Anasayfa
8 Kasım 2022, 18:22
Namaz
Abone

19 yaşındayım namaz borcum ne kadar hiç kılmadım

19 yaşındayım namaz borcum ne kadar hiç kılmadım

Kayıtsız Üye
n 30 ocak 1992 doğumluyum…şuanda 19 yaşındayım ..namaz borcum ne kadar hiç kılmadım..şimdiye kadar namaz borcumu ödemek istiyorum..ve nasıl kılmalıyım yardımcı olur musunuz..


Yorum: 19 yaşındayım namaz borcum ne kadar hiç kılmadım

arifselim
Değerli kardeşim. Ergenlik yaşına girdiğin seneden itibaren bir hesap çıkarman gerekir. Örneğin 12 yaşında ergenliğe girmişsen 19 yaşına kadar kılamadığın günleri kılman gerekir. Kadınlar ise adet günlerini ayrıca tahmini olarak bu hesaptan düşürürler.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre kuşluk namazı hakkında bilgi verir misiniz?

Kaza namazı önem sırası.

yahooturk
Es-Selamun Aleyküm,

Bildiğiniz üzere 5 vakit farz namazlarının kazası farz, vacip olan vitir namazının kazası ise vacip. 10 yıldan daha fazla kaza namazı borcu olan ve yaptığı günlük kaza namazı kılma planlaması ile kaza namaz borçlarını ödemek isteyen biri, kaza namazlarında hangisine öncelik vermelidir?

Farz namazları olan sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsının namazlarına ait tüm kaza namazlarını kılarak farz borcunu ödedikten sonra vitir vacip namazının kazalarını kılmaya başlamalı yoksa hepsini bir görerek istediği kaza namazını mı kılmalı?

Okudunuz mu?  Geçmiş namazları kılmak zorunda mıyım

Bu konuda Hanefi mezhebine göre bilgilendirebilir misiniz?

Hayırlı günler dilerim.


Cevap: Kaza namazı önem sırası.

Şema
Kaza namazı kılarken önceliği farzlara vermek gerekir
Önce 5 vakit namaz kazalarını bitir daha sonra vacip olan vitir namazı kazalarına başla .
Bu cevap Hanefi mezhebine göredir.
Diğer Mezheplere göre zaten vitir namazı sünnettir kazası olmaz


Yorum: Kaza namazı önem sırası.

Çaylak2017
Peki namaz borcumuz varken o günün Vitir namazını kılmalı mıyız? Kılmazsak borç daha da birikecek. Gerçi Vitr namazı farz değil, ama kaza edilebiliyor. “Sünnetleri kılmayın, borç bitene kadar yerine farz namazların kazasını kılın” deniyor. Ne yapmak lazım? Bu durumda 15-20 sene hiç vaktin sünnetini ve vitr namazını kılmamam gerekiyor.

Okudunuz mu?  Vitir namazı ilk ne zaman kılındı?

arifselim
Hanefiler hem sünnetleri kılarlar hemde vitri vacibi de kılmaları vaciptir. 5 vakit namazın sünnetlerini kazası olanlarda kılar. Sadece şafiilerde sünnetleri de kazası bitene kadar terketmesi gerekir.


Çaylak2017
Peki vaktin sünnetlerini kılmayıp yerine kaza namazı kılsak günaha girer miyiz? Çünkü hem vaktin sünnetini, farzını, üstüne de kaza namazlarını kılmaya ne gücüm ne zamanım yeter. Her namazdan sonra bir kaza namazı kılsam bile 23 yıl sürer.

Okudunuz mu?  Kerahat vakti namaz kılınmamasının sebebi ve dini dayanağı nedir?

mumsema
< Her namazdan sonra bir kaza namazı kılsam bile 23 yıl sürer. >
Sünnet yerine kaza kılınabilir ama neden sadece farz namazla birlikte kaza kılıyorsunuz?
Hiç mi boş vaktiniz yok? insan dünyevi borçlarını nasıl çalışıp bir an önce ödemeye çalışıyorsa, Allahın hakkı ödenmeye daha layıktır
bir an önce kaza namazı borçları ödenmelidir

Okudunuz mu?  Namaz kıldıktan sonra nasıl dua edilir

Çaylak2017
Ben sünnetleri de farzları da kılıp üstüne her namazda bir kaza namazı kılarsam 23 yıl sürer diye hesaplamıştım. Yani sadece vaktin farzını kılıp sonra sünnetler yerine kaza kılsam belki 10-11 yılda bitebilir.

Hocam şimdi pazarlık yapıyormuş gibi olmasın; tabii ki namazın pazarlığı olmaz. Ama 23 yıllık namaz borcu da kolay kolay ödenmez. Sünnet namazlardan hesaba çekilmeyeceğiz, ama farz namazların kazasını bitirmeden ölürsem ne olacak? Allah’ın(cc) izniyle 10,15,20 artık kaç sene sürerse kazalar, ondan sonra yine sünnetler kılınamaz mı? Yani farzların kazalarını bitirmek için sünnetleri terketmek mi daha hayırlı olur; yoksa sünnetleri kılmak için farzların kazalarını geciktirmek mi? İş hayatına döndüğümde farzları kılmakta bile sıkıntı çıkması ihtimali var yani. İnşAllah sorun olmaz, ama patronun tutumu belli değil işte.

Okudunuz mu?  Namaz ibadeti nedir?

Tevbe
Kardeşim kimse peygamber efendimiz s.a.v. in sünnetini açık açık terket diyemez çünkü peygamber efendimize saygımız sonsuzdur ve onun şefaatinden faydalanmak için sünnetler önemlidir ancak senin de dediğin gibi sünnet bir borç değildir. Şimdi senin dünyada bir kişiye yanında çalışma borcun var diyelim bu borcu 2 gün o adamın yanında çalışarak ödeyebilirsin e peki bu borç dururken sen başkasının yanında çalışayım o borç dursun der misin ? Yinede gece gündüz namaz kılıp borcunu kapatabilirsin ancak yinede sadece kazaları kılmalıyız. Benim aklım da bugün geldi başıma sadece kaza namazlarımı kılıyorum. Nafile namazların kaza olarak geçip geçmemesi muamma herkes öyle ümit ediyor ancak ya öyle olmazsa bu borçları biz elbet ödeyeceğiz bu yüzden kaza namazları çok önemli biran önce bitirmek zorundayız.

Okudunuz mu?  Kadınların namaz kılışı ile ilgili hadis

engidello
Kaza namazlarımı hesaplayıp kılacağım. Böyle bir niyetim var. Amma velakin merak ettiğim konu; kazaları kılmaya başladığım da… mesela arka arkaya bir kaç defa sabah namazı kazası kılabilir miyim?
Yoksa sıraya göre sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olarak mı kılmalıyım?
Yardımlarınız için şimdiden Allah(cc) razı olsun inşAllah.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebindenim yatsı namazı imsak vaktine kadar kılınabilir mi?

Ebû Mansur
İstediğin kadar sabah namazı kazası kılabilirsin.Kişinin kazaya kalan namazı altı vakitten az ise tertibe göre kılması gerekir. Yani önce öğle namazını ve daha sonra ikindi namazını kılması gerekir. Eğer kaza namazları altıdan çoksa, artık tertibe riayet etmesi gerekmez.

Okudunuz mu?  İmsak vakti girince ezan okunmadan sabah namazı kılınabilirmi?

mum
Kaza namazında sıralama şart değildir dilediğin vakitleri kılabilirsin.


Kaza namazları

Bu kategoride yer alan İkindi namazı ile ilgili hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

19 yaşındayım namaz borcum ne kadar hiç kılmadım Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.