Anasayfa
30 Mayıs 2022, 18:38
sizden03
Abone

Ahadiyet ile vahdaniyet arasındaki fark nedir.?

Ahadiyet ile vahdaniyet arasındaki fark nedir.?

Hüzn’ü LeyL..
Şimdiden Allah razı olsun.. Abilerim Hocalarım Cevap inşAllah..?


Cevap: ahadiyet ile vahdaniyet arasındaki fark nedir.?

Muhasibi
Hatibî, vahidiyet ve ehadiyet kavramlarını şu şekilde açıklar: "Ehadiyet zâtın birliğidir, Vahidiyet ise sıfatta ortaklığı red içindir.”

Okudunuz mu?  Annem Sevdiğim Erkeği Fakir Diye İstemiyor Ne Yapmalıyım

Bu konu Nur Küliyatında şöyle nazara verilir:

"Vahidiyet ise, bütün o mevcudat birinindir ve birine bakar ve birinin icadıdır demektir. Ehadiyet ise herşeyde Hâlık-ı külli şey’in ekser esması tecelli ediyor demektir.” (Mektubat)

Allah, Vahiddir, birdir. Sıfatlarının tecellileri bütün mahlûkatı kuşatmıştır. Nihayetsiz kudret, sonsuz ilim, mutlak irade ancak O Vahide mahsustur.

Okudunuz mu?  Sevgilimden içim daraldığı için ayrıldım

Allah, Ehaddir, birdir. Mümkin ve mahluk olmayan, başlangıcı ve sonu bulunmayan yegâne zât odur. Mahlûkatın zâtlarındaki bütün noksanlıklardan, sıfatlarındaki bütün eksikliklerden, fiillerindeki bütün âcizliklerden münezzeh olan ve onların hiçbirine benzemeyen yegâne bir, tek bir, benzersiz eşsiz bir ancak O’dur.

Her mahlûk noksanlığın esiri. Evveli ve ahiri olmada bütün mahlûkat eşit. Mekâna bağlı kalmaya, bütün maddîler mahkûm. Görüp işitmekten bütün cansızlar mahrum. Rızka, bütün canlılar muhtaç.

Okudunuz mu?  İslâm, 7 Safha 4 Teslim İçerir. Kim Allah'a Ulaşmayı Dilerse O, İslâm Kapısından İçeri Girmiştir?

İşte böyle her cihetle noksan, muhtaç, âciz ve zaif olan mahlûkatına Cenâb-ı Hak, isimleriyle medet veriyor. Noksan sıfatlardan münezzeh O Ehad, noksaniyet âlemlerindeki bütün varlıklarıyla ayrı ayrı alâkadar oluyor. Herbirinin yanında sıfatlarıyla hazır bulunuyor ve isimlerinin muhtelif tecellileriyle onların ihtiyaçlarını görüyor.

Okudunuz mu?  Kızların rüyada cinsellik görmesi

Evet Cenâb-ı Hakk’ın ehadiyeti cihetiyle herbir mahlûkuna hususî bir teveccühü var. Semadaki her yıldız, zemindeki her çiçek, deryadaki her balık bu teveccühden kendi kabiliyetine göre bir nasip ve bir şeref payı almakta. "Beni O parlatıyor”, "beni O gezdiriyor”, "beni O yüzdürüyor”, "beni O büyütüyor”, "beni O açtırıyor”, gibi.

Okudunuz mu?  Ölümü temenni etme hakkında soru

Âlemlerin Rabbi olan Allah’ın, her insana da ayrı bir teveccühü var. Her birini değişik sıkıntılar, yahut ayrı nimetlerle farklı imtihanlara tâbi tutuyor. Simasını diğer insanlardan farklı kıldığı kulunu, ayrı hâdiselerin içine atıyor. O Zât-ı Ehad, Cennette de herbir kuluyla bizzat ilgilenecek, herbirini ayrı derecelerde rızıklandıracak, onlara farklı seviyelerde sürûr ve zevk tattıracak. Ve Ehad ismi de kemâliyle o âlemde tecelli edecek.

Okudunuz mu?  İhtilam olduğunu fark etmeyip namaz kılmak

Nasıl ki, koca bir şehri bir bütün olarak görmek zordur, ama bir makette kolayca bütünündeki güzelliği görebiliriz. Onun gibi, koca kainatı görüp Rabbül alemin manasını anlamak kolay olmadığından, Cenab-ı Hak şu koca alemi küçük bir insanda özetlemiştir. Bu ise, Ehadiyetin bir tecellisidir

Bu kategoride yer alan İşçileri Patrona şikayet etmek Kul hakkımı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ahadiyet ile vahdaniyet arasındaki fark nedir.? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.