Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:58
missa3
Abone

Deve hörgücü gibi başörtüsü yapmanın hükmü nedir ?

Deve hörgücü gibi başörtüsü yapmanın hükmü nedir ?

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar dinimizde deve hörgücü gibi başörtüsü yapmak haram mı dini hükmü hakkında bilgiler verir misiniz ?


Cevap: Deve hörgücü gibi başörtüsü yapmanın hükmü nedir ?

Desert Rose
Konuyla ilgili Hadis-i Şeriflerde "deve hörgücü gibi saçları bağlamanın uygun olmadığı" açıkça ifade edilmiştir. ( Müslim, Libas 125) Kadınların başlarının deve hörgüçlerine benzetilmesi çeşitli bağ ve sargılarla sararak onları büyüttükleri içindir. Saçların deve hörgücüne benzetilmesi saçların açık veya kapalı olarak toplanıp yüksekçe bağlanması şeklinde de anlaşılabilir. Açık olarak yapanlar daha büyük günah işlemekle beraber kapalı olanların da dikkat etmesi gerekir.

Okudunuz mu?  Lâ meksûde illAllah ne demektir?

Resulüllah (asm) Müslüman hanımları ve aile reislerini uyarıyor. Tesettüre uygun olmayan giyim, tavır ve hareketlerin cennetten mahrum olmaya ve cehennem azabına neden olacağı unutulmamalıdır. Kısa dünya hayatı ve nefsimizin istekleri için ebedi hayatımızı tehlikeye atmak asla doğru değildir.

Başörtülerini yakalarının üzerine vursunlar…(Nur Suresi 31. ayet)

Okudunuz mu?  Eyüp peygamberin ailesinin isimleri

buyurmuştur. Bu örtünün şekli ve biçimi ise önce açık yer kalmayacak şekilde başı, boyun ve gerdanlığı örtmektir. Sonra da ince ve çekici olmayan bir örtüyü kullanmaktır.
Mutlaka şu ölçüde ve şöyle olmalıdır demek doğru değildir. (bk. Elmalılı, Hak Dini, Nur Suresi 31. ayetin tefsiri.)
Buna göre başörtüsünü yakaların üzerinden örtmenin hikmeti; boyun, gerdan ve göğsün örtülmesini sağlamaktır. Bu zamandaki kadın giyiminde başörtüsü pardesünün veya üst elbisenin içine konduğunda boyun ve gerdan örtülmüş olmaktadır. Bu örtünme sağlandığına göre başörtüsünü bu şekilde bağlamak caizdir. Önemli olan, İslama uygun olarak tesettürün sağlanmasıdır.

Okudunuz mu?  İlahi adalet nasıl tecelli eder?

Ancak saçları tepeye toplayıp deve hörgücü gibi yapmak sakıncalıdır.


Yorum: Deve hörgücü gibi başörtüsü yapmanın hükmü nedir ?

Kayıtsız Üye
Hocam bu ayet sadece kapalı olanlar (başörtü takanlar) için mi yoksa açıklar için de mi geçerli ? Mesela henüz kapanmamış biri için günlük hayatta yapması günah mı ?

Okudunuz mu?  Adak kurbanını kimler yiyebilir ana baba kardeş yiyebilirmi?

Yorum: Deve hörgücü gibi başörtüsü yapmanın hükmü nedir ?

mum
Ayet değil Hadis bu. Kapalı olan zaten baştan kaybetmiş, bu sözü edilen dine uygun örtünmeyenlerdir.


Kayıtsız Üye
Özür dilerim. Yani ben kapanana kadar istediğim gibi topuz yapabilirim öyle mi ?


ACİLSERVİS
Baştan kaybetmişsin demesiyle baştan beri Allah’ın emrini çiğnediğini söylüyor. Örtünmek Allah’ın emridir. Hiç kimse örtünme veya topuz yap diyemez.

Okudunuz mu?  Tövbesi kabul olmayanlar

deve hörgücü başörtüsü, başörtüsünü deve hörgücü gibi yapmak, deve hörgücü neden günah

Bu kategoride yer alan Müzik dinlemek günah mıdır? içinde isyan geçiyorsa günah, geçmiyorsa günah değil başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Deve hörgücü gibi başörtüsü yapmanın hükmü nedir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.