Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:14
Namaz
Abone

Eşlerin yan yana namaz kılmaları dinen uygun mudur?

Eşlerin yan yana namaz kılmaları dinen uygun mudur?

Kayıtsız Üye
eşimle namaz kılıyorum eşim yanında kılsa sorun olurmu yoksa ben kılınaca mi kılması gerekiyor


Cevap: Eşlerin yan yana namaz kılmaları dinen uygun mudur?

Desert Rose
Karı koca cemaatle namaz kılarken yan yana duramaz.

Muhazat(aynı hizada olma)ın oluşması için erkek ve onun hizasında bulunan kadın aynı namazı birlikte cemaat olarak eda etmiş olmalıdır.

Okudunuz mu?  Namaz kılarken tesbih çekerken ne söylenir

Şayet aynı namazı erkekle kadın yan yana durarak tek başına kılsalar veya biri tek başına, diğeri cemaatle kılsa eda yönünden ortaklı olmadığı için namazı sahihtir.

AİLECE CEMAATLE NAMAZ NASIL KILINIR?

Beş vakit namazı cemaatle kılmak mü’min erkekler için vacibe yakın müekked sünnettir. Peygamber Efendimiz (a.s.m.) bütün namazlarını cemaatle kıldığı gibi, birçok hadislerinde de namazı cemaatle kılmanın faziletini dile getirmiş, cemaat sevabından mahrum kalınmamasını tavsiye etmiştir.

Okudunuz mu?  Bir namaz vaktini cenabet geçirenin ateşten gömlek giydiği doğru mudur?

Namazın cemaatle kılınması, kadınlar için müekked sünnet olmamakla beraber, onlar da imkân nisbetinde bu sevaptan nasiplerini alabilirler.

İmamlıkta aranan bir şart da imamın erkek olmasıdır. Bunun için kadın erkeğe imam olamaz. Kadının kadına imamlığı ve namaz sahihse de mekruhtur. Şayet kadınlar kendi aralarında cemaatle namaz kılacak olurlarsa, imamlığa geçecek kadın ortada, aralarında durur, önlerine geçmez. İmam olan kadının biraz önde durması mekruhtur. En iyisi ve efdal olanı, kadınların cemaat yapmadan namazlarını tek başlarına kılmalarıdır.

Okudunuz mu?  Namaz dinin direğidir hadisinde ne anlatılmak istenmiştir?

Evde ailece cemaatle namaz kılınabilir. Aile fertleri şu düzene göre dururlar:

Baba imam olur, erkek çocuklar onun arkasına, anne bir saf gerisine, kız çocukları da onun bir saf gerisine dururlar. Fakat yer müsait değilse, bunlar birer ayak boyu geri dururlar. Hep beraber cemaatle namazlarını eda ederler.

Evde sadece karı-koca varsa, bu durumda erkek imam olur, kadın da cemaat olur. Kadın imamdan bir saf boyu geride durur. Fakat yer müsait değilse, kadın imamın topuk hızasını geçmeyecek şekilde yanında durabilir. Tam hizasında durursa namaz bozulur.

Okudunuz mu?  Müslümanım deyip namaz kılmayan kimseyi, namaz kılması için zorlamak var mıdır?

Namazı bu şekilde cemaatle kılmak sünnettir, kılanlar cemaat sevabını alırlar. Bu namazın, cemaatle kılınan diğer namazlardan farkı sadece yukarıda sözünü ettiğimiz hususlardır.

Bu arada şu durumu da hatırlatalım:

Karı-koca aynı namazın farzını cemaatle değil de, ayrı olarak kılacak olsalar, bir hizada durmalarında mahzur yoktur.

Okudunuz mu?  İmam namaz kıldırırken nasıl niyet eder?

Evde kılınan cemaatle namaza, erkeğin kendisine nikâhı düşen veya düşmeyen kadın akrabaları da katılabilirler. Erkek yakınları varsa, yukarıda tarif ettiğimiz saf tertibine göre cemaat olurlar.

Namazın evde cemaatle kılınması, evde mânevî bir havanın teşekkülüne sebep olması açısından önemlidir. Böylece namaz kılma çağına gelmemiş olan çocuklar bile, cemaate iştirak etme sevinciyle ruhlarında namazın zevkini yaşarlar.

Okudunuz mu?  Kadınların namaz kılışı ile ilgili hadis

Mehmet Paksu


Cevap: Eşlerin yan yana namaz kılmaları dinen uygun mudur?

tekturk
Kocanızın arkasında namaza durabilirsiniz , yan yana olmaz..
Eğer kocanız becerebilirse iki kişi olarak arka arkaya cemaat halinde kılarsınız sevabı kat kat yüksek olur..Allah kabul etsin


Cevap: Eşlerin yan yana namaz kılmaları dinen uygun mudur?

@hmet
eşlerin birlikte namaz kılması caizdir güzeldir ama yan yana durmamalıdırlar.

Okudunuz mu?  Öğle namazının ilk sünneti kaçırılırsa ne yapmak lazım

bendeniz
benim kocam cemaatle namaz kilmayi becermiyur ben ayri namazımı kiliyurum


Kayıtsız Üye
kılında ayrı kılın bır kılın yeterkı Allahın koydugu kurallara uyun kılın Allah kabul etsın


Kayıtsız Üye
Hocam benim beyim namaz kılmayı hiç bilmiyor hiç sure de bilmiyor ama namaz kılmayı çok istiyor her seferinde de camiye gidemiyor çalıştığı için ben bu durumda eşime nasıl namaz kıldırabilirim bu arada biraz kekemelik var sure felan da ezberleyemiyo

Okudunuz mu?  İhram namazının hükmü nedir? Nerede ve nasıl kılınır?

Kayıtsız Üye
Ust komsum dul bayan benden yasli (anam yerine)onunla cemaat halinde namaz kilina bilir mi?bazen esimde oluyor bazen baska komsumuzda ben imam iki bayan cemaat olur mu


imam
Size tavsiyem camide namaz kılın bu Peygamberimizin ve onun yolunda gidenlerin asla terk etmedikleri sünnettir.
Cemaatle namaz kılmayı kaçırmışsanız o zaman kadınlara imam olabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Kandil gecesi cünüp olmak

Kayıtsız Üye
Eşlerin yanyana kılması neden namazı bozar.buna deliliniz nedir


arifselim
Ailece evde cemaatle namaz kılınabilir. Kadın imam olamaz. Erkek imam olur ve hemen arkasında erkek çocuklar, onun arkasında anne ve onunda arkasında kız çocukları saf tutarlar. Şayet yer müsait değilse bir ayak geride de cemaatle kılmaları caizdir. Eğer ayrı namazlar kılınıyorsa aynı hizada kılmaları namazı bozmaz.


eşler yanyana namaz kılabilir mi, eşlerin birlikte namaz kılması, eşler birlikte namaz kılabilir mi

Bu kategoride yer alan Namaz kıldıktan sonra iç çamaşırında kurumuş leke görmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Eşlerin yan yana namaz kılmaları dinen uygun mudur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.