Anasayfa
6 Ağustos 2021, 23:52
Risale
Yönetici

Madum Ne Demektir? Madum Ne Anlama Gelmektedir.

Ma’dum Ne Demektir? Ma’dum Ne Anlama Gelmektedir.

Sözlük
Sizin sitenizde MADUM kelimesi tanımlanırken: Vücudu harici giymemiş varlık olarak geçer ama bir başka sitede ise madum için, varlığı imkansız olan şey, diye geçiyor. Bu fark nereden kaynaklanıyor?

Ma’dum: Kelime olarak "mevcut olmayan, yok olan" demektir. Istılahta ise, varlığın zıddı anlamında, "var olmayan" demektir. Mevcut ile ma’dum iki zıt muadildir. Vacip ile mümteni de iki zıt muadildir. Yani müellifin yüklediği imkansızlık manası, madum için değil vacibin zıddı olan mümteni için geçerlidir.

Okudunuz mu?  Sorumluluk, Tebliğ, Rehberlik İle İlgili Hadisler

Madum, imkan dahilinde olup da vücuda çıkmamış şeylerin bir ifadesidir. Mesela "Ahmet yanımda yok" dediğimiz zaman, yanımda olması imkansız anlamında yok değil olması mümkün, ama şimdi yanımda yok anlamında bir yoktur ki buna ma’dum birincisine de mümteni denir.

Kelam ilmi kitaplarına müracaat ederseniz, hangisinin doğru ve isabetli olduğunu tarafsız bir şekilde görürsünüz. Varlığı imkansız olan bir şeye madum değil, mümteni veya muhalat denir.

Okudunuz mu?  El Esmaul Husna: El-Ğafur

Madum, varlığı mümkün olduğu halde varlık sahasına çıkmamış şeylere verilen bir ıstılahtır. Terim ve ıstılahları kafamıza göre ve indi bir şekilde ters yüz edemeyiz. Elmaya portakal demek nasıl abes bir şey ise, aynı şekilde İslam alimlerince tespit ve tayin edilmiş ıstılah ve terimlere yeni isimler koymak da aynı şekilde abestir.

Okudunuz mu?  Şehîd-i hükmî veya şehîd-i dünyevî kime denir?

madum ne demek, madum, madum nedir

Bu kategoride yer alan Nasip kısmet ne demektir, izah eder misiniz? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Madum Ne Demektir? Madum Ne Anlama Gelmektedir. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.