Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:05
missa94
Abone

Lohusa Şerbeti (Kaynar) Tarifi ve Faydaları

Lohusa Şerbeti (Kaynar) Tarifi ve Faydaları

Kayıtsız Üye
Sağlık – Lohusa Şerbeti (Kaynar) Tarifi ve Faydaları hakkında eğitici bir yazı yazar mısınız ?


Cevap: Lohusa Şerbeti (Kaynar) Tarifi ve Faydaları

Desert Rose
Adana’ya özel bir şerbet olan kaynarı lohusa kadınların sütü çok olsundiye artık hemen hemen her il / yöre yapmakta. Kaynar malzemelerinihazır olarak aktarlarda da bulabileceğiniz gibi gram gram alıp evde damak tadınıza göre siz kendiniz de ayırabilirsiniz. Kaynarın içerisindeki malzemeler tek başlarına bile kaynatılıp içildiğinde bir çok hastalığa özellikle grip (Domuz gribi), soğuk algınlığı, nezle vs.. hastalıklara da çok iyi gelmektedir. Kaynar lohusa şerbetinin malzemelerinin tek tek hangi hastalıklara iyi geldiğini aşağıda aktaracağım. Tarife geçmeden önce lohusa adetlerinden biraz bahsetmek istiyorum . Ufak bir araştırmadan sonra bulduklarım :’ Kaynar lohusa şerbeti Örf ve âdetlerine yüzlerce yıldır bağlı olan Anadolu halkının terk etmediği ananevî (geleneksel) bir ikrâmdır.
Çocuk doğunca, gözü aydına, hayırlı olsun demeye gelen eş, dost ve akrabâya, yörenin âdetine göre bardaklarla, sıcak veya soğuk şerbet verilir.Türk gelenekleri içinde doğum hazırlıkları ve lohusa döneminin özel bir yeri vardır. Bu hazırlıklara hamileliğin altıncı veya yedinci aylarında başlanırdı. Yakın bir yerde oturan ebeye, işlemeli keseler içinde birer okka şeker, çekirdek kahve ve sabun götürülerek doğum için ebe tutulurdu.Doğumdan sonra lohusa şerbeti kaynatılır ve doğumu müjdelemek için sürahilerle akrabalara, yakın dostlara, komşulara gönderilirdi. Bebek erkek ise sürahinin boynuna kırmızı kurdele, kız ise ağzına gaz boyaması denilen kırmızı tülbent bağlanırdı. Daha sonraki günlerde gözaydına gelen konuklara da gümüş zarflı bardaklarla şerbet ikram edilirdi.Lohusaya evin en geniş odasında, yataklık denilen karyolada veya üst üste konularak yükseltilen altı-yedi kat şiltenin üzerinde lohusa yatağı hazırlanırdı. Yatağa atlas veya kadifeden gelin yorganı örtülürdü. Yatağın yanına mutlaka kese içinde Kur’an-ı Kerim ve parlak ömrü sembolize eden gümüş ayna asılırdı. Bir şişe sarımsak saplanıp üstü kırmızı gaz boyaması ile sarılır, sarımsak ve nazar boncukları ile süslenirdi. Bu sarımsak, 40. gün hamama gidilirken, kapının eşiğinde lohusaya ezdirilerek evin acı görmemesi ve acıların uzaklaştırılması sağlanırdı.Lohusa yatağı yedinci gün toplanırdı. Yatağın kalkacağı gün mahalle imamı veya ailenin reisi olan yaşlı bir erkek, bebeğin sağ kulağına ezan ve Kelime-i Şahadet, sol kulağına da Besmele ile üç defa ismini okurdu.’

Okudunuz mu?  Mahmut Efendi Hz Hoca hanımlara sohbeti....

Bu kadar bilgiden sonra işte tarif.

Malzemeler :

4-5 çubuk tarçın

1 avuç kadar yeni bahar ve karanfil

2-3 kçk zencefil

2-3 kök havlıcan

isteğe göre şeker (2 kilo kadar tavsiye ederim)

5 litre su

temiz bir tülbent

ceviz içi (dövülmüş)

Hazırlanışı:

Baharatların hepsini temiz bir tülnetin içerisine koyup bohça gibi bağlayalım. Derin bir tencereye 5 litre suyu koyup baharatları içerisine atalım. Şekerini de ilave edip kısık ateşte 2-3 saat rengi koyulaşıncaya kadar iyice kaynatalım. Koyu bir renk aldıktan sonra ister sıcak ister soğuk ikram edebilirsiniz. Üzerine ceviz içi dökerek servis yapabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Kazadan Korunma Duası

kaynarın faydaları, kaynar tarifi, kaynar faydaları

Bu kategoride yer alan Rızık nedir? Ayet ve Hadislerle başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Lohusa Şerbeti (Kaynar) Tarifi ve Faydaları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.