlar âhireti düşünerek oluyorsa, namaz bozulmaz. Ama kendisine dokunan bir musibet, dert, hastalıktan ve yorgunluktan dolayı ise, namaz bozulur.

Okudunuz mu?  Nikah tazeleme duası - Arapça Türkçe

Namazda öksürürken kendini tutamaz da ağzından bazı kelime veya heceler çıkarsa, namazı bozulur. Ama duyulmuyacak kadar hafif olursa, namazı kerahetle caizdir. Bütün bunlar iradesi ve kuvveti dışında olursa, namazının bozulmuyacağma fetva verilmiştir. Ama her şeye rağmen çok dikkatli olmak gerekir.(1)

Okudunuz mu?  Madde bağımlısı namaz kılabilir mi

Namazda secdeye varırken alnın geleceği yerdeki tozları üflerse, sesi duyulursa namazı bozulur. Bu üflemeden bazı heceler de çıkar ve duyulursa yine namaz bozulur, iadesi gerekir.

Namazda belli bir özüründen dolayı elde olmayarak öksürüp bazı harfler ve heceler çıkarır veya yine elde olmayarak iradesi dışında bazı iniltiler çıkarırsa, namazı bozulmaz. Çünkü mevcut özürden dolayı bunlardan kurtulmak mümkün değildir, o anda.(2)

Okudunuz mu?  Sünneti kıldıktan sonra abdest bozuluyo ,tekrar abdest aldıktan sonra farzından devam edebilirmiyim yoksa namaz bozulurm

Kıraatte sesini güzelleştirmek için hafif öksürür ve bazı sesler çıkarırsa, namazı bozulmaz; sahih olan da budur. Bunun gibi imam hatâ yapar da ona uyan uyarıda bulunmak için hafif bir öksürük sesi çıkarırsa, namazı bozulmaz. Sahih olan da bu görüştür.(3)
Kaynaklar:

1. El-Muhit / Radıyüddin Serahsi.

Okudunuz mu?  Sabah Namazından Sonra Kılamadıgım Geçmiş Sabah Namazlarının Kazasını Kılabilirmiym

2. Bahrirâik / İbn Nüceyjn.

3. Et-Tebyin / Zeylaî.


Öksürürken Namaz, namazda yorgunluk sesi

Bu kategoride yer alan Vakit olduğu halde arabanın içinde namaz kılmak caiz mi yoksa eve mi gidilmeli dir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda yorgunluktan dolayı eğilip kalkarken, ağızdan istek dışı çıkan “Ah, eh, uh” gibi derin nefes verme namazı bozar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.